2013 m. birželio 13 d., ketvirtadienis

Filmas: "Svetimas" / "Alien"

Sveiki, kino maniakai,

Šiandien noriu pristatyti ir pakomentuoti kino filmą „Svetimas“ (Alien) (1979). Tai mano paskutinė lyg tol nematyta filmų ciklo dalis. Ji pati pirmoji ir yra laikoma viena geriausių ne tik „Svetimas“ dalių, bet ir apskritai siaubo ir mokslinės fantastikos kino pavyzdžių. Tai filmas įeinantis į klasiką, kurį tikrai verta pamatyti, gėrėtis ir mėgautis ne tik kaip komerciniu garnyru, bet ir kaip geru kinu.

Žinoma, tai skonio reikalas, bet man ši „Svetimo“ dalis buvo pati nuobodžiausia. Nesakau, kad filmas prastas. Priešingai, kaip aštunto dešimtmečio pabaigos kūrinys jis yra tikrai labai geras, turi savos estetikos ir žavesio. Gal kiek keista matyti tokius kompiuterius, laivo įrangą, kuri ir moderni ir kai kuriais atžvilgiais primityvi, bet tai jau kūrinio ir laikmečio detalės, kuriais taip pat galima gerėtis. Iš esmės šiek tiek gailiuosi, kad žiūrėjau šią epopėją nenuosekliai, bet pirmoji dalis visgi daug ką paaiškina. Ypatingai ši dalis rišasi su priešistore, kuri pasirodė dar pernai pavadinimu „Prometėjas“. Tai yra „Svetimo“ keturių dalių epo įžanga, kuri susisieja ne tik detalėmis, bet ir daug ką paaiškina. Įdomu ir tai, kad pirmosios „Svetimo“ dalies režisierius yra tas pats, kaip ir „Prometėjo“ – Ridley Scott.

Šiaip labai džiaugiuosi įveikęs visą šį „Svetimo“ kelią, nes praleidau tikrai puikias valandas žavėdamasis ne tik įtampos kupinomis akimirkomis, bet ir po truputį senstančia, bet neprastėjančia Sigourney Weaver, kurią drąsiai įtraukiu į savo mėgstamų aktorių sąrašus.

Mano įvertinimas: 7.5/10
Kritikų vidurkis: 83/100
IMDb: 8.5


Jūsų Maištinga Siela
 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą