2010 m. spalio 15 d., penktadienis

Kino festivalis: „Ad Hoc: Nepatogus kinas“

Sveiki visi,

Džiugu Jums visiems, kurie besidomi kinu, pranešti, jog spalio pabaigoje vyks nemokamų filmų festivalis „Ad Hoc: Nepatogus kinas“, kuriame turėsite išvysti pačių įvairiausių filmų susijusių su žmogaus teisėmis. Šis festivalis vyks visuose didžiuosiuose mūsų šalies miestuose: Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje, Alytuje, Šiauliuose, Ukmergėje, Varėnoje. Daugiau apie vietas, kuriose vyks šis festivalis rasite oficialiame tinklapyje: http://www.inconvenientfilms.lt/lt/2010

Na, šiuo festivaliu labai susidomėjau, juolab, kad viskas nemokama, o nemokami dalykai žmones traukia kaip magnetas. Teisingai sako renginių organizatoriai, kad visgi filmai kainuoja, kaip ir reklama, patalpos ir kiti dalykai, todėl nebūkime „skrudžais“ ir įmeskime vieną kitą litą į renkamų lėšų skrynelę. Sakyčiau, vyks sveikintinas festivalis, deja, vienintelis Lietuvoje kino festivalis, kuris nagrinėja žmogaus teises. Teko peržiūrėti siūlomų filmų repertuarą, kuris beveik prilygsta „Kino pavasariui“ ir nustebau, kad laukia tikrai įdomūs kino filmai. Na, iš tikrųjų žmonės galės išvysti pačių įvairiausių filmų susijusių su žmogaus teisėmis, engiamomis socialinėmis, etninėmis, seksualinėmis ir t.t. grupėmis. Nagrinėjamas moters paveikslas šiandieninėje visuomenėje. Taip pat bus ištisa filmų virtinė apie žmonių skurdą. Vėlgi kino žanrai patys įvairiausi, nuo dokumentikos iki vaidybinių filmų. Iš tiesų filmas pasisako už visus tuos dalykus, kuriuos palaiko mano blogas.

Teko pamatyti vieną dokumentinį filmuką, kuriame bus vaizduojama ir Lietuva, ištraukos iš buvusių gėjų parado užkulisių ir pan. Visas šis festivalis yra nuostabus tuo, kad tai yra nukreipta prieš mūsų tautiečių agresiją, smurtą, patyčias. Šalyje, kur net valdžia turi savo autonomiją spręsti, kas gali būti viešumoje, kas turi būti pogrindyje, leisti įstatymus, kurie prieštarautų žmogaus teisėms, manau, menas (šiuo atveju kinas) yra ta galimybė šviesti ir skatinti visuomenę tobulėti. Menas yra ta ugdomoji galia, kuri paliečia kiekvieną iš mūsų ir teikia visokeriopos dvasinės ir socialinės atspirties. Tačiau būtent menas per šią krizę, kaip kažkada esu jau minėjęs, kenčia labiausiai. Jis mažiausiai finansuojamas, kultūra pirmoji turi merdėti, kad gyvuotu ne širdis, bet aplinkinės kraujagyslės. Tatai žmonės žino tokią tvarką, atsirenka, mano galva, pačius nereikšmingiausius prioritetus, kadangi menas mažai kai kam atneša pinigų. Taigi šis festivalis yra švietėjiška paskata integruoti laisvės kaip žmogaus idėjas į visuomenę. Ši injekcija manau daug ko nepasieks, nes puikiai žinau iš savo patirties, kad į tokius festivalius ateina tie žmonės, kurie šiaip yra jau pakantūs, švelnūs, tolerantiški, užjaučiantys. Abejoju ar ta visuomenės dalis, kuri šiaip yra ksenofobai, rasistai ir t.t. eitų ir žiūrėtų šių „didaktinių“ filmų. Jie tik jaustų agresiją, tačiau geriau šitoks šviesulys, negu jokio įnašo, skatinant gerbti kiekvieno žmogaus teises.

Taip jau būna, kad festivalis būna tiems, kurie ir kovoja už teises, o ne tiems, kurie yra nusiteikę prieš jas. Ką čia ir bepridursi, todėl skatinu jus visus apsilankyti nors viename „Nepatogaus kino“ seanse, atsivesti bent po vieną rasistą, materialistą, homofobą, ksenofobą, feministę, moterų skriaudėją, nepakantų, nekantrų (ir kt.) ir pasižiūrėti, kas dedasi ne tik pas mus, bet ir visame pasaulyje. Sakau, yra ko pamatyti.

Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. Nepatogus kinas rodo tik dokumentinius filmus žmogaus teisių tematika. Jokių vaidybinių.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sorry, matyt, kažką sumaišiau bežiūrėdamas repertuarą, nes toks jausmas lyg keli švystelėjo vaidybiniai... :/

    AtsakytiPanaikinti