2011 m. gruodžio 5 d., pirmadienis

Badavimas - tai organizmo valymas

Sveiki visi,

Jau kuris laikas esu girdėjęs apie įvairias badavimo rūšis. Ne, tai nesusiję su anoreksija ar bolimija, atvirkščiai, dabar darosi populiaru ir madinga badauti, nes būtent tokiu būdu pailsi mūsų organizmas, atsistato žarnynas ir pagreitėja medžiagų apykaita. Esu skaitęs įvairiausių atsiliepimų, žymių žmonių, kurie būtent mėgino šį metodą. Kai kurie taip išbadaudavo net iki 16 dienų... Teko skaityti, kad per 5-6 badavimo dienas pažaliuoja liežuvis, atsistato energingumas ir žvalumas. Sako, sveika ir normalu pabadauti. Keista, bet ir aš susidomėjau šia jau beveik dvasine – meditacine technika, todėl jau nuo pat ryto nieko nevalgau ir ramiai sau gurkšnoju vandenį. Tiesa, neapsiimu badauti daugiau nei vieną dieną, nes pirmoji, sakyčiau, gal ir sunkiausia, nes jaučiamas alkis ir t.t. Bet jau užteks taip nesveikai gyventi, užteks į save grūsti kasdien visokio tipo maistą, tegu organizmas pageria vandens. O štai Jums besidomintiems badavimu, pridedu Gražinos Vasiliauskienės parengtą straipsnį iš „Lietuvos Ryto“, kur sakyčiau, visai protingai rekomenduoti badavimo tipai, rūšys ir technikos ir šiaip naudingi patarimai:

1 Kodėl pabadauti sveika?

Badaudami mes išsilaisviname — atsikratome ne tik varginančių riebalų sankaupų, bet ir šlakų, dvasinio balasto. Kai organizmas negauna riebalų, angliavandenių ir baltymų, virškinimas pailsi, medžiagų apykaita persitvarko. Mes atsikratome susikaupusių nuodingųjų medžiagų. Sustiprėja nervų sistema, kūnas atgauna pusiausvyrą.

2 Ar jis gali pakenkti?

Ne, jei badaujama protingai ir laikantis tam tikrų taisyklių. Sveikas žmogus be problemų negaudamas maisto gali išbūti penkias septynias dienas. Vis dėlto pirmą kartą badavimo laikas turėtų būti trumpesnis. Lengviausia apsiriboti viena iškrovos diena.

3 Ar badavimas tinka svoriui mesti?

Tai — svarbiausia priežastis, dėl kurios dauguma pasiryžta kurį laiką apsieiti be maisto. Tačiau jei po pertraukos vėl valgysime taip pat kaip anksčiau, numesti kilogramai greitai sugrįš, nes medžiagų apykaita sulėtėja. Todėl labai svarbu po badavimo pakeisti mitybą. Svorio padidėjimas po ilgesnio badavimo tą dieną, kai grįžtama prie įprastos mitybos, yra normalus dalykas, nes žarnynas vėl prisipildo.

4 Ar badauti gali kiekvienas?

Badavimas tinka bet kuriam sveikam žmogui: tiek storam, tiek liesam. Jis tinka gydant kai kurias ligas, pavyzdžiui, reumatą ir aukštą kraujospūdį. Jei tenka vartoti vaistus, būtina iš anksto pasitarti su gydytoju. Žmonėms, turintiems mitybos sutrikimų, sergantiems skydliaukės hiperfunkcija, kepenų ligomis ar vėžiu, badauti negalima. Taip pat negalima to daryti nėščioms ir žindančioms moterims.

5 Kiek laiko galima badauti?

Savo nuožiūra — ne ilgiau kaip savaitę. Šio laiko užtenka pažinti kūno galimybes ir numesti porą kilogramų. Gydytojo prižiūrimi galite badauti dešimt dienų.

6 Ar reikėtų tam pasiimti atostogas?

Būtiniems ritualams, pavyzdžiui, voniai, kūno valymo procedūroms, atsipalaiduoti ir ilgesniam miegui reikia laiko. Darbo krūvis šiuo atveju trukdo. Jei norite badauti darbo dienomis, pasirinkite švelnesnę badavimo formą — gerkite sultis. Tada turėsite pakankamai energijos kasdienėms užduotims atlikti.

7 Ar iš tikrųjų reikia iš pradžių išvalyti žarnyną?

Taip, pradinė valymo procedūra yra labai svarbi. Nes kai negauname maisto papildymo, žarnynas nustoja toliau transportuoti savo turinį. Viskas pradeda rūgti ir fermentuotis — gresia apsinuodijimas. Todėl badaujant labai svarbu ne tik gerti daug skysčių, bet ir išvalyti žarnyną. Iš pradžių tinka šiltas vanduo su druska arba raugintų kopūstų sultys. Jei tai nepadeda, rekomenduojama klizma.

8 Ar nuolat kankina alkis?

Vėliausiai po dviejų dienų badaujantis žmogus jokio alkio nejaučia. Kadangi į skrandį patenka tik skysčiai, jis pertvarko savo darbą. Beje, kuo geriau išvalomas žarnynas, tuo greičiau pradingsta alkio pojūtis.

9 Kodėl atsiranda nemalonus kvapas?

Kūnas pradeda šalinti nuodingąsias medžiagas ir šlakus, kuriuos išskiria kaip dujas per gleivinę ir odą. Šios šalinamos medžiagos dėl padidėjusios koncentracijos skleidžia nemalonų kvapą.

10 Kuo dar galima padėti organizmui?

Viskuo, kas padeda atsipalaiduoti ir pagreitina nuodingųjų medžiagų pašalinimą. Pavyzdžiui, pasivaikščiojimai, meditacija, šilti kompresai ant kepenų zonos ir daug miego.

11 Kokių problemų gali kilti?

Badaujant nukrinta kūno temperatūra. Greičiau sušąlame, labiau šąla kojos. Pakaitinis karšto ir šalto vandens dušas, šiltos kojų vonelės, pankolių ir imbiero arbata padeda sušilti. Jei atsiranda nemalonumų dėl žemo kraujospūdžio ar kraujo apytakos problemų, badavimą reikėtų nutraukti. Labai svarbu prie įprastos mitybos sugrįžti laipsniškai.

12 Ar badaujant nepritrūks vitaminų?

Vitaminų gauname iš sulčių. Be to, badavimo laikui užtenka kūno sukauptų atsargų.

Valomasis badavimas

Nepatyrusiųjų badavimas su pereinamuoju laikotarpiu neturėtų užtrukti ilgiau kaip aštuonias dienas. Geriausiai tam tinka M.Buchinger metodas.

1 diena. Pasirengimas

Prieš pradėdami badauti turėtumėte gerai parengti kūną — valgyti daug skaidulų turinčio maisto (pavyzdžiui, riešutų, sėmenų), gerti daug skysčių, kad suminkštėtų žarnyno turinys ir jis greičiau išsivalytų.

2 diena. Pirmoji badavimo diena

Badavimo pradžioje reikia išvalyti žarnyną. Tada iš organizmo bus greičiau išvalyti šlakai ir nuodingosios medžiagos. Pranyks alkio pojūtis. Nuo šios dienos geriama tik arbata, daržovių sultinys ir daug vandens.

3—6 diena. Badavimas

Mažiausiai kas antrą badavimo dieną reikėtų išvalyti žarnyną. Per dieną išgerkite daug arbatos, sultinio ir vandens. Gimnastika ir grynas oras padeda atsipalaiduoti. Šilti kompresai ant kepenų srities ir vonios paspartina šlakų išvalymą iš organizmo. Svarbu daug miegoti.

7 diena. Badavimo nutraukimas

Badavimo laikas baigėsi. Dabar reikia pamažu vėl pripratinti organizmą prie maisto. Pradėkite maitintis atsargiai, nuo lengvų patiekalų, pavyzdžiui, nuo pomidorų sriubos arba keptų obuolių.

8 diena. Sugrįžimas prie normalios mitybos

Šią dieną kūnas gauna kieto maisto. Vis dėlto jame turėtų būti daug skaidulų. Tinka bulvės, džiovinti vaisiai, šviežios daržovės ir vaisiai.

Badauti per sunku?

Nesate tikri, ar galėtumėte išbūti be maisto? Pradėkite nuo mažų dalykų: atsisakykite vakarienės ir valgykite tik tada, kai tikrai išalksite. Arba skirkite sau vieną sulčių dieną — ir per ją kūnas suspės apsivalyti.

Įvairūs valomojo badavimo būdai

M.Buchinger metodas

Badavimas geriant arbatą ir sultis — populiariausias būdas. Jis geriausiai tinka, jei ketinate badauti savarankiškai, nesikonsultuodami su gydytoju.

Avižų nuoviro būdas

Žmonėms, kurių skrandis jautrus, tinka pabadauti geriant avižų arba sėmenų nuovirą. Jis apsaugo skrandžio gleivinę.

F.Mayro metodas

Iš pradžių porą dienų geriama tik arbata. Vėliau reikėtų vartoti pieną ir bandeles. Šiuo organizmo iškrovos metu mokomasi intensyviai kramtyti, kad žmogus galėtų pakeisti valgymo įpročius.

Badavimas geriant vandenį

Tai griežčiausia badavimo forma. Jo metu atsisakoma bet kokių kalorijų, kurių galima gauti iš sulčių, vaisių ir daržovių. Leidžiama tik 1,5—3 litrai gero šaltinio ar mineralinio vandens per dieną.

Sulčių metodas

Pasirinkę šį būdą per dieną išgeria po 3—5 stiklines šviežiai spaustų vaisių arba daržovių sulčių. Tarp jų reikia išgerti mažiausiai 2 litrus vandens.

Arbatos metodas

Maždaug 3 kartus per dieną išgeriama po 2 puodelius įvairios arbatos be cukraus. Tarp jų geriamas tik vanduo. Šis metodas, palyginti su badavimu geriant vandenį, turi privalumą, kad geriami ir karšti gėrimai, todėl žmogaus nekankina sustiprėjęs šalčio pojūtis.

Išrūgų metodas

Badauti geriant išrūgas rekomenduojama labai liesiems žmonėms arba pasirinkusiems ilgesnį badavimo laiką, kad išvengtų raumenų masės sumažėjimo. Šiuo atveju per dieną išgeriamas 1 litras išrūgų, kurios papildomos vaistažolių arbatomis ir šviežiomis sultimis.

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą