2011 m. gruodžio 11 d., sekmadienis

Albumas: Laura Pausini "Inedito"


Sveiki visi,

Žinote, pristatyti čia CD albumą yra milžiniškas darbas, kurį amžinai sau atidėlioju, bet reikia vieną dieną susiimti ir pradėti. Šių metų lapkričio pabaigoje pagaliau pasirodė vienuoliktasis italų atlikėjos Lauros Pausini studijinis solo albumas „Inedito“, kurio pavadiną labai sudėtinga išversti, bet aš manyčiau, kad tai turėtų skambėti kaip „Nepublikuojamas“ arba „Neviešinamas“.

Po labai sėkmingo albumo „Primavera in Anticipo“ (ital.)/ „Primavera Anticipada“ (ispan.) ir įspūdingo pasaulinio turo bei Lotynų Amerikos Grammy triumfavimo 2008 – 2009, Laura Pasini darė pertrauką 2010 – 2011, kūrė naujas dainas ir įrašinėjo albumą. Kas nors kiek yra susidūręs daugiau su Laura Pausini, turėtų žinoti, jog ši dainininkė jau daugiau nei 20 metų iškart albumus leidžia dviem kalbomis – italų ir ispanų. Kažkada buvusi italų jaunimo ir paauglių deivė, ji nuo 2000 metų laikoma tikra Italijos pop – rock muzikos žvaigžde, kurios galingas mecosopraninis balsas skambėjo kartu su tokiais klasikais kaip Andre Bocelli ar net Luciano Pavarotti ir t.t. Ir visgi Laura Pausini nepakrypo į klasikinės muzikos vagą, o pasiliko savoje populiariosios muzikos terpėje ir iki šiol yra vertinama ir žinoma visame pasaulyje. O Lietuvoje, apskritai, tikriausiai mažai kam žinoma, nes čia itališka ir ispaniška muzika labai sunkiai sau suranda kelią.

Šįkart Jums pristatysiu ispanišką „Inedito“ versiją. Jūs gi žinote, kad šios kalbos yra glaudžiai giminingos formomis ir žodžiais, bei pati kalbos struktūra leidžia Laurai išreikšti dainų jausmus dviem kalbomis, tad šiandien noriu pristatyti tik ispaniškąją albumo versiją. Jeigu tik norėsite ir daina patiks, visada galėsite jos paklausyti ir itališkai, nes parašau ir itališkos dainų pavadinimus. Tai ko gi mes laukiame? Pradėkime.

P.S. 2012 spalio 14 dieną atnaujinau su naujais klipais ir dainomis, kurie buvo greit pašalinti iš "Youtube" po albumo pasirodymo. Dabar galite girdėti čia visas dainas.

1. 1. Bienvenido (ispan.) / Bienvenuto (ital.)

Daina vadinasi labai šviesiu pavadinimu „Sveiki atvykę“. Tai pirmasis „Inedito“ albumo singlas, kuris kartu su video klipu pasirodė dar gerokai prieš išeinant pačiam albumui. Kai pirmą kartą išgirdau, pagalvojau, kad nieko naujo, nieko originalaus, galbūt norėjosi kažkokios ypatingesnės dainos, o pats dainos ritmas ir energetika priminė 2006 albumo pagrindinę dainą „Yo canto“ (Aš dainuoju). Bet žinokit, daina tikrai kabina, klausiau ir klausiau po to aš ją... Išgirsti vieną kartą, antrą kartą ir nebepajauti, kaip iš tikrųjų ši daina patinka! Man ji tikrai patinka!
10/10

2. 2. Jamas Abandone (ispan.) / Non ho mai smesso (ital.)


Tai antrasis Lauros Pausini „Inedito“ singlas, kuriam visai neseniai buvo sukurtas ir video klipas. Daina rami, tėkni, graži ir maloni. Laura Pausini apskritai garsėja kaip gerų lyrinių baladžių kūrėja ir atlikėja, tai leidžia daryti stiprus ir kartu įtartinai švelnus mecosopraninis balsas. Šiaip daina, mano galva, neprilygsta tokiems hitams kaip „Viveme“ ar „En cambio no“, tačiau kiekviename jos albume būna daina, kuri beldžiasi į širdį, tai ši daina tikriausiai turėtų būti iš tos serijos. Nepasakyčiau, kad daina labai sužavėjo, tačiau man gražu paklausyti, o ir video klipas visai gražus, stilingas ir įdomus.
9/10

3. 3. Bastaba (ispan.) / Bastava (ital.)


 


Trečia albumo „Inedito“ daina... Tai būsimas trečiasis Lauros Pausini singlas, kurio video klipo pristatymas numatomas tik vasario mėnesį. Pati daina graži, priedainyje girdime šiek tiek pop-roko elementų. Daina gan paprasta, turi itališko šarmo, kuris labai tinka ir šiai ispaniškai versijai. Belieka laukti ir žiūrėti, kaip šį singlą pasitiks patys klausytojai.
9/10

4. 4. Las cosas que no me espero (ispan.) / Le cose che non mi aspetto (ital.)


„Dalykai, kurie manęs nelaukia“. Graži, prasminga daina savo tekstu. Iš pradžių išsigandau, jog ši daina per prasta muzikine ir ritmikos prasme, kažkokia blankoka, bet nieko panašaus, nes tekstas ir dainos prasmė atperka daug dalykų, veikiau supranti, kad ir melodija, ir balsas Lauros Pausini balsui labai tinka.
8.5/10

5. Hace Tiempo [con Ivano Fossati] (ispan.) / Troppo tempo (ital.)



Tai viena mėgstamiausių apskritai viso albumo dainų. Laura Pausini dainuoja duetu su labai garsiu italų atlikėju Ivano Fossati, kuris jai ir padėjo sukurti šią dainą. Kodėl man ši daina taip patinka? Žinoma, tekstas labai jausmingas, apie moterį, kuri visą laiką laukė vyro, kažkaip ir romantiška... Bet labiau dėl dramatiškos muzikos, pianino, kuris nuteikia mus rimčiai, o ką jau besakyti apie Lauros Pausini balsą, kuris yra kylantis ir augantis per visą dainą. Nesakykit, gražu.
10/10

6. 6. Me Quedo (ispan.) / Mi tengo (ital.)



Roko daina, nors iš pradžių gal taip ir neatrodo. Šiaip šią dainą klausyti galima, bet man asmeniškai ji nėra itin patinkanti. Nors balsas visgi ištempia ir visai tinka su aukštu roko triukšmu per priedainį, tačiau šią dainą mėgstu aplenkti albume.
7/10

7. 7. „Cada uno juega su partida“ (ispan.) / „Ognuno ha la sua matita“ (ital.)



Septintoji „Inedito“ daina vėl su roko ritmais. Ne daug šios dainos klausiausi, tačiau ji man per daug nesužavėjo, nes pasirodė, pakankamai klampi ir sunki. Apskritai nesu didelis roko gerbėjas, o ši daina kažkaip išnyksta Lauros Pausini roko bandymuose. Bet gal ši daina atras ir savų gerbėjų, o tuo aš net neabejoju.
7/10

8. 8. „Inedito“ [con Gianna Nannini] (isapn.) / „Inedito“ (ital.)

    

Tai daina tuo pačiu pavadinimu kaip ir albumas, kuri atliekama su italų jau legenda tapusiu dainininku Gianna Nannini. Jeigu „Primavera anticipada“ Pausini dainavo su James Blunt, tai šįkart pagrindinis duetas su Nannini ir, sakyčiau, labai sėkmingas, nes daina roko stiliaus, tačiau žaibiškai išsiskiria geru ritmu, vokalais ir gaivumu iš prieš tai buvusių dviejų panašių dainų. Patinka man šis duetas, vokalais ir svarbiausia – pati daina.
10/10

9. 9. „Como tu virves sin mi“ (ispan.) / „Come vivi senza mi“ (ital.) 

   

„Kaip tu gyveni be manęs“ – klausia ši švelni daina. Tokios tos Lauros Pausini dainos – neretai apie skaudžią ir nelaimingą meilę. Švelnus ir ausų nerėžiantis vokalas tinka šiai dainai. Graži aranžuotė, tolumoje girdisi smuikas ir tai suteikia tarsi ilgesio pačiai dainai ir Laurai. Šią dainą vertinčiau kaip visai vykusią ir pakankamai stiprią, sakyčiau, beveik lygiavertę „Jamas ambonade“ dainai.
9/10

10. 10. A simple vista (ispan.) / Nel primo sguardo (ital.)

   

Rami daina atsipūtimui, nesudėtingas ir malonus skambesys, paprastas ir gražus tekstas. Galėčiau pasakyti, kad tikėjausi kažko daugiau iš šios dainos, tačiau ne, ji tokia rami ir švelni ir, sakyčiau, atbalansuoja roko sąskambius roko kontekste. Man visai patiko.
8.5/10

11. „Quien lo sabra“ (ispan.) / „Nessuno sa“ (ital.)



„Kas žino“. Smagi roko dainelė, kuri seka po ramios lyrinės dainos. Šita roko dainelė man visai patinka, nežinau, kaip Jūms... P.S. Tai ne klipas, tiesiog, neradau pavienės dainos be video.
8.5/10

12. „Asi celeste“ (ispan.) / Celeste (ital.)


Po roko organiškai vėl seka graži ir lyrinė daina su roko ritmu per priedainį, kuri primena senąsias Lauros Pausini dainas, kaip „Inovidable“ arba „Cuarta“. Gražus tekstas, aksominis Lauros Pausini balsas man visai tinka ir patinka.
8/10 

13. „Le que tu me das“ (ispan.) / „Tutto non fa te“ (ital.)

Prieš paskutinė albumo daina. Na ką aš begaliu pasakyti? Man daina nieko per daug kažkuo neišsiskiria nei žodžiais, nei pačiu ritmu, ta pati elektrinė gitara skambanti tolumoje, klausau ir man esmėje, rodos, šiek tiek nuobodi daina, bet klausyti galima, juolab, kad prisideda ir violončelė.
7/10

14. „Te digo adios“ (ispan.) / „Ti dico ciao“ (ital.)

„Sakau Tau viso gero“ – simboliška paskutinė albumo daina. Graži daina, kurią klausyčiau ir laisvalaikiu. Patinka tiek vokalas, tiek ta ilgesinga melodija.
8.5/10

Na štai ir pristačiau visą Lauros Pausini albumą. Aišku be delux versijos, nes versijų albumų taip pat yra visokiausių, pvz.: braziliškoje albumo versijoje yra viena portugališka daina, itališkoje versijoje viena daina dainuojama su seserimi Silvija, esti viena prancūziška daina ir t.t. , bet jų čia nepristatinėsiu, nes užtruktų visą amžinybę, jei susidomėjote, tai patys ir pasigilinsite... O štai reikia sureitinguoti visas įvertintas dainas ir pagaliau galutinai įvertinti albumą dešimtbalėje sistemoje.

Suskaičiavus rezultatus, Laura Pausini „Inedito“ surinko 8,57 balus ir vertinimas kaip tikrai geras albumas.
O čia žymiausi ankstenis Lauros Pausini albumai ispanų kalba:

Laura Pausini "Primavera anticipada" (2008 m.)

Laura Pausini "Yo Canto" (2006 m.)

Laura Pausini "Escucha" (2004 m.)

Laura Pausini "Entre tu y mil mares" (2000 m.)


Laura Pausini "Mi respuosta" (1998 m.)


Laura Pausini "Las cosas que vives" (1996 m.)

Laura Pausini "Laura Pausini" (1994 m.)


Jūsų Maištinga Siela

4 komentarai:

  1. Mielas Maištinga Siela,

    Atlikai šaunų darbą, man labai patiko šio Lauros Pausini pristatymas. Tik tas vienas trūkumas, kad dainų negalima peržiūrėti, nes nuorodos neveikia, o kadangi aš prasta ieškotoja Youtube platybėse, tai kitų dainų nepavyko išgirsti. Bet tas kurias radau ir išgirdau man patiko, vienos labiau kitos mažiau.
    Labiausiai įsiminė daina "Inedito", taip pat "Las cosas que no me espero" ir "Cada uno juego su partida" bei "Como tu vives sin me".
    Žinoma kiekvienas turime savo nuomone ir savo subjektyvų vertinimą. Man visada įdomus Tavo vertinimas bei argumentacija.
    Ačiū už naujausio Lauros Pausini albumo apžvalga, buvo tikrai įdomu pasiklausyti ir paskaityti Tavo mintis :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Džiaugiuosi, kad kažkas skaitė ir įvertino. Labai sunku su Youtube, nes albumas visai šviežias, tai vos įkeli dainas į Youtube ir po kelių dienų užblokuoja, todėl nebegalima peržiūrėti nieko... Manau, laikui bėgant, atsiras ir ilgalaikių laikmenų Youtubėje, tai pakeisiu ir įdėsiu jau veikiančias dainas, o kol kas labai beprasmiškai. Jei kam reikia, tai turiu šį albumą kompiuteryyje tiek itališką, tiek ispanišką versiją. Galėčiau permesti...

    Jūsų Maištinga Siela

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki ;)

    Labai džiaugiuosi atradusi šį blog'ą ir sielą, kuri mėgsta Laurą Pausini... visai neseniai Youtubėj klausydama James Blunt išgirdau Laurą ir jos balsas mane sužavėjo - dabar kurį laiką klausausi tik jos :)
    Sveikinu - super idėja pristatyti albumą, man labai patiko kiekvienos dainos apibūdinimas, nors nesu linkusi analizuoti dainos - ji arba užkabina arba ne, bet klausydama dainų atkreipiau dėmesį į jūsų pastebėjimus, su kai kuriais visiškai sutinku....
    Žodžiu šaunus albumas - yra ir sielą glostančių dainų ir leidžiančių kaip reikiant pašėlt:D
    Labai džiaugčiausi jei galėtumėt persiųsti albumo itališką versiją....

    AtsakytiPanaikinti
  4. Džiaugiuosi, kad patiko.

    Reikėtų kokių nors duomenų, kad galėčiau atsiųsti Jums albumą. Pvz, skype ar kažką. Parašykit man - cirkininkas@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti