2013 m. kovo 11 d., pirmadienis

Chorų karai 2013: Trečios savaitės apžvalga. Patriotinės dainos



Sveiki visi,

Štai atėjo trečioji savaitė, kai šįkart tikrai turi kristi „Chorų karuose“ vienas iš chorų. Taip jau nutiko, kad žiūrovai su teisėjais lėmė, jog iš projekto pasitraukia Tauragės Braškinis choras su Donalda Meiželyte, kurie vieni iš pirmųjų sukūrė šiuometinį chorą ir turėjo labiausiai susidainuoti, tačiau pasirodymai pirmieji nebuvo tokie stiprūs ir įdomūs, o ir žiūrovų palaikymas, matyt, nebuvo toks didelis. Taigi, atsisveikiname su Tauragės krašto Braškiniu choru... Ką padarysi. O šiaip, apžvelgsiu šią savaitę ir suskirstysiu pagal patikimo reitingą. 

1 vieta: Vaida Genytė ir Policijos choras



Didžiausias šios savaitės netikėtumas ir šuolis man. Vada Genytė ir Policijos choras skoningai, elegantiškai ir, tiesą sakant, labiausiai šiurpuliukų sukėlęs pasirodymas – tai Vinco Mykolaičio Putino eilėraščio „Margi sakalai“ daina. Net nežinau ką ir pasakyti, man viskas patiko, buvo labai netikėta, o iš pradžių, kai Genytė uždainavo, pamaniau, kad tai „Operos Fantomas“, bet po to ištiko malonus nustebimas. Man labai patikot šįkart. Šaunuoliai.

2 vieta: ŠarkA ir Šachmatinis Vilniaus choras



Dideli šaunuoliai! Pasijutau ne kaip „Chorų karuose“, o kaip kokiame Koršunovo spektaklyje. Buvo nuostabu! Scenografija – fantastiška, tiek darbo ir energijos įdėta į šią Marijono Mikutavičiaus dainą „Degančios rankos“, sakyčiau, netgi perspjovė dainą. Nesvarbu, kad kai kam neatitiko atseit vakaro temos, bet man atitiko, kiekvienas gali susikurti prasmę, nebūtinai turi būti žodžiai – Lietuva, laisvė, emigracija. Man šis choras vienas įdomių ir originaliausių per visą „Chorų karų“ projekto istoriją. 

3 vieta: Stano ir Benamių Spindulio choras


Patiko. Graži pasirinkta daina, gražiai atlikta, tie vaidai, kuriuose tiek daug skaudžių istorijų, jau matomai atpažįstami iš ankstesnių pasirodymų. Gal neprilygsta pirmajam jų pasirodymui, tačiau vis tiek man gražu ir nieko sau negaliu padaryti ir nemanau, kad tai gailestis ar dar kas – tai tikra, gyvenimiška, įdomu. Nereikia roko, persistengimo, nieko – tiesiog jie tokie ir viskas. Ir tai patinka.

4 vieta: Vytautas Matuzas ir Panevėžio Indigo choras


Šiaip graži daina melodijos atžvilgiu, bet mane asmeniškai erzina teksto turinys – perdėtai patriotiškas. Negaliu pakęsti, kada tie, kurie išvažiuoja yra vadinami išdavikais – na, negaliu pakęsti. Žmogus ar patriotiškumas yra svarbesnis? Nesuprantu ir koktu dėl to. Kam vargti sunkiai Lietuvoje, jei žmogui atviras visas pasaulis – ne, daina skatina neišvažiuoti ir, sakyčiau, priešina čia, Lietuvoje, pasilikusius su emigrantais lietuviais svetur. Bet šiaip pats atlikimas ir pasirodymas man patiko ir gal būčiau davęs aukštesnę vietą.

5 vieta: Donalda Meiželytė ir Tauragės krašto Braškinis choras


Labai graži ir taikli daina, labai į temą ir patriotiškai šviesi, nekiršinanti. Liudo Mikalausko pasirodymas nebuvo netikėtas, o jo talkinimas labai ryškus, nes pamenu jo pasirodymus su Ugnies choru – dainos liejosi patriotizmu ir man jos buvo vienos gražiausių, pasiklausau iki šiol. Šis pasirodymas yra pats geriausias Tauragės krašto Braškinio choro pasirodymas. 

6 vieta: Anatolijus ir Druskininkų Deimantinis choras




Šiaip manau, kad tai geriausias šio choras pasirodymas. Kol kas. Labai patiko scenografija – buvo darni ir jautėsi energija, bet kartu pasirinktas rokerio įvaizdis šiek tiek nebuvo netikėtas, juolab kad praėjusią savaitę kauniečiai metė šią kortą. Šiaip sveikinu pažengus į priekį, daina nėra mano mėgstama, stilius irgi, bet kažkas šįkart atrodė geriau negi tie du tragiški paskutiniai kartai, kurie man buvo labai nepriimtini.


7 vieta: 16Hz ir Kauno Studentiškasis choras


Netikėtai šią savaitę pas mane atsidūrė paskutiniai Kauno Studentiškasis choras. Šiaip daina tikrai graži ir atlikta gražiai, bet NUOBODU, NUOBODU, NUOBODU. Kur tai mačiau? Pernai Kauno chore? Užpernai Kauno chore? Už-užpernai? Toks jausmas, kad su Kauno chorais dirba vienas ir tas pats aranžuočių tipažas, todėl jie darosi nuobodoki, nuvalkioti ir nebekrintantys į akis savo išskirtinumu – norisi netikėtumo, norisi „kažko“, tik susimildami, tik ne to paties Kauno zulinimo. Nesu nieko prieš Kauną, bet šįkart man buvot blankūs, neįdomūs, teturintys tik savo pirmtakų genus ir beveik nieko savo.

Tiek šiam kartui.

P.S. Taip balsavo žiūrovai. Trijų laidų suma:

1. Vytautas Matuzas ir Panevėžio Indigo choras

2. Stano ir Benamių Spindulio choras.

3. Kauno Studentiškasis choras.

4. ŠarkA ir Vilniaus Šachmatinis choras.

5. Vaida Genytė ir Policijos choras

6. Anatolijus ir Druskininkų Deimantinis choras.

7. Donalda Meiželytė ir Tauragės krašto Braškinis choras


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. Turiu pastebėti, kad Kauno chorui aranžuotes trečią sezoną iš eilės kuria Karolis Šliažas, o choreografija - jau ketvirtą sezoną - Kęstutis Baranauskas.. :) Dėl to jie ir yra vienodi :)

    AtsakytiPanaikinti