2013 m. rugsėjo 7 d., šeštadienis

Asmenybės: Tilda Swinton (nuo A iki Z)





Sveiki, 

Įkvėptas Mildos Kunskaitės parengtu straipsniu savaitraščio priede „TV Publika“ (Nr. 36 (632), 2013 m.) apie nestandartinę aktorę Tildą Swinton, nutariau papublikuoti jos straipsnį, jeigu niekas neužpyks, tuo pačiu papildant savo komentarais ir atrastomis įdomybėmis. Tilda Swinton yra be jokios abejonės viena iš tų aktorių, kurias lengva įsiminti, o jos ypatinga išvaizda, kaip ji pati sako, negraži, leidžia jai būti ir vyru, ir moterimi, ir, kaip Holivudas ją praminė, ateive. Ne tik nestandartinė išvaizda, bet ir pasirinkti vaidmenys, požiūris į gyvenimą Tildą Swinton išskiria iš kitų aktorių.

BLOGAS AUKLĖJIMAS

Jei Katerina Matilda Svinton (Katherine Mathilda Swinton) vaikystėje būtų klausiusi mamos ir tėtės, ji nebūtų tapusi kino žvaigžde. Aktorystė tinka prastuoliams. Visi senos Škotijos aristokratų giminės berniukai tapdavo kariškiais, o mergaitės gaudavo prestižinį išsilavinimą privačiose mokyklose ir ruošdavosi tapti geromis tokių pat aristokratų vyrų žmonomis. Bet Tilda niekada nebuvo kaip visi. Ji nekentė privačios mokyklos, kurioje mokėsi vienoje klasėje su Diana Spencer (Diana Spencer), būsimąja Velso princese. Ji dievino pankroką, nors mokytojai griežtų griežčiausiai drausdavo auklėtiniams klausytis muzikos. Mokykloje ji bėgdavo greičiausiai už visas, bet atsisakė vykti į grafystės čempionatą, nes, jos manymu, paskata turi būti pergalės jausmas, o ne prizai. Ji visada žinojo, kad yra negraži, ir jos tai visai netrikdė. Po mokyklos Tilda išvyko į Afriką ir dvejus metus dirbo savanorė vietos mokyklose. Grįžusi įstojo į Kembridžą, kur ir susižavėjo aktoryste. Vaidindama studentų teatro scenoje ji jau tiksliai žinojo, kad nei sociologija, nei politologija, kurias ji studijavo koledže, netaps jos profesija. Baigusi mokslus Kembridže Tilda prisidėjo prie Karališkosios Šekspyro draugijos, garsiausios Stratfordo teatro trupės, kurioje dirbo tokios būsimos garsenybės kaip Gary Oldman, Kenneth Branagh, Daniel Day Lewis, Juliett Stevenson. Bet klasikinis teatras Tildai greitai nusibodo, jam ji buvo pernelyg ryški. Neįprastą išvaizdą ir talentą reikėjo pritaikyti novatoriškame mene.

BRANGUSIS DEREKAS

Ne kiekvienai aktorei tenka laimė rasti savo režisierių. Bet likimas T. Svinton buvo maloningas. 1986 m. ji susipažino su režisieriumi avangardistu Dereku Džarmenu (Derek Jarman). Tilda tapo jo mūza ir ištikima drauge. Jo idėjos ir pažiūros į gyvenimą ir meną, besiskiriančios nuo daugumos, sutapo su jos pažiūromis. Per 8 metus Tilda nusifilmavo devyniuose D. Džarmeno filmuose, eksperimentuodama su žanrais, formomis ir paveikslais. D. Džarmeno atskleistas Tildos androgeniškumas ir padėjo gauti jai iki šiol garsiausią vaidmenį – Orlando to paties pavadinimo filme pagal Virdžinijos Vulf (Virginia Woolf) romaną. Filmas apima 350 metų laikotarpį, kurio pusę Orlandas gyvena kaip vyras Elžbietos I epochoje, o kitą pusę – kaip moteris XIX a. pabaigoje. Filmas pelnė pagrindinį 1992 m. Venecijos kino festivalio prizą, o Tilda sulaukė kritikų liaupsių ir geriausios aktorės vardo Sietlo kino festivalyje. Kai D. Džarmenas mirė, T. Svinton prarado susidomėjimą profesija ir kelerius metus visiškai nesifilmavo, vėl ieškojo savęs.

MEILĖS TRIKAMPIS 

1997 m. Tilda pagimdė dvynius Ksavjė ir Onor. Su vyru Džonu Byranu (John Byrne) ji, 25-metė, susipažino jau 1985 m., kai vaidino Edinburgo teatre. Džonui tada buvo 45-eri, jis buvo teatro dailininkas. Po 14 mėnesių maitinimo krūtimi, per kuriuos Tilda beveik neišeidavo iš namų Nerne, ji visa galva pasinėrė į darbą. Džonas ėmėsi „namų šeimininkės“ vaidmens. Po keleto metų Tildos ir Džono šeimyninis gyvenimas ėmė braškėti. Užuot daužiusi indus ir įsivėlusi į skandalingas skyrybas, pora susitarė, kad viskas liks kaip buvę, tik kiekvienas gyvens savą asmeninį gyvenimą. Džonas bei Tilda ir toliau gyveno kartu, augino dvynius, o šalimais esančiame name apsigyveno naujasis T. Svinton draugas, jaunas aktorius Sandras Kopas (Sandro Kopp,) kalbos apie jų nestandartinę šeimą aktorės nė kiek nejaudina.

SAVA TARP SVETIMŲ 

Jos pirmasis filmas Holivude buvo „Paplūdimys“ su Leonardu Dikapriju (Leonardo DiCaprio). Po šio filmo aktorė buvo užversta pasiūlymais iš Holivudo. Jei scenarijuje būdavo kažkas beprotiško, Tilda pasiūlymą priimdavo. Plačioji publika su T. Svinton tik ekranizavus „Narnijos kronikas“. Piktosios burtininkės aprašymas pirminiame šaltinyje 100 proc. sutapo su aktorės išvaizda. Tais pačiais metais pasirodė dar vienas didelio biudžeto projektas su aktore – trileris „Konstantinas“ kuriame pagrindinį vaidmenį vaidino Kianu Ryvsas (Keanu Reeves)

2008 m. Tilda netikėtai pelnė „Oskarą“. Sakydama „netikėtai“, ji nekoketuoja. Nerne mažai kas žiūri televizorių ir beveik niekas nežino, kas tas „Oskaras“ ir už ką jis teikiamas. Tilda buvo pakviesta į ceremoniją, mat buvo nominuota už antraplanį vaidmenį filme „Maiklo Kleitono sukurta tiesa“. T. Svinton atvyko kaip turistė ir staiga išgirdo savo vardą. „Stovėti scenoje priešais tris milijardus žiūrovų – tai trauma. Geriau jau jie būtų išsiuntę paštu“, - paskui skundėsi aktorė. Vis dėlto T. Svinton „Oskaras“ – talento pripažinimas ir ėjimo į plačiąją publiką rezultatas. Tilda priartėjo prie žiūrovo, bet liko taip pat tolima – juk žvaigždė negali tapti artimesnė todėl, kad pagaliau buvo pastebėta dangaus skliaute.“

Keletas Tildos Swinton nuotraukų iš įvairių fotosesijų:







Štai toks straipsnis pasirodė apie Tildos Swinton gyvenimą, tačiau jis gan sausokas ir tikrosios bauginančiai keistos Tildos Swinton neatskleidė. Aš asmeniškai esu sužiūrėjęs pačius talentingiausius filmus su Tilda. Išskirčiau be jokios abejonės „Orlandą“ (1992), keistą pasakojimą, kuriame Tildai tenka būti ir vyru, ir moterimi. Vienas įdomiausių jos vaidmenų yra „Mums reikia pasikalbėti apie Keviną“ (2011), ten Tilda stulbinamai įsikūnija motinystės sunkumus, tikriausiai perteikdama ir savo asmeninį dvynių auginimo paslaptis ir pogimdyvinę depresiją. Įspūdingas filmas. Kitas įspūdingas, mano akimis, filmas su Tilda yra „Aš esu meilė“ (2009), kuriame Tilda vaidina itališkai, taip parodydama, kad nė kiek nebijo svetimų kalbų ir galimybių. „Aš esu meilė“ – tai ypač jautrus ir rafinuotas filmas, kuris kinomanams įstrigs iki pat širdies gelmių. Taip pat prie įsimintinų vaidmenų priskirčiau „Džiuliją“ (2008), vaikų grobikės vaidmuo tapo ryškus ir nenuspėjamas.


Filme "Mums reikia pasikalbėti apie Keviną" Tildai teko suvaidinti depresijos kamuojamą motiną. Už šį vaidmenį aktorė sulaukė ne vieno festivalio geriausios aktorės apdovanojimo.


Kadras iš filmo "Orlando" (1992). Vyro vaidmuo.


Kadras iš filmo "Orlando" (1992). Moters vaidmuo.


Kadras iš filmo "Džiulija" (2008). Šiame filme Tildos personažas grobia vaikus ir prašo išpirkos.


Kadras iš filmo "Narnijos kronikos" (2005).


Kadras iš filmo "Aš esu meilė" (2009). Čia Tilda vaidina rusiškas šaknis turinčią motiną, kuri ilgisi gimtosios šalies ir kamuojasi gyvendama turtingos italės gyvenimą.


Tilda Swinton su Ewan McGregor filme "Jaunasis Adamas" (2003) tenka vaidinti ištekėjusią Ievą, kurią sugundo jaunutis Adomas. Daug intymumo. Tai vienas iš tų filmų, kuriame Tildą galime išvysti nuogą.


Tilda Swinton filme "Adaptacija" (2002), kuriame pasirodo pirmo ryškumo Holivudo žvaigždės - Meryl Streep ir Nicolas Cage.


 Filme "Papludimys" (2000), kuriame Tilda debiutuoja Holivude. Šiame filme pasirodo ir Leonardo DiCaprio.


Filme "Kontroliuojamos ribos" (2009) Tilda suvaidina keistą žinučių perdavėją. Visas filmas neabejotinas avangardas, svinguojantis kaip haliucinacija.


2012 metais pasirodęs filmas "Mėnesienos karalystė" tapo kritikų liaupsių apžertas. Jame Tilda suvaidina antraplanį vaidmenį - Socialinę Darbuotoją.


"Maiklo Kleitono sukuta tiesa" (2007) atnešė "Oskaro" statulėlę už antraplanį vaidmenį.

 
Šiemet (2013) Kanų kino festivalyje buvo pristatyta juosta "Only Lovers Left Alive", kuriame Tilda sukuria vampyrės vaidmenį ir papildo dar vienu keistu personažu savo įvairių vaidmenų kraitį.



Šiemet Kanų kino festivalyje taip pat buvo pristatyta fantastinė drama "Snowpiercer", kuriame Swinton sukuria dar vieną beprotišką vaidmenį.


Šiemet turėtų pasirodyti dar keli filmai su Swinton, vienas iš jų šiemet Kanų kino festivalyje pristatytas filmas „Only Lovers Left Alive“, kuriame Tilda atlieka klajojančios vampyrės vaidmenį, taip pat gerai įvertinta juosta „Snowpiercer“.

Aktorei jau 54 metai, bet dėl savo ypatingų genų atrodo kur kas jaunesnė. Tilda turi savo išskirtinį rūbų stilių, kuris nėra toks beprotiškas kaip Lady Gagos, tačiau visada išskirtinis, kosminis, skleidžiantis neįtikėtiną energiją.

Čia galite pažiūrėti trumpą vaizdo įrašą, kuriame aktorė gauna „Oskarą“, kaip pati sakė, ji į šį renginį atėjo kaip turistė ir visai nesitikėjo gauti apdovanojimo. 



Tilda duoda interviu, visada kalbėdama įtikinamu ir rimtu patosu, sukurdama rimtos, bet kartu crazy moters įvaizdį.


Tilda Swinton Kanų festivalyje.


Tilda Swinton yra avangardinio tipažo ne tik aktorė, bet ir menininkė, kuriai rūpi įvairios, gal kiek šokiruojančios meno formos. Štai Niujorke MoMa lankytojus ji nustebino pati tapdama eksponatu. Swinton buvo uždaryta į stiklo dėžę, kurioje ji miegojo, o parodos lankytojai galėjo ją stebėti. Nežinau, kokiais būdais Tilda miegojo, gal padėjo migdomųjų piliulės, gal nemiegojimas naktimis, tačiau Tilda tai apibūdino tai kaip „meno darymas, kai nieko nedarai“. Kasdien į ją ateidavo pasižiūrėti apie 3 tūkstančius žmonių ir tai truko ištisą savaitę. Tilda šį jausmą apibūdina kaip nepakartojamą ir tikina, kad ateityje norėtų ir vėl tai pakartoti.




Nors Tildos Swinton šaknys siekia net IX amžiaus Anglijos kilmingųjų šaknis, tačiau ji turi ir rusiškų šaknų. Neseniai Tilda svečiavosi Rusijoje ir smarkiai kritikavo neseniai priimtą įstatymą, kuris draudžia homoseksualumo propagantą. Nebijodama būti suimta, ji išskleidė vaivorykštės vėliavą, kuri yra laikoma seksualinių mažumų oficialia vėliava ir paskelbė šią nuotrauką savo socialiniame tinklapyje.



Keli įdomūs faktai apie Swinton:

Būdama maža aktorė ilgai nekalbėjo. Šnekėti ji pradėjo būdama penkerių.
Buvo manoma, kad Tilda Swinton atliks pagrindinį vaidmenį „Bridžitos Džons dienoraštyje“. Tiesą sakant, sunku patikėti, tačiau filmas iš pradžių buvo planuojamas labai kitoks, nei mes esame įpratę matyti.
Prieš 20 metų Tilda buvo įklimpusi į skolas su bankais, kadangi pasiėmė nemažai paskolų savo asmeniniams projektams.
Po filmo „Mums reikia pasikalbėti apie Keviną“ aktorė prabilo apie tai, kad vaikystėje bandė nužudyti savo brolį. Dabar su broliu santykiai puikūs.
Tilda Swinton ir Marion Cotillard yra vienintelės aktorės, kurios už tą patį vaidmenį gavo „Auksinio gaublio“, BAFTA, SAG ir „Kritikų Pasirinkimo“ nominacijas, tačiau negavo nominacijos į „Oskarus“.
Tilda mėgsta juokauti ir galbūt iš tikrųjų mano, kad jos šeima yra vampyrai. Ji yra 35 – ojį karta ir jos šaknys siekia IX amžiaus Angliją.
Kembridže ji buvo aktyvi Komunizmo partijos narė.
Jos zodiako ženklas – skorpionas.

Tilda yra įrašiusi keletą dainų. Štai viena iš jų su jos visokiausiomis nuotraukomis:

 



Jūsų Maištinga Siela
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą