2017 m. vasario 2 d., ketvirtadienis

Aktualijos: tarp chaoso ir pusiausvyros arba kaip tapti eiliniu lietuviu



Sveiki, skaitytojai, 

Paskutiniu metu labai apmažėjo mano asmeninių įrašų šiame saite. Tiesiog atsisėdu ir nebeturiu ką Jums parašyti, tarsi visko, ko griebčiausi virstų jau banalios realybės nudirta negyva oda, kurios pilna visuose žinių portaluose. O pasisemti iš realybės idėjų darosi vis sunkiau, kadangi tampu tarsi vidutinės klasės sustabarėjusiu lietuviu: darbas-šeima-miegas. Ir tose nišose dar įkrenta kultūriniai niuansai, kurie kaip dvasinis kuras šiek tiek suteikia gyvenimui ypatingų prieskonių.

Iš kitos pusės nieko nėra geriau už stabilumą, nes toji lakiojančios sielos po laukus, nežinia trokštančios kokios laisvės, atima pernelyg daug nepamatuotų jėgų. Pradedi vertinti tai, kas paprasta: savo vietą pasaulyje, nebesidairai į tolius, renkiesi paprastesnį jogurtą parduotuvių lentynose ir, žiūrėk, viskas paprasčiau ir mažiau kainuoja vidinių pastangų ir nemalonių emocijų. Taigi, tampu eiliniu lietuviu, sąskaitininku, per kurį kaip per ląstelę cirkuliuoja viskas, ant ko laikosi šis pasaulis: pinigai, pareiga tėvynei, sveikata, energija, nauda kitiems, o štai kai nusidėvėsiu... „Tu tik mokesčius susimokėk!“ Akivaizdu, kad ne tik Lietuvoje, bet ir visur kame žmogus pasauliui reikalingas tik tiek, kiek jis gali suteikti naudos valstybei ir kitam žmogui. Atsiprašau už tokį išsireiškimą, bet kartais atrodo, kad mūsų pensininkai kaip padėvėti valstybės prezervatyvai... Panaudojai kartą ir nebeapsimauk. Visos šiukšlės, įskaitant ir nebereikalingas žmogus, tampa našta. Tokia našta tapsime ir mes savu laiku.

Gana apie tuos pensininkus. Kenčia visi. Kai kurie netgi nuo stabilumo ir rutinos, nes cirkuliuojama ne tik per žmogų, bet ir žmogus nardo lašišos greičiu per gyvenimą, keisdamas pasaulėžiūros kampus. Tai primena kažin kokius nepastovius orus, orų masių maišymąsi. Arba didžiulį plaustą vandenyną, ant kurio vieni ieško pusiausvyros bangavime, o kitoje pusėje visi trepsi kojomis, kad tik plaustas nenustotų sūpavęs kuo smarkiau. Kai kam audros su perkūnija, kai kam dzenbudistinio akmenų sodo. Ir tik kartais, savaime suprantama, norisi nei to, nei ano, o kažin kokios susikristalizavusios ir nenuobodžios pusiausvyros tarp rutinos ir chaoso.

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą