Cześć, Czytelnicy!
Ponieważ niedawno zaprezentowałem artykuł poświęcony
marokańskiemu złotu – drzewu arganowemu i olejowi pozyskiwanemu z jego nasion –
dziś kontynuuję tę kulinarno-kosmetyczną podróż. Tym razem na warsztat bierzemy
orzech makadamia oraz drzewo, z którego pochodzi. Opowiem o jego historii,
pochodzeniu, a także o wyjątkowych właściwościach i zastosowaniu tego
drogocennego oleju.
Makadamia: Pochodzenie i
Rozprzestrzenianie
Drzewo makadamia (Macadamia) ma swoje korzenie we
wschodnich rejonach Australii, w subtropikalnych lasach deszczowych stanów
Queensland i Nowej Południowej Walii. To właśnie tam rośnie w swoim naturalnym
środowisku. Rdzenni mieszkańcy Australii, Aborygeni, wykorzystywali te orzechy
od tysięcy lat, nadając im różne lokalne nazwy, takie jak „kindal kindal” czy
„gyndl”. Do świata zachodniego makadamia trafiła stosunkowo późno, bo w 1857
roku, a swoją łacińską nazwę zawdzięcza szkockiemu chemikowi Johnowi Macadamowi.
Drzewo to osiąga imponujące rozmiary, dorastając do 12–15 metrów wysokości.
Wyróżnia się lśniącymi, ciemnozielonymi liśćmi oraz pięknymi, pachnącymi,
białymi lub różowymi kwiatami. Jest to roślina niezwykle długowieczna – w
sprzyjających warunkach może żyć ponad 100 lat, choć na pierwsze plony trzeba
czekać 7 do 10 lat od posadzenia.
Owocem makadamii jest twarda, włóknista, zielona
łupina, która po dojrzeniu pęka, odsłaniając niezwykle twardą, brązową skorupę.
Właśnie w niej ukryty jest cenny, jadalny orzech, rozpoznawalny dzięki swojej
delikatnej, kremowej teksturze. Makadamia jest powszechnie uznawana za jeden z
najdroższych i najbardziej cenionych orzechów na świecie. Choć naturalnie
występuje w Australii, obecnie jest uprawiana na plantacjach komercyjnych
niemal na całym świecie, m.in. na Hawajach (USA), w Południowej Afryce, Brazylii,
Kenii i Kostaryce. Duża część światowych zbiorów pochodzi właśnie z tych
plantacji, choć to australijski klimat i gleba stanowią dla niej idealne
warunki do naturalnego wzrostu.
Kulturowe Znaczenie i Tajemnica Twardej
Skorupy
Dla rdzennych mieszkańców Australii, Aborygenów,
orzechy makadamia były cennym i świętym pokarmem. Plemię zamieszkujące
tropikalne lasy deszczowe Queenslandu przekazywało z pokolenia na pokolenie
opowieści związane ze zbiorami tych orzechów. Wykorzystywano je nie tylko jako
pożywienie, ale także podczas rytuałów oraz w wymianie handlowej. W ich
mitologii drzewa makadamia często symbolizowały żyzność ziemi oraz dar od
natury. Ponieważ orzechy te były niezwykle trudne do rozłupania, a jednocześnie
miały ogromną wartość odżywczą, stały się symbolem rzadkości i wytrwałości,
podkreślając, że największe piękno i korzyści często skrywają się pod pozornie
nieprzystępną, twardą powierzchnią.
Olej Makadamia: Właściwości, Zdrowie i
Przemysł
Olej makadamia, pozyskiwany z nasion, jest ceniony za
łagodność i unikalny skład. Chociaż Aborygeni używali orzechów od wieków, sam
olej zyskał światową popularność stosunkowo niedawno, głównie za sprawą
intensywnej komercyjnej uprawy na Hawajach w drugiej połowie XX wieku. Olej
tłoczy się, najczęściej metodą na zimno, co pozwala zachować maksimum jego
korzystnych właściwości, smaku i aromatu. Proces ten jest bardzo efektywny,
choć sam olej jest produktem drogim z powodu wysokich cen surowca i kosztów produkcji.
Co ciekawe, wydajność jest znacznie wyższa niż w przypadku oleju arganowego: do
wyprodukowania jednego litra oleju makadamia potrzeba około 2–3 kilogramów
jąder orzechów, podczas gdy dla arganu jest to około 30 kg owoców.
Olej makadamia ma delikatny, żółtawy kolor, subtelny
orzechowy aromat oraz maślany, słodkawy smak, dzięki czemu idealnie nadaje się
zarówno do gotowania, jak i do celów kosmetycznych. Jego duża zawartość
jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza oleinowego i
palmitooleinowego) sprawia, że jest bardzo korzystny dla zdrowia, wspierając
pracę serca i regulując poziom cholesterolu. Kwas palmitooleinowy jest
niezwykle cenną, rzadko spotykaną substancją, ponieważ naturalnie występuje w
ludzkiej skórze. To właśnie dlatego olej jest tak doskonały w pielęgnacji skóry
– działa nawilżająco, regenerująco i przeciwstarzeniowo. Przemysł kosmetyczny
chętnie wykorzystuje go w kremach, balsamach, a zwłaszcza w preparatach do
włosów, które wymagają intensywnej odbudowy.
Pod względem ekonomicznym olej makadamia plasuje się w
kategorii produktów luksusowych, jednak jego cena rynkowa jest zwykle nieco
niższa niż oleju arganowego. Kluczowa jest tu oczywiście jakość – olej tłoczony
na zimno jest najdroższy. Warto zaznaczyć, że uprawa na potrzeby przemysłu nie
zagraża naturalnym populacjom makadamii. Wręcz przeciwnie, zyski z produkcji
oleju stymulują zrównoważoną uprawę na specjalistycznych plantacjach na całym
świecie. Ten kontrolowany model rolniczy jest ekonomicznie opłacalny i pozwala
zaspokoić globalny popyt, jednocześnie chroniąc naturalne australijskie
siedliska przed nadmierną eksploatacją.

Komentarų nėra:
Rašyti komentarą