Sveiki, skaitytojai,
Kadangi ką tik pristačiau straipsnį apie Maroko auksą –
argano medį ir iš jo sėklų išgaunamą aliejų, šiandien pratęsiu šią temą ir pristatysiu
Jums makadamijos medį, riešutus ir aliejų, kalbėsiu apie istoriją ir šio augalo
teikiamų produktų naudą ir ypatumus.
Makadamijos kilmė ir paplitimas
Makadamijos medis
(Macadamia) yra kilęs iš Australijos rytinės pakrantės, ypač Kvinslando ir
Naujojo Pietų Velso regionų subtropinių atogrąžų miškų. Būtent ten šis medis
auga natūraliai. Australijos vietiniai gyventojai, aborigenai, riešutus vartojo
tūkstančius metų, vadindami juos įvairiais vardais, tokiais kaip kindal
kindal ar gyndl. Į Vakarų pasaulį medis pateko 1857 m., kai jį
pavadino škotų chemikas Johnas Macadamas. Makadamijos medis užauga gana
didelis, pasiekdamas 12–15 metrų aukštį. Jis pasižymi blizgančiais, tamsiai
žaliais lapais ir gražiais baltais arba rausvais, kvapniais žiedais. Šis medis
yra itin ilgaamžis – palankiomis sąlygomis jis gali gyventi ilgiau nei 100
metų, o pirmasis derlius pasirodo tik po 7–10 metų nuo pasodinimo.
Makadamijos medžio vaisius yra kieta, apvali, žalia,
pluoštinė luobelė, kuri sunokusi skyla ir atidengia itin kietą, rudą, sėklos
apvalkalą. Būtent viduje, šiame apvalkale, slypi valgomasis riešutas,
išskirtinis dėl savo švelnios ir kreminės tekstūros. Makadamijos riešutas yra
plačiai žinomas kaip vienas brangiausių ir labiausiai vertinamų riešutų
pasaulyje. Nors medis yra natūraliai paplitęs Australijoje, šiandien jis
auginamas komerciniuose soduose visame pasaulyje: Jungtinėse Amerikos
Valstijose (Havajai), Pietų Afrikoje, Brazilijoje, Kenijoje, ir Kosta Rikoje.
Didelė dalis pasaulinio derliaus gaunama būtent iš šių plantacijų, kadangi
Australijos klimatas ir dirvožemis idealiai tinka jo natūraliam augimui.
Senieji pasakojimai apie makadamijos medį
ir regioninė kultūrinė reikšmė
Vietiniai Australijos gyventojai, aborigenai,
makadamijos riešutus laikė itin vertingu ir šventu maistu. Aborigenų gentys,
gyvenančios Kvinslando atogrąžų miškuose, turėjo iš kartos į kartą perduodamus
pasakojimus, susijusius su riešutų derliaus nuėmimu. Šie riešutai buvo
naudojami ne tik maistui, bet ir per ritualus bei mainus. Jų pasakojimuose
makadamijos medžiai dažnai buvo siejami su žemės vaisingumu, derliumi ir kaip
dovanos, gautos iš gamtos. Kadangi riešutai buvo labai sunkiai išlukštenami,
bet turėjo didelę maistinę vertę, jie tapo retumo ir ištvermės simboliu,
pabrėžiant, kad didžiausias grožis ir nauda slypi po kietu paviršiumi.
Makadamijos riešutų aliejus: poveikis,
sveikata, nauda, svaybės
Makadamijos aliejus, gaunamas iš makadamijos medžio
sėklų, yra vertinamas dėl savo švelnumo ir unikalios sudėties. Nors vietinės
Australijos gentys riešutus vartojo tūkstančius metų, aliejus pasaulinei rinkai
išpopuliarėjo palyginti neseniai, ypač po to, kai XX a. antroje pusėje
prasidėjo intensyvus komercinis makadamijos medžių auginimas, visų pirma Havajų
salose. Aliejus išgaunamas riešutus spaudžiant, dažniausiai šalto spaudimo
metodu, kuris padeda išsaugoti visas naudingas savybes, skonį ir aromatą. Šis
procesas yra itin efektyvus, tačiau dėl riešutų kainos ir gamybos sąnaudų
aliejus yra brangus. Palyginimui: makadamijos aliejaus išeiga yra didesnė nei
argano aliejaus: vienam litrui aliejaus pagaminti reikia maždaug 2–3 kilogramų
riešutų branduolių, tuo tarpu argano aliejui reikia apie 30 kg vaisių.
Makadamijos aliejus pasižymi švelniu, gelsvu
atspalviu, subtiliu riešutų kvapu ir sviestiniu, saldžiu skoniu, o tai leidžia
jį naudoti tiek kulinarijoje, tiek kosmetikoje. Dėl didelio mononesočiųjų
riebalų rūgščių (ypač oleino ir palmitoleino rūgščių) kiekio, jis yra itin
naudingas sveikatai: gerina širdies veiklą, padeda reguliuoti cholesterolio
lygį. Palmitoleino rūgštis yra reta ir vertinga savybė, nes ji natūraliai
randama žmogaus odoje, todėl aliejus puikiai tinka odos priežiūrai, drėkinimui
ir regeneracijai. Dėl šios priežasties kosmetikos pramonė jį naudoja kremais,
losjonams ir ypač plaukų priežiūros priemonėms gaminti, kur jis padeda atkurti
pažeistus plaukus.
Ekonomiškai makadamijos aliejus priklauso prabangos
kategorijai, o jo kaina rinkoje yra aukšta, tačiau jis paprastai yra šiek tiek
pigesnis nei argano aliejus. Kaina priklauso nuo aliejaus kokybės (šalto
spaudimo ar rafinuotas) ir rinkos. Svarbu paminėti, kad makadamijos medžiai
tiesiogiai nenukenčia dėl aliejaus pramonės. Priešingai, aliejaus gavybos
pelnas skatina tvarų medžių auginimą specializuotose plantacijose visame
pasaulyje, užtikrinant rūšies paplitimą ir genetinės įvairovės išsaugojimą,
nors ir už natūralaus arealo ribų. Pramonė palaiko tvarų auginimo modelį, kuris
yra ekonomiškesnis ir labiau kontroliuojamas, o tai leidžia patenkinti
pasaulinę paklausą be neigiamo poveikio natūralioms populiacijoms Australijos
miškuose.
Maištinga Siela



Komentarų nėra:
Rašyti komentarą