Tere, Lugejad!
Kuna tutvustasin hiljuti artiklit Maroko kulla –
argaaniapuu ja selle seemnetest saadava õli – kohta, jätkan täna seda
kulinaaria- ja kosmeetikateemalist rännakut. Seekord võtame luubi alla
makadaamiapähkli ja puu, kust see pärineb. Räägin selle ajaloost, päritolust
ning selle väärtusliku õli erakordsetest omadustest ja kasutusviisidest.
Makadaamia: Päritolu ja Levi
Makadaamiapuu (Macadamia) on pärit Austraalia
idarannikult, eelkõige Queenslandi ja Uus-Lõuna-Walesi osariikide
subtroopilistest vihmametsadest. Just seal kasvab ta oma looduslikus
keskkonnas. Austraalia põliselanikud, aborigeenid, on neid pähkleid kasutanud
tuhandeid aastaid, andes neile mitmesuguseid kohalikke nimesid, nagu näiteks
„kindal kindal“ või „gyndl“. Läänemaailma jõudis makadaamia suhteliselt hilja,
1857. aastal, ning ladinakeelse nime sai see Šoti keemiku John Macadami järgi.
Makadaamiapuu kasvab üsna suureks, ulatudes 12–15 meetri kõrguseni. Seda
iseloomustavad läikivad, tumerohelised lehed ning kaunid, lõhnavad, valged või
roosakad õied. Tegemist on erakordselt pikaealise taimega – soodsates
tingimustes võib see elada üle 100 aasta, ehkki esimest saaki tuleb pärast
istutamist oodata 7–10 aastat.
Makadaamiapuu vili on kõva, ümmargune, roheline,
kiuline kest, mis küpsedes lõheneb ja paljastab selle all oleva äärmiselt kõva,
pruuni seemnekesta. Just selle sees peitubki väärtuslik, söödav pähkel, mis on
tuntud oma pehme ja kreemja tekstuuri poolest. Makadaamiapähklit peetakse
laialdaselt üheks kallimaks ja hinnatumaks pähkliks maailmas. Kuigi puu on
looduslikult levinud Austraalias, kasvatatakse seda tänapäeval
kommertsiaalsetel istandustel pea kogu maailmas, näiteks Hawaiil (USA),
Lõuna-Aafrikas, Brasiilias, Keenias ja Costa Ricas. Suur osa maailma saagist
tuleb just neilt istandustelt, ehkki Austraalia kliima ja pinnas pakuvad
sellele ideaalseid tingimusi ka looduslikuks kasvuks.
Kultuuriline Tähtsus ja Kõva Kesta Saladus
Austraalia põlisrahvad, aborigeenid, pidasid
makadaamiapähkleid äärmiselt väärtuslikuks ja pühaks toiduks. Queenslandi
vihmametsades elavatel hõimudel oli põlvest põlve edasi antavaid lugusid, mis
olid seotud nende pähklite korjamisega. Pähkleid kasutati mitte ainult toiduks,
vaid ka rituaalides ja kaubavahetuses. Nende mütoloogias sümboliseerisid
makadaamiapuud tihti maa viljakust ja looduse ande. Kuna pähkleid oli äärmiselt
raske lahti murda, ent neil oli suur toiteväärtus, said neist harulduse ja vastupidavuse
sümbolid, rõhutades, et suurim ilu ja kasu peituvad sageli pealtnäha
ligipääsmatu, kõva pinna all.
Makadaamiaõli: Omadused, Tervis ja Tööstus
Makadaamiaõli, mida saadakse selle puu seemnetest, on
hinnatud oma pehmuse ja unikaalse koostise tõttu. Kuigi Austraalia
põliselanikud kasutasid pähkleid sajandeid, saavutas õli maailmaturul
populaarsuse suhteliselt hiljuti, peamiselt tänu makadaamiapuude intensiivsele
kommertskasvatamisele, mis algas 20. sajandi teisel poolel, eeskätt Hawaiil.
Õli pressitakse pähklitest välja, enamasti külmpressimise meetodil, mis aitab
säilitada maksimaalselt selle kasulikke omadusi, maitset ja aroomi. See
protsess on väga tõhus, kuid pähklite kõrge hinna ja tootmiskulude tõttu on ka
õli ise kallis. Võrdluseks: makadaamiaõli saagis on argaaniaõlist suurem – ühe
liitri õli tootmiseks on vaja ligikaudu 2–3 kilogrammi pähklite tuumasid, samas
kui argaaniaõli puhul on vaja umbes 30 kg vilju.
Makadaamiaõlil on õrn, kollakas varjund, peen pähkline
aroom ning võine, magus maitse, mistõttu sobib see ideaalselt nii kulinaariasse
kui ka kosmeetikaks. Tänu suurele monoküllastumata rasvhapete (eriti
oleiinhappe ja palmitoleiinhappe) sisaldusele on see tervisele äärmiselt
kasulik: see toetab südame tööd ja aitab reguleerida kolesteroolitaset.
Palmitoleiinhape on haruldane ja väärtuslik aine, kuna seda leidub ka
looduslikult inimese nahas. Seepärast on see õli suurepärane nahahoolduseks –
see niisutab, taastab ja aeglustab vananemist. Kosmeetikatööstus kasutab seda
meelsasti kreemides, losjoonides ja eriti juuksehooldusvahendites, kus see
aitab taastada kahjustatud juukseid.
Majanduslikult kuulub makadaamiaõli luksuskaupade
kategooriasse ja selle hind turul on kõrge, kuigi tavaliselt on see veidi
odavam kui argaaniaõli. Hinda mõjutab loomulikult õli kvaliteet (külmpressitud
või rafineeritud) ja turuseis. Oluline on märkida, et tööstuslik kasvatus ei
ohusta makadaamiapuu looduslikke populatsioone. Vastupidi, õlitootmisest saadav
kasum stimuleerib säästvat kasvatamist spetsialiseeritud istandustel üle
maailma. See kontrollitud põllumajandusmudel on majanduslikult tasuv ja aitab rahuldada
globaalset nõudlust, kaitstes samal ajal Austraalia looduslikke elupaiku
ülekasutamise eest.
Autor: Maištinga Siela (Mässumeelne Hing)

Komentarų nėra:
Rašyti komentarą