2010 m. gegužės 14 d., penktadienis

Filmas: "Dėžė"

Sveiki mielieji, šiandien noriu pristatyti mistinį filmą „Dėžė“ (The box). Sakyčiau, visai šviežias 2009 metų filmas su garsiąja Cameron Diaz. Filmą nepavadinčiau siaubo žanro, veikiau, mistifikuotas su fantastiniai elementais, bet svarbiausia – psichologinis trileris, kas dabar iš vis labai populiaru holivudiškuose filmuose. Prisimenu vis siaubo filmą „Našlaitė“ arba „Byla 39“, šis filmas turi kažko bendro, panašių sąsajų.

Filmas yra apie žmogaus pasirinkimą. Vieną dieną šeima, ištikta įvairių finansinių krizių, gauna į namus dėžę, kuri turi raudoną mygtuką, jį paspaudus, mirs tau nepažįstamas žmogus, bet už tai tu gausi milijoną dolerių. Filme prasideda ryški kova su sąžine ir su ateiviais, kurie žaidžia šį žaidimą neatidengdami visų kortų. Galiausiai jie nežino, kad po šio žaidimo, dėžė atsidurs pas kitą šeimą, kuri turės lemti ar jie paspaus mygtuką, bet tada mirs jau buvusios dėžės savininkai. Režisūrinė išmonė beribė, šis filmas taip pat statytas pagal knygą, tačiau pastarasis dar neišverstas į lietuvių kalbą.

Filmas įdomus tuo, kad kone iki pat pabaigos visko negali suvokti ir aprėpti, žiūri filmą tarsi be vienos detalės, negalėtum aprėpti visos istorijos, lyg nuolatos trūktų kažkokios detalės. Aišku, mano draugą, su kuriuo žiūrėjom šį filmą, tai varė iš proto, jis negali žiūrėti filmų, kuriame nėra viskas aišku, bet mane tai dar labiau suintrigavo, galiausiai tai ir buvo visas filmo „cinkelis“, kuris vedė mane į priekį. Juk kaip žinia, neretai tokiuose filmuose jau aiškiai numatoma ir pabaiga, ir mintis, tačiau filmas tai išlaikė iki savo paskutinės minutės, kada šeimos žaidimo taisyklės pakrypo visai kita linkme.

Cameron ir vėl atliko neblogą vaidmenį, matosi, kad moteris užsiangažavusi savo srityje. Po stulbinamo vaidmens „Mano sesers globėjas“, šis vaidmuo atrodo visai kitoks, tačiau aktorinė meistrystė visgi jaučiasi, geras žiūrovas suspės tai pamatyti ir atitinkamai įvertinti.

Kuo filmas Jums gali būti įdomus? Savo nenuspėjamumu, aišku, jame yra šiokių tokių banalybių, siaubo filmų elementai, kurie laikui bėgant ima kartotis filmuose, tačiau filmas patrauks savo psichologizmu ir ryškiomis humanistinėmis vertybėmis. Iš filmo pamatysite, kad žmonės gali būti visokie, jie yra pasiryžę paspausti mygtuką, kad praturtėtų vardan savo egoizmo, bet kartu, kai reikia būti altruistais, jie taip pat yra linkę aukoti. Žmogus yra nevienalytis monolitas, jis yra mylintis ir nekenčiantis, liūdnas ir laimingas, štai kokia viso šio filmo idėja. Rekomenduoju visiems, kurie nori kažko tokio nelabai banalaus ir nelabai sudėtingo, šis filmas išlaiko pusiausvyrą tarp gerų filmų ir prastų filmų virtinės.

Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras: