2010 m. gegužės 9 d., sekmadienis

Filmas: "Netikėtai, praėjusią žiemą"



Sveiki mielieji, šiandien noriu pristatyti puikų dokumentinį filmą „Netikėtai, praėjusią žiemą“ (Suddely, Last Winter). Šį filmą režisavo du italai partneriai Gustav Hofer ir Luca Ragazzi. Filmas filmuotas 2007 - 2008 metais ir yra nuskynęs daugybę tarptautinių festivalinių laurų. Jūs patys visada galite užeiti į oficialų jų tinklapį: http://www.suddenlylastwinter.com ir daugiau sužinoti apie šį filmą ir pačius autorius.

Na nereikia slėpti, kad Vilniuje ištisas tris dienas kino teatre „Skalvija“ vyko nemokamas filmų festivalis „Baltic Pride 2010“. Taigi, šalia garsiųjų eitynių, šis festivalis išliko tylus ir beveik nepastebėtas, bet vis tiek į jį atėjo žmonės, ne pasišlykštėti, bet būtent pasidomėti, kas ir su kuo yra valgoma homoseksualų pasaulyje. Na, kadangi festivalis nemokamas, o dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, todėl nusprendžiau ir aš į tai pasinerti. Taigi, pirmas filmas buvo „Netikėtai, praėjusią žiemą“. Iš tikrųjų nustebino ir sukėlė begalę minčių.

Šis filmas apie italų gėjų porą, kurie jau kartu pragyvena 8 metus. Iš tikrųjų šie du gėjai yra tie patys režisieriai Gustav ir Luca‘s. Taip jau jų gyvenime susiklostė, kad abu yra žurnalistai ir abu jau gyvenantys po vienu stogu nusprendė nelikti abejingi Italijoje tuo metu vykstantiems įvykiams. Dauguma filmo nufilmuota mėgėjiška kamera, yra gražių intarpų iš jų įprastinio gyvenimo, saikingo humoro ir graudulio keliančių sentimentalių epizodų. Bet didžiausias dėmesys suteiktas Italijos suskilusiai visuomenei, kuri turėjo svarstyti įstatymą susijusį su homoseksualų civiline santuoka, kad partneriai vieno kito mirties atveju galėtų paveldėti turtą arba ligos atveju lankyti jį ligoninėje. Taigi norima turėti normalias sąlygas, kurias turi kiekviena normali šeima.

Politiką filmas atspindėjo mūsų dabartinę šalies situaciją. Klausimas dėl gėjų eitynių buvo žiaurius, bet taip jau nutiko, kad jos visgi Lietuvoje įvyko, nors didžioji visuomenės dalis joms nepritarė. Panašiai ir Italijoje, bet ten svarstomas jau daug rimtesnis klausimas, dėl santuokų, sakyčiau mums iki jų dar labai toli, tačiau buvo ir vėl įdomu žiūrėti politikų polemiką, kuriuose taip pat esti savi Petrai Gražuliai. Ką padarysi, toks gyvenimas. Tačiau Italija jau nuo seno yra tarsi krikščionybės centras, jos centre įsikūręs Vatikanas. Taigi žmonės savo šalį dar pelnytai ar nevisai vadina šventa, aišku, nusistatymas yra priešiškas gėjų polemikai. Visų jų apsuptyje Gustav ir Luca‘s bando kovoti už savo prigimties teises ir sukurti savo šeimą. Jie su mėgėjiška kamera nebijodami eina per miestą, pristato save kaip partnerius ir bando klausti, kodėl žmonės nenori jų pripažinti. Atsakymai įvairūs, jie beveik nieko nesiskiria nuo mūsų Lietuvių, todėl manding dar kartą kaip Lego kaladėlės sutapo mūsų šalių žmonių požiūris šiuo klausimu.

Kad ir kaip ten bebūtų, visgi siūlau ir jums pažiūrėti šį filmą. Jis jums patiks arba nepatiks, priklausys tik nuo jūsų nusiteikimo, tačiau abejingo nepaliks.

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą