2010 m. liepos 30 d., penktadienis

Knyga: George Orwell "1984 - ieji"

Sveiki visi,

Mano akiratyje jau kuris laikas pynėsi George Orwell knyga „1984 – ieji“. Ir štai vienas labai geras draugas ją man padovanojo per gimtadienį. Dievaži, tai viena iš geriausių dovanų, bet sunkiai prie šios knygos priėjau. Pas mane, ant rašomojo stalo, pragulėjo beveik pusmetį ir tik dabar paėmiau ir perskaičiau. Dievaži, tai buvo toks stiprus kalibras, kad net iki šiol reikia atsikvošėti.

Pats autorius George Orwell (1903 – 1950) gimė Indijoje, nors pagal kilmę anglas, pats gyveno Londone, Paryžiuje, kariavo Ispanijoje, bet buvo sužeistas. Galiausiai atsidėjo rašybai, tačiau, jau rašydamas paskutiniąją savo gyvenimo knygą „1984 – ieji“, Orwell smarkiai sirgo džiova, nuo kurios galiausiai ir mirė. Orwell‘io yra išversta į lietuvių kalbą ir daugiau kūrinių, „Gyvulių ūkis“ – tai satyrinė apysaka, kuri įkūnija jo laikų valdžios grandus; „Dienos Paryžiuje ir Londone“. Prieš pradėdamas apie jo romaną, noriu pasakyti, kad tas įvadinis straipsnis nelabai tinka knygoje, kadangi jį tenka iš naujo skaityti jau perskaičius knygą, nes tik daugelis dalykų paaiškėjo po knygos. Manau, reikėjo padaryti epilogą ir prologą, kur atsieti kritiką apie knygą ir atskirai išdėstyti apie Orwell asmenybę, nes dabar įvadinis straipsnis kalba jau apie sistemą taip, lyg mes viską jau žinotume apie knygą, kurią tuoj skaitysime. Na, bet yra kaip yra.

Realiai pagalvojus įspūdį susilpnina tik vienas dalykas, kad prieš daugiau nei pusmetį skaičiau vieną labai įtaigų romaną Jaroslavo Melniko „Tolima erdvė“, ten visuomenė paversta aklaisiais, gyvena baisiuose namuose ir nė vienas nežino apie matomą pasaulį, tačiau ten atsiranda vienas toks šaunuolis, kuris praregi ir ima priešintis sistemai. Apie panašią valdžios sugalvotą sistemą rašo ir Orwell‘is. „1984- ieji“ laikomas vienas įtakingiausiu 20 amžiaus pirmosios pusės kūriniu. Sunku patikėti, kad pati knyga išleista dar 1949 metais, taigi, knyga su pavadinimu „1984 – ieji“ keistai pretendavo į fantastikos kategoriją, tačiau anaiptol. Tai be galo vyriška knyga, keista, nes kažkaip esu pripratęs prie moterų rašytojų, kad toks stiprus „vyriškumas“, kuris knygai duoda pagrįsto racionalumo ir saikingo sentimentalumo netgi savotiškai žavi. Yra net posakis: „neleiskite moterims rašyti knygų“. Nesutinku, tik moterys rašo apie visai kitus dalykus.

Taigi romanas „1984 – ieji“ yra atspindys Antrojo pasaulinio karo padarinių. Iš tikrųjų jame aptinkama daugybė aliuzijų į istorines asmenybes: Staliną, Hitlerį ir t.t. Tačiau pasaulis, kokį 1949 metais regėjo Orwell net neįsivaizduojamas mūsų dienomis. Tai totali tobula naikinimo sistema, kuri šokiruoja. O kas jeigu iš tikrųjų taip ir vyksta, tik mes su „praplautomis“ smegenimis galvojame, kad gyvename gerai. Žmonijos sugalvotas karas, kuris niekada nesibaigia, žmonių gyvybės, kurios nieko nereiškia valdžiai, tobulos melo, kankinimo ministerijos, kurios „perplauna“ žmogų.

Šokiruoja žmonių valdymas, jų psichologinė vergystė. Svarbiausia ir įdomiausia man mintis švystelėjo apie galimybę valdyti praeitį. Owell‘is ne pėsčias, jis pateikia sistemą, kaip tai daroma: ogi viskas, ką pasako Didysis Brolis yra tučtuojau viskas pakeičiama per spaudą. Jeigu Didysis Brolis pasako, kad du plius du yra penki, visi aplinkiniai tuo tiki, o tu pabandyk netikėti, tave nuolatos seka teleekranai, kurie stebi netgi tavo gamtinius reikalus namuose. Tavo krūptelėjimas gali būti įvardytas kaip išdavystė ir tu būsi tiesiog ištrintas iš istorijos, pakeistos visos tavo bylos ir t.t. Nemažiau stulbina vaikų ir tėvų santykiai, vaikai mokomi išduoti tėvus, kai šie, neduok dieve, sapno metu po nosim sumurmėjo eretinę mintį, vaikas praneš patruliams ir jie supakuos tėvelį arba mamytę. O nuostabiausia, kad patys tėvai džiaugiasi tokiais vaikų pasiekimais.

Tai pasaulis, kuris galėjo būti „1984 –aisiais“. Iš tikrųjų neapsakoma visas tas įtaigumas ir įdomumas, reikia, tiesiog kiekvienam perskaityti „1894- uosius“, kad įvertintume ne tik pačią mūsų visuomenės raidos pokyčius arba galimus iškrypimus, bet ir literatūrinius talentus. Manau, kad Orwell knyga yra viena geriausių skaityti tiek literatūrine, tiek išmonės prasme. Rekomenduočiau pradėti jau skaityti kokioje vienuoliktoje ar net dvyliktoje klasėje. Tai sveika knyga, kuri skatina suprasti ne tik tą sistemą, kuri galėjo ir galbūt iš dalies yra integruota, bet ir suprasti savo šalies, visuomenės valdymo pagrindus ir struktūrą.

Be jokios abejonės tai knyga apie politiką, tačiau joje vystosi ir meilės istorija. Išorinė partija, kuriai priklauso daugybė žmonių, negali užsiiminėti seksu, susituokti iš meilės, žmonės yra tarsi robotai, bet tai knyga apie kelių žmonių sąmonės prabudimą, jų kovą su galiūne sistema. Pagal Orwel‘į ilgiausiai yra nenugalima meilė, galima viską išduoti išskyrus meilę, bet knygos pabaigoje net ir ši kraupiausiais būdais sutrypiama. Partija išsiaiškina, ko tu bijai ir tave tiesiog ištrina, kankinimais priverčia ne tik prisipažinti, bet tiesiog mylėti priešą Didįjį Brolį.

Taigi, nieko nelaukite, tiesiog jeigu turite pinigų arba matėte šią knygą bibliotekose, nedelsiant įsigykite, nes tai ką perskaitysite, gali ir sukrėsti. Nežinau, man tai buvo nepaprastai įdomu, galbūt nesukrėtė taip, kadangi jau vienaip ar kitaip buvau susidūręs su panašia literatūra, bet sakau, verta tokią knygą turėti savo knygų lentynose. Dėkui leidyklai „Jotema“, kuri pasiryžo išleisti tokį bestselerį kaip „1984 – ieji“.

Jūsų Maištinga Siela

5 komentarai:

  1. o man knyga tai nelabai patiko.. o dar as jos net neperskaiciau. labai sunkiai skaitosi, atrodo kazkoks apsurdas, pasakojimas be rysio. nelabai suprantu kodel ji turi tokius gerus vertinimus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Panašu, kad tiesiog per durnas suprasti;) tai sakau palauk kokius kelis metus ir nestumk ant labai geros knygos jos net neskaitės(usi)

      Panaikinti
  2. Na, nemanau, kad tai ar knyga sunkiai ar lengvai skaitoma gali apspręsti gera ji ar ne. ją tikrai reikia PABAIGTI skaityti. Tikrai patariu - BAIKITE skaityti. Visas grožis atsiskleidžia paskutinėse eilutėse, paskutiniuose žodžiuose :) Tikrai nepasigailėsit.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Siauro požiurio žmogus net perskaites tą knygą iki galo , nesupras apie ką ji.....nevisiem lemta matyti virš aptvaros.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū už viską, daktare Makha! Kai susisiekiau su jumis, kad padėtumėte man nustoti skirtis su vyru, mano vyras nustojo pildyti skyrybų dokumentus ir dabar viskas yra daug geriau. Kaip sakei, visas skyrybų procesas buvo atšauktas, mano santuokoje problemų kėlusi bloga moteris paliko mano vyrą, o dabar esame labai laimingi kartu. Šia gyvenimo patirtimi dalinuosi su visais, kurie susiduria su panašiais iššūkiais santykiuose, santuokoje ar bet kokiais kitais klausimais. , galite susisiekti su gydytoju Makha per WhatsApp +1 (815) 564-3618
    Ji puikiai moka šiuos burtus:
    * meilės burtai
    * santuokos burtai
    * pinigų magija
    * gražus burtas
    * sėkmės burtai
    * Sekso patrauklumo burtai
    * AIDS gydymo magija
    * Kazino urvas
    * Pašalinti prakeikti urvai
    * Apsauginis burtas
    * loterijos magija
    * Laimės burtai
    * Vaisingumo burtai
    * Telekinezės žiedas 💍
    paštas: makharituals@gmail.com
    Whatsapp +1(815)564-3618

    AtsakytiPanaikinti