2010 m. liepos 25 d., sekmadienis

Tai ko nežinojote apie Kiniją

Sveiki visi,

Kartais pagalvoju, kiek nemažai žinome apie savo šalį Lietuvą. Vieni daugiau, vieni mažiau. Per tokią kultinę laidą „Klausimėlis“ teko įsitikinti, ten žmonės apie Lietuvą tokių įdomybių prisakė, kad iki šiol riečiu šypseną, negaliu atsigauti. Ir, aišku, man tai buvo pamoka, kadangi daug naujo sužinojau apie Lietuvą iš gatvės praeivių, pvz.: Lietuva yra Afrikos žemyne, bet kažkodėl įstojo į ES; Žalgirio mūšis vyko tarp Rusų ir JAV netoli Juodosios jūros, Kaukaze; mūsų šalies plotas neva 300 milijonų kvadratinių kilometrų; mūsų kaimynės yra Vokietija, Latvija ir Marokas, o Lietuvos krantus skalauja Atlanto vandenynas.

Ko tik tie žmonės nežino apie tą Lietuvą, pagalvojau. Ir visai neseniai kelionėje įsigijau labai sveiką ir įdomų žurnalą vyrams „A – Zet“. Gal žurnalas nesupyks, tai pacituosiu vieną straipsnį t.y., jo punktus, kurie kalba apie Kiniją. Sakau, kad jau tiek daug žinome apie Lietuvą, tai nepakenktų šį bei tą sužinoti ir apie milžinę Kiniją. Tiesiog pridedu faktus, kurie ne tik suglumina, bet verčia pakrutinti smegenis, įsivaizduoti visus to mestus ir padarinius:

1. Dėl pagerėjusio kinų siekio žūtbūt susilaukti sūnaus ir „vieno vaiko“ politikos, jau šiuo metu kinų vyrų yra 39 milijonais daugiau nei moterų.

Kinijos pietuose, Dongguane, yra didžiausias pasaulyje prekybos centras, tačiau nuo atidarymo 2005 – aisiais 99 proc. jo ploto yra tuščias ir neišnuomotas.

Apie 10 000 Kinijos piliečių kasmet patenka į slaptus „juoduosius kalėjimus“. Tai neoficialios įstaigos, kuriuose kalinami politiniai kaliniai, garsėjančios žiaurumu, kalinių prievartavimu ir marinimu badu.

Jei visas savo metines pajamas vidutinis Pekino gyventijas skirtų būstui įsigyti, jis galėtų nusipirkti tik vieną kvadratinį metrą ploto.

Būsto perpardavinėjimas per pastaruosius trejus metus Kinijoje išaugo 11,9 proc., o BVP kreivė kilo beveik vertikaliai.

Kinai augina daugiau kiaulių nei visos 43 daugiausiai kiaulienos pagaminančios šalys kartu sudėjus (tokios kaip JAV, Brazilija, Vietnamas, Vokietija ir kt.)

Kinai surūko po 3 milijonus cigarečių per minutę.

Per pastarąjį dešimtmetį Šanchajuje buvo nutiesta daugiau kaip 2 400 kilometro kelio.

Kinija planuoja traukinių sistemą, kuri sujungtų Londoną su Pekinu, o nukakti iš vieno didmiesčio į kitą pakaktų 2 dienų, keliaujant 200 km/h greičiu.

Milžiniška Kinijos Gobio dykuma yra Peru dydžio ir dėl nuolatinio vandens mažėjimo, spartaus miškų kirtimo ir per intensyvaus ganymo kasmet dar išsiplečia 3 600 kvadratinių kilometrų – tai devyni Vilniaus miestai!

Pekine vykusios olimpinės žaidynės buvo brangiausios per visą istoriją – kainavo 40 milijardų USD. Tačiau šiuometinė Šanchajaus paroda „Expo“ atsiėjo dar daugiau 45 milijardus.

„Tautų katilu“ vadinamose JAV yra kalbama 175 kalbomis, o Kinijoje suskaičiuotos 292 individualios kalbos.

Dėkui „A – Zet“

O štai panaršęs po internetą aptikau dar tokių stulbinamų faktų apie Kiniją: Istorikų teigimu ledai ir makaronai atsirado būtent Kinijoje; iki 2025 – ųjų Kinijoje iškils dešimt tokių miestų kaip Niujorkas; Kinai sunaudoja per metus 45 milijardus valgomųjų dazdelių.

Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras: