2010 m. lapkričio 21 d., sekmadienis

Filmas: "Pradžia"

Sveiki visi,

Šiandien trumpai apie filmą „Pradžia“ (Inception) (2010 m.). Tai amerikiečių filmas, kuris tikriausia ne vienam jau sumaišė protą, sudirgino jautrią vaizduotę. Tai garsaus režisieriaus Christopher Nolan šviežiausias darbas. Ankstesni jo darbai kaip ant „Momento“ ir „Tamsos riteris“ taip pat buvo pripažinti ir populiarūs, šiuo darbu režisierius vėl tarsi grįžta prie realybių žaismės kaip „Momento“ filme. Šįkart režisierius pasirenka sapno erdvę ir ją paverčia gyvenimu.

Sapnas sapne, kuriame dar yra vienas sapnas ir dar vienas... Iš tikrųjų labai įdomus siužetas, kuriame apsieiname be sudėtingos technologijos, viskas telpa viename metaliniame lagaminėly. Neapsunkinant žiūrovo nereikalinga fantastika ir technologijos terminais, filmas susikoncentruoja į žmogaus sąmonę - pasąmonę ir jų plačius vandenis. Filmas tikrai tobulėja, plečią erdvę. Iš vis įdomu, kad filmas randa būdų, kaip apskritai pavaizduoti ne žmogų, bet žmogaus pasąmonę t.y. ledkalnio povandeninę dalį. Puikiai sužeista erdvėmis ir laiko distancijomis, režisierius neblogai tuo sulošia ir sukuria įtempto siužeto filmą, kuris prikausto prie ekrano.

Didelis užmojis – vaizduoti besikeičiančią erdvę ir laiką. Tokių filmų po Holivudo padange vis daugėja ir daugėja, prisimenant „Daja vu“. Leonardo DiCaprio, savu laiku buvęs sekso simbolis, dabar kuria neįtikėtinus vaidmenis, tačiau jie tampa monotoniški, kažkuo jau primenantys vieną kitą. „Pradžia“ nejučia primena ankstesniu „suktaus“ kino siužeto filmus kaip antai „Infiltruoti“ arba „Kuždesių sala“. Pastarajam aktoriui tikriausiai patinka tokio žanro ir pobūdžio filmai, nes DiCaprio yra tas aktorius, kuris geba pats atsirinkti, kur ir kaip jam vaidinti. Tenka tik sutikti, kad tokio žanro siužetai jam visai tinka. Smagu vėl išvysti aktorę, kurią pavadinčiau genijum, tai – Marion Cotillard, Oskaro laimėtoja, Edith Piaf vaidmens atlikėja, jau kelis kartus atlieka tarsi antraeilius vaidmenis, bet jie – nuostabūs, prisimenant „Visuomenės priešai“ filmą. Filme taip pat renkasi ir kiti pasaulinio garso aktoriai.

Kruopščiai atliktas darbas, „Pradžia“ panardina į puikų transą, kuriame apstu visko: geros vaidybos, gero garso takelio, vietos pamąstymui, bandymai spėlioti siužetą jam besivystant, įtampos, fantazijos ir net efektų. Labai retai filmas, kuriame esti specialiųjų efektų kartu būna ir stiprus siužetine prasme, tad rekomenduoju šį filmą kaip išskirtinį iš specialiųjų efektų aptukusių holivudinių filmų virtinės.

Įvertinimas: 9.5/10

Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. Labai įdomus, įtraukiantis filmas. Jei reikėtų vertinti tai 10/10 :)

    AtsakytiPanaikinti