2010 m. lapkričio 2 d., antradienis

Filmas: "Tarp sienų"

Sveiki visi,

Visiems gero europietiško filmo gerbėjam turiu žinią. Pristatau jums prancūzų filmą „Tarp sienų“ (Entre les murs) (2008 m.) Filmas iš tiesų nustebino savo gyvumu ir aktualumu. Rekomenduoju visiems pažiūrėti, kas nors kiek žavisi šiuolaikine pedagogo profesija. Po filmo galite ir persigalvoti. Na, iš tiesų šis filmas tarsi nebloga tąsa iš ciklo „mokyklos gyvenimai“, jeigu prisimenate estų filmą „Klasė“, tai šis ne ką mažiau įdomesnis. tik daugiau rasite ryšių tarp mokinio ir mokytojo.

Tai pasakojimas apie mokinių ir mokytojų santykius, kada mokytojas mokykloje nebeturi jokios teisės kelti balso, nori išlikti tolerantiškas, demokratiškas ir pakantus, o paaugliai žiauriai tyčiojasi tiek iš bendraamžių, tiek iš pedagogų. Kiekviena diena mokytojams yra ištvermės diena, tarsi ėjimas į karą ir nenuostabu, kai klasėje susirenka „sunkūs“ paaugliai, kurie turi savų bėdų, interesų ir stengiasi provokuoti konfliktus. Tai puikus filmas parodantis, kaip mokytojui sunku išlaviruoti sudėtinguose santykiuosi, kaip lengva pratrūkti, išeiti iš darbo ir kaip sunku nepasiduoti. Įžūlūs paaugliai, tiesiog, akiplėšiškai elgiasi pamokų metų, viskas vaizduojama labai gyvai. Režisierius pasistengė filmą sukurti taip, lyg atrodytų, jog klasę stebi vaizdo kameros, o ne vyksta kino filmavimas.

Aišku, šis filmas nagrinėja mokyklos tvarką, vidaus politiką, todėl labai puikus būdas žvilgtelti į užsienių mokyklos situaciją, pamatyti, kaip vedamos pamokos ir kaip stengiamasi sudominti paauglius, kurie iš pirmo žvilgsnio su mokslais nebeturi jokių interesų. Taip išsilepinama karta, kuri kratosi visko, o dar mes dejuojame, kad mūsų mokyklos košmariškos, ten dar baisiau, nes pedagogas taip pat gali gauti per galvą. Bet filmas nesiekia parodyti vien tik mokyklos ir mokinių ydas, atvirkščiai, filmas susitelkia ties dialogu – mokytoju ir mokiniais. Psichologinė įtampa filme kuria staigaus protrūkio atmosferą, įdomu nagrinėti abipusių „šalių“ interesus ir kartais beviltišką mokytojo norą susikalbėti su vaikais.

Rekomenduoju visiems, kurie mokykloje jaučiatės nuskriausti, rekomenduoju jauniems pedagogams, rekomenduoju tėvams, kurie leidžia savo vaikus į mokyklas, rekomenduoju besidomintiems užsienių mokyklomis ir šiaip Prancūzija. Žodžiu, visiems, kurie nors kiek turi šia tema interesų, manau, tai geras didaktinio turinio filmas, pasakantis daugiau negu daug.

Įvertinimas: 9.5/10

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą