2011 m. sausio 2 d., sekmadienis

Filmas: "Šindlerio sąrašas"

Sveiki visi,

Yra tokių filmų, prie kurių visada anksčiau ar vėliau norisi sugrįžti. Džiaugiuosi, jog šį laikotarpį pavyko sugrįžti prie kelių gerų filmų ir iš naujo juos apmąstyti bei įvertinti. Šį kartą tai „Šindlerio sąrašas“, sukurtas 1993 metais. Režisierius Steven Spielberg tikriausiai jau kino istorijoje. „Dirbtinio intelekto“ režisierius prieš maždaug 20 metų sukuria vieną garsiausių savo darbų „Šindlerio sąrašas“, kurio pagrindinė tema yra žydų genocidas per Antrąjį Pasaulinį karą.

Filmas statytas pagal tikrus faktus ir tikrus nutikimus. Pašlovintas Šindleris, kuris išgelbėjo daugiau nei 1000 žydų, iš kurių išaugo nauja palikuonių karta. Mano galva, filmas yra didingas kino epas, apimantis beveik 200 minučių t.y. daugiau nei 3 valandos gero filmo. Nors filmas nufilmuotas beveik prieš 20 metų, bet jį žiūrint nesijaučia laiko distancija. Geri filmai, matyt, nesensta. Režisierius pasirinko nespalvotą filmo variantą, kuris geriausiai įkūniją vieną juodžiausių žmonijos egzistavimų laikotarpių, kur prarandamas bet koks žmogiškumas, bet kokios vertybės, bet kokios santarvės.

Filme apstu žiaurių kadrų, bet jie identifikuoti, realūs, tikroviški, ne kokie nors iš piršto laužti. Apskritai, manau, kad tai vienas geriausių filmų, kuris yra sukurtas apie žydų genocidą. Jo esmė yra ne tik parodyti žydų naikinimo mechanizmą, kaip tai mėgsta su pasimėgavimu daryti daugelis filmų, bet ir atskleisti žmogiškumo kruopelytę iš vokiečių pozicijų. Tokioje terpėje atsiduria „biznierius“ Oskaras Šindleris, staiga praturtėjęs žmogelis, kuris visą savo turtą paaukoja tam, kad būtų išgelbėta kuo daugiau žydų. Jautrus ir įspūdingas filmas. Geneliai pastatytas, įdėta daug laiko ir darbo. Jeigu jums patiko tokie filmai kaip „Berniukas dryžuota pižama“, „Velnio aritmetika“, „Dievų miškas“ ir t.t. siūlau pažiūrėti šį kino perliuką, kuris pranoksta juos visus.

Įvertinimas: 10/10



Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą