2016 m. gegužės 15 d., sekmadienis

Eurovizija 2016: Finalas – pagaliau daina įveikia 3D efektus ir kičą?


Donny Motell (Donatas Motvydas) - geras pasirodymas, bet, Dieve, tas plaukų kuškis tikrai "pro šalį".
 
 Jamala Ukrainai išplėšė pergalę.

 Australė tik per plauką nelaimėjo "Eurovizijos" savo žemynui.

 Rusija liko nepatenkinta trečiąja vieta...

Netikėtas svečias J. Timberlake.

Sveiki, skaitytojai,

Šįkart pernelyg nevargindamas savo klaviatūros pakomentuosiu „Eurovizijos“ finalą ir po jo paliktus įspūdžius. Visų pirma apie puikius ir šmaikščius renginio vedėjus. Šioji porelė išties buvo nerealiai puiki ir taip šiuolaikiškai tiko vesti renginį, kad net Justin Timberlake, kuris svečiavosi „Eurovizijoje“ ir atliko savo dainų popuri, negailėjo gerų žodžių. Apskritai renginys reikalauja maksimalaus kruopštumo ir milžiniško pasirengimo, kad nebūtų kokių nors nesklandumų. Šaunuoliai švedai.

Grįžtant prie pasirodymų, gal tiesiog „nesismulkindamas“ pasakysiu, kad beveik visi mano favoritai atėjo iš pusfinalių. Tiesa, dar gerokai prieš renginį YouTube kanele tapo tikra bomba sudarinėti savo įvairius topus ir netgi išreikšti simpatijas vieniems ar kitiems atlikėjams. Vis galvojau, kad iš to kažkiek įmanoma nuspėti žmonių favoritus – nė velnio. Topuose dominuojanti Ispanija liko antroje lentelės pusėje, tačiau būta ir gerų spėlionių – Australijos daina praktiškai per kelis plaukus nelaimėjo, o Ukraina topuose būdama antrame gale arba per vidurį, kaip, beje, ir Lietuvos atstovas, įvertinta kur kas geriau.

Taigi šįkart mano favoritai – Ukraina, Australija, Lenkija, Vengrija, Nyderlandai, Italija išties pasirodė gerai ir tik politinių simpatijų kovos lėmė iš esmės ir pačią laimėtoją Jamalą ir Rusijos svarbią vietą lentelėje. Smarkiai pasikeitusios balsavimo taisyklės išties yra pasiteisinęs triukas, nes norisi „Euroviziją“ žiūrėti iki pačios pabaigos, kai komisijos balsai nieko nereiškia, nors kartu reiškia ir daug. Gan kiek neįprasta, nes pagal sistemą akivaizdu, jog kitais metais būtume tikriausiai pasimatę Melburne, tačiau sujungus žiūrovų balsus, į priekį išėjo Ukraina. Tiesą sakant, Jamalos daina labai didžiuojuosi ir ją su malonumu klausausi. Daug kas raudojo dėl trečios vietos Rusijai, tačiau kūrinys standartinis, atlikimas gerai, tačiau nieko įspūdingo, paprasta žinia ir vienos frazės kartojimas – labai panašaus tipažo kūrinys buvo ir Donny Montell. Abu atlikėjai neturėjo šansų laimėti. Rusija, tiesa, turėjo dėl politinių sąjungininkų ir tai puikiai atsispindėjo, pvz., Armėnijos ir Rusijos po 12 balų apsikeitimais. Ir tai nėra žiūrovų balsai, bet „kompetentingoji“ komisija, kurios galiausiai teisingo balsavimo mitas sugriautas. Netgi komisijose esama politinių ryškių atspalvių. Nesakau, kad ir Lietuvos komisija teisinga, mes gi visuomet su Latvija ir Gruzija apsikeičiame dideliais balais. Gal kiek netikėta buvo Ukrainos 12 balų Lietuvai! Šiaip Australijos žiūri balsai buvo kone labiausiai kompetentingi ir daugiausiai atšliję nuo Europos politikos konteksto, jų 12 balų skirti Belgijai buvo vieninteliai tokie aukšti šiai šaliai.

Grįžtant prie pasirodymų, mane labiausiai nustebino vieno didžiausių mano favorito – Vengrijos atlikėjo silpnas palaikymas, nes daina buvo tikrai gera ir klausoma. Didelį įspūdį padarė milžiniškas Lenkijos balsų atotrūkis tarp žiūrovų balsų ir žiūri komisijos, praktiškai, kardinaliai pasiskirstę balsai, o Lenkijos daina išties buvo gera ir įsimenanti melodija. Patiko man ispanės pasirodymas labiau nei peržiūros Youtubėje, šarmingai startavo ir prancūzas, o jam komisijos davė net trečią vietą. Patiko man jo pasirodymas. Kiek nusivyliau italės pasirodymu, nes dainą jau seniai klausau ir ji tikrai nuostabi, tačiau pasirodyme jaunoji atlikėja atrodė netgi šiek tiek išsigandusi, o sceninis Edeno sodo įvaizdis man pasirodė pernelyg teletabiškas tokiai gražiai dainai, kuri, mano ausimis, tikrai nesuskabo maksimaliai gerai. 

Apskritai vienas baisiausių pasirodymų buvo Bjork ir Lenos prototipas iš Vokietijos – apie ką ši daina ir kaip ją prisiminti? Baisu. Nors gal ir gerai, kad Europa spėjo jai skirti paskutinę vietą. Nepatiko man ir Bulgarija, kuri pateko netgi į penketuką, tie švytintis kostiumai ir tualeto šepečio šukuosena – sorry, nepykite. Gana stipriai pasirodė latvis, balsai irgi pasiskirtė jam neblogai ir jis užėmė 15 vietą. Kuo toliau, tuo latvio daina man patinka, tik gaila, kad šalia taip ir neišvydome Estijos atstovo. 

Na, būčiau visai nesupykęs, jeigu būtų laimėjusi australė, tačiau dar labiau džiaugiuosi Jamalos pergale, nes jos daina apie savo tautos stigmas nepaliko abejingos Europos. Galima sakyti, kad laimėjo politika, tačiau nemaža sudėtis visoje šioje balsavimo sistemoje yra ir puikus Jamalos atlikimas bei dainos kitoniškumas. Aišku, kam nepatinka apskritai Ukraina, tam nepatiks jokia jų atsiųsta daina ir tai yra politinis nusiteikimas. Kai kam daina gali pasirodyti pernelyg panaši į raudą, tačiau ji tikrai stipri, nešanti tautiškos patirties žinią pasauliui, ir tai kur kas stipriau už paprastą ir gerą pop dainą. Net jeigu ir politika bei solidarumas padėjo, tai padėjo, mano akimis, laimėti tikrai vertam kūriniui. Pagaliau daina įveikia blizgučius, šou ir kičą?

Dar kartą pasiklausykime nugalėtojos ir Lietuvos atstovo gero pasirodymo, pelniusio mums antrą geriausią rezultatą „Eurovizijoje“ – Donny Montell:



Jūsų Maištinga Siela
 

1 komentaras:

  1. Priminsiu, kad viena iš pagrindinių salygų priimant Australiją į konkursą buvo ta, kad laimėjimo atveju kitais metais konkursas nevyktų Australijoje, o vienoje iš jos ir ESC organizatorių pasirinktoje Europos šalių. Tarp pretendentų gal būtų ir Lietuva :) Būtų buvę įdomu, kas ir kaip būtų jeigu būtų laimėjus Australija.

    AtsakytiPanaikinti