2016 m. gegužės 22 d., sekmadienis

Filmas: "Tamsa" / "Black"




Sveiki,

Paskutiniu metu tapo madinga versti kaltę mūsų mokytojams, atimant iš jų ne tik autoriteto statusą, bet neretai ir savigarbą. Štai netipinis indų filmas „Tamsa“ (angl. Black) (2005) pasakoja apie mokytojo svarbą ugdytinio gyvenime, tiesa, kiek kitokio ugdytinio, kuris gimė visiškoje aklinoje tamsoje – Mišelė nei girdi, nei mato. Įsivaizduojate save, patalpintą į juodą dėžę nuo pat gimimo, kai neprasiskverbia nei garsas, nei šviesa? Apie tokį žmogų šis filmas, regis neįmanoma, tampa įmanoma – tai nuolat akcentuojama filme, o šioji Mišelė, pasirodė, yra realios moters prototipas, kuri sulaukusi 40 baigė menų bakalaurą.

Filmas nelengvas, mokytojo ir laukinukės ryšys, paremtas lytėjimo bendravimu, sunkiai suvokiamas sveiku protu, kaip galima išmokyti žodžio ir jo prasmės per judesius. Neretai atrodo mokytojo užsispyrimas dirbtinis, pritrauktas iki herojaus portreto, tačiau, o kas sako, kad toks mokytojas nėra herojus? 12 metų jis atiduoda dieną ir naktį aristokratų dukrai, kuri galiausiai iš tamsos išmoksta susikalbėti gestų kalba, tačiau ji negali suvokti kitų gestų kalbos, nes turi nupasakoti jos pačios rankomis. Tai gana kebli žmogaus negalia, tačiau Mišelei pavyksta prasimušti į sąmonės šviesą, suvokus pirmojo žodžio reikšmę.

Filmas neįtikėtinai jautrus, pamokantis ir išryškinantis mokytojo svarbą ugdytinio gyvenime. Kai kada tikrai nelengva stebėti visas tas auklėjimo ir mokymo scenas, bet kartu kartais jaučiamas pernelyg didelis sentimentalizmo antplūdis, kuris nubraukia realumą. Filmas truputį tampa didaktiniu, herojiniu žmogaus galimybių epu, nei realią situaciją atliepiančiu filmų, bet nepaisant to, vis tiek filmas gana stiprus ir paveikia žiūrovą. Man be galo kažkodėl patiko, įtraukė ir leido pasijusti žmogaus galimybių ribotumo pasaulyje. Filmas patiks, jeigu jums patiko „Skafandras ir drugelis“ (2007), lenkų filmas „Įsivaizduok“ (2009). Tai tikrai netipinis indų filmas, atsisakęs Bolivudinės dvasios, todėl nepraleiskite galimybės pabūti tamsoje.

Mano įvertinimas: 10/10
IMDb: 8.3


Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. Na, nesu indų filmų ekspertė, tačiau ir nepasakyčiau, kad nuo bolivudo labai buvo nutolta :) taip, labiau vakarietiškas variantas, tačiau Indijos prieskoniai vis tiek juntami :) Šiaip filmas tikrai labai savotiškas gerąja prasme. Nors jis man kaip ir patiko, vis tik nenorėčiau vėl išgyventi tas emocijas, kurias teko patirti žiūrint šį filmą, tad antrą kartą vargu ar žiūrėsiu..

    AtsakytiPanaikinti
  2. Filmas nuostabus, taip retai šiandien galime tokių pamatyti.

    AtsakytiPanaikinti