2023 m. balandžio 10 d., pirmadienis

Dailė: Algis Kriščiūnas, paveikslas "American Gothic", Kaunas, Laisvės alėja, restoranas "Miesto sodas", tualetas (WC)

Sveiki,

Menas virš pisuaro jau nėra joks tabu. Kaip ir informaciniai A4 formato plastiku įlaminuoti informaciniai spalvingi tekstai apie prostatos vėžio grėsmę. Paskutinįkart smulkiomis raidėmis virš pisuaro (nepamenu kurioje užeigoje, gal kokiame prekybos centro vyrų tualete?) kabojo sexpazintys savo portalą reklamuojantys reklamos makleriai. Privinguriuota visokių moters užpakalių su juodomis nėriniuotomis kelnaitėmis, pretenzingai paryškinant raudonai žodį SEX. (Įdomu, kaip moterų kamurkėse? Netikiu, kad kabo koks stereotipinis Mergelės Marijos portretas, nors neretai reklamose gyvuoja stereotipas, kad kol vyras šlapinasi ir mato savo penį, tol galvoja apie seksą, o moterys leisdamos čiurkšlę mąsto... apie dorovę ir moralę). Pisuarais naudojasi ir devynmečiai, tad pats tas išmokti suaugusiojo viliojimo meno iš reklamų.

Visgi nustebino šis Algio Kriščiūno paveikslas, tiksliau klasika tapusios „American Gothic“ paveikslo adaptacija kabanti Kaune, Laisvės alėjoje įsikūrusio restorano „Miesto sodas“ bendrajame tualete. Tiesa, ne virš pisuaro, bet visgi pastebimai uždengė didžiąją sienos dalį. Paveiksle šmaikščiai parodoma kryptis į tualeto kabinas, ant šakės – tualetinio popieriaus rulonėlis. Mane nuo mažens gąsdino tos moters susiraukęs veidas, tokia tvirta ir viskuo nepatenkinta močia, tikra puritoniška katalikė (panašią įsivaizdavau senąją Vingienę iš Žemaitės „Marčios“), arba tariamai baisiai dorovinga, laikanti vyrą už atitinkamos vietos. Tikra new american world priešingybė kičiškai besišypsantiems ir perdėtai maloningiems šiuolaikiniams amerikiečiams, todėl ir gothic.

Visgi neprikibsi, tai buvo viena autentiškiausių ir labiausiai įsimintinų „Miesto sodų“ interjero detalių, prie kurio pasidariau atskirą asmenutę.

Jūsų Maištinga Siela 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą