2009 m. rugsėjo 7 d., pirmadienis

Kapinių vandalės nebus baudžiamos


Esu pritrenktas ir be žodžių. Suprantu, kad turi būti pagarba ar bent jau abejingumas, bet taip kaip elgėsi šios paauglės, man pasidarė baisu. Tiesiog įdėdu youtube vaizdelį ir "Lietuvos ryto" straipsnį. Tegul viską pasako tikri įvykiai. Ir atkreipkit dėmesio, kad niekas joms nieko negali padaryti, nes jos nepilnametės. Tai klausimas, ką žmogus Lietuvoje gali padaryti su tokiomis?


Marijampolės policija išaiškino paaugles, kurios kapinėse vartė kryžius, spardė antkapius, skynė gėles, nusišlapino ant kapo ir keikėsi. Savo vandalizmą jos nufilmavo mobiliuoju telefonu, įrašą veliau internete paskelbė vienas jų draugas. Paauglės nebus traukiamos baudžiamojon atsakomybėn, nes už kapų niekinimą gali būti baudžiami asmenys, sulaukę 16 metų. Už savo atžalų išpuolį atsakys jų tėvai. Policija vakar nustatė, kad senosiose miesto kapinėse siautėjo Petro Armino vidurinės mokyklos moksleivės: aštuntokė Brigita, septintokė Deimena ir 14 metų Viktorija. Pirmosios dvi jau apklaustos, Viktorija dabar išvykusi pas savo motiną į Angliją. Policijos apklaustos merginos tikino, kad būtent Viktorija buvo vandalizmo iniciatorė, šlapinosi ant kapų ir reikalavo, kad tą pati darytų ir draugės. Į kapines jos buvo atėjusios maždaug prieš dvi savaites. Policija vandales rado atpažinusi vaizdo klipe populiarioje interneto vaizdų portale YouTube.com. Į viešumą iškilus skandalui, vaizdo klipas buvo išimtas. Iki išimant filmuotą vandalizmo akto medžiagą „Wandales“, joje buvo matyti, kaip pseudonimais „Asistentė“, „Dešinioji rankelė“ ir „Mafijos galva“ prisistatančios merginos siautėja kapinėse. Beje, pristatydamos savo filmuką, jo autorės perspėjo, jog klipe esantys vaizdai gali šokiruoti. Iš pradžių nufilmuota, kaip šviesiaplaukė paauglė įnirtingai lankstydama išvertė ir paliko gulėti kryžių, vėliau kita mergina iš kito kapo išrauna ir sviedžia gėlę, praeidamos merginos spardo antkapius, o viena jų nusišlapina ant kapo. Paauglės drąsiai filmuoja viena kitos veidus, šnekasi tarpusavyje suvalkiečių tarme, juokiasi ir keikiasi. Vos pasklidus žiniai apie internete esantį vaizdo klipą, jis dingo. YouTube.com sistema praneša, kad vaizdą ištrynė jį įdėjęs asmuo. Dėl šio viešai pasirodyto nusikaltimo Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, į pagalbą pasitelkę Lietuvos kriminalinės policijos biurą, buvo pradėję ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso 312 straipsnį - „Kapo išniekinimas". Maksimali, už šį nusikaltimą numatyta bausmė, yra laisvės atėmimas iki trejų metų. Tačiau Suvalkijos paauglės bausmės išvengs, nes nes už kapų niekinimą gali būti baudžiama nuo 16 metų. Dabar už savo atžalų išpuolį atsakys jų tėvai.

Šiandien, rugsėjo 7 dieną, bus kalbama apie tai!

Neseniai Lietuvą pašiurpinęs trijų paauglių „pasilinksminimas” kapinėse, kur nepilnametės merginos niekino kapus, o galiausiai viena iš jų ant jų ir nusišlapino, nepaliko abejingų. Visuomenė pasmerkė ne tik jas, bet ir jų neprižiūrėjusius tėvus. Vyriausiajai iš merginų šiuo metu keturiolika, pagal Lietuvos Respublikos įstatymus nė viena iš jų už savo veiksmus negali atsakyti teisme. Kaltė už paauglių elgesį prislėgė tėvus. Šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas ir dar nėra aišku, kokia bausmė laukia jaunųjų vandalių gimdytojų. Tačiau kaip jaučiasi merginų artimieji, visuomenėje vadinami blogais tėvais, o kartais net apšaukiami asocialiais? Pirmoje TV3 pokalbių laidoje „Be grimo” šį vakarą 19.40 val. išskirtinis pokalbis su vienos iš merginų motina. Raudodama motina prisipažins: „Aš nebežinau, ką man daryti. Kur man kreiptis. Aš bijau išeiti į gatvę”. Moteris atvirai papasakos, ką išgyvena jos šeima, prislėgta dukros poelgio ir aplinkinių paniekos. Kapinių vandalėmis pramintų merginų istorija nėra išimtis. Šokiruojanti paauglių tendencija iššaukiamai elgtis, smurtauti ir visa tai užfiksavus talpinti internete toliau plinta. Apie tai šį vakarą ir kalbės naujos TV3 laidos „Be grimo“ vedėjos Nomeda Marčėnaitė ir Daiva Tamošiūnaitė-Budrė. Į viešumą vis dažniau iškyla paauglių padaryti ir jų pačių užfiksuoti nusikaltimai, kuriais nedangstydami savo veidų jaunuoliai, ko gero, didžiuojasi ir drąsiai platina internete. Ruošiantis laidai internete rasti paauglių „filmukai” šokiravo pačias laidos vedėjas. Paaugliai, engiantys vieni kitus, niokojantys svetimą turtą. Labiausiai visą kūrybinę grupę ir vedėjas prislėgė kol kas beveik niekam nematytas vaizdelis. Vos pasirodęs internete jis netrukus buvo iš jo pašalintas, jame paaugliai spardo senyvą moterį. Maža to, daro tai vidury baltos dienos, po mokyklos langais. Kas nutiko Lietuvos paaugliams? Kaip paauglius bausti? Kaip bausti tėvus? Atimti vaikų globą, o vaikus apgyvendinti internatuose? Kaip suvaldyti paauglius internete? Į šiuos klausimus atsakymus bandys rasti nauja televizijos laida.

M.S.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą