2011 m. lapkričio 20 d., sekmadienis

Norvegija - sveikas šiaurietiškas dvelksmas

Norvegija.
Norvegijos vėliava.
Fiordai
Fiordai
Oslas

Sveiki visi,

Norėčiau trumpam į Norvegiją (Norway). Nesu šaltų kraštų mėgėjas, bet kartais norisi ten, kur kalnai ir fiordai, kur ežerai, kur mediniai nameliai, kur nors snieguoto kalno pašlaitėje, kur kvepia Kalėdomis ir blyksi gražiai eglutės už lango. Toks vaizdinys apskritai apie Skandinaviją, o ką čia jau kalbėti apie Norvegiją.

Ar bereikia sakyti, kad Norvegijos sostinė yra Oslas? Manau, kad ne. Šiaip esu girdėjęs, kad norvegai įdomūs žmonės, mažai materialūs, o savaitgalius mėgsta leisti ne klubuose ir ne prie alaus, o sėdasi į savo naujas „točkes“ ir važiuoja į užmiestį, kur įsikuria kur nors namelyje ir ten pailsi nuo darbų ir šurmulio. Girdėjau, kad norvegai baisūs ekologai, kaip ir švedai, žinoma. O dabar Dalia Grybauskaitė pareiškia, kad visiškai alkoholio reklama uždrausta tėra tik Norvegijoje, tad, kad pas mus dirbantys „načnykai“, kur teisiškai negali dirbti, tėra tik šiaip leistinas mados ir kiekvieno lietuvio, nespėjusio nusipirkti alkoholio iki 22 valandos, reikalas.

Kad norvegai mažai geria, tą patvirtina ir Algimantas Čekuolis, kuris didžiausius alkoholikus laiko britus, airius ir prancūzus. Keista, nes pačią Norvegiją vis dar įpratę vadinti valstybe ar šalimi, tačiau ji tebėra karalystė ir turi gyventojų apie 4,6 milijonų ir t.t. Turėčiau visą informaciją nukopijuoti ir įdėti iš Vikipedijos, bet tai būtų per daug banalu, tiesa?

Man asmeniškai Norvegija asocijuojasi su labai gera ir įdomia literatūra, taip pat gerais savotiškais filmais. Lars Saabye Christensen sukūręs tikrą pasaulinę sensaciją, romaną „Įbrolis“, kurį valgiau su tokiu jauduliu ir netikėtumu, kad tiesiog springau. Tikrai, šiuolaikinis Dostojevskis. Christensen‘as yra buvęs ir Lietuvoje, Vilniaus knygų mugėje, bet, deja, neturėjau galimybės jo išvysti savomis akutėmis.

Aišku, Norvegija man žuvų karalystė, ten žūklė tikriausiai nuo vikingų ir runų laikų. Štai kodėl Norvegija tik dalinai Europos Sąjungos šalis, nes ji nenori, kad ES kištųsi į jos žuvų kvotų pramonę ir t.t. Įdomi šalis, pagalvoju. Ir visai nesvarbu, kad ką tik neseniai vyko baisios skerdynės Osle, kur ginkluotas vyrukas ėmė pistoletu šaudyti į minią. Skandinavai pakvaišę, taip vyko ir Suomijoje, bet šiaip jie ramūs kaip kokie estai, bet ne tokie pretenzingi kaip prancūzai ar britai. Su norvegais, kaip sakant, malonu turėti reikalų, jie santūrūs, bet su jais nesušalsi ir neužmigsi. Sunku apibūdinti mūsų šalies ir Norvegijos santykius, nieko beveik apie juos nežinau, bet reikia tikėti, kad Norvegija yra siekiamybė tiek politikoje, tiek šiaip gyvenimo būdo vakarų valstybė – karalystė mums lietuviams ir visam pasauliui.

Prieš kelerius metus skaičiau statistinius duomenis, kad Norvegija buvo pripažinta pačia turtingiausia ir geriausiai socialiai žmogui pritaikyta šalis, paskaičiavus bendrą šalies produktą ir t.t. Gal todėl nemažai lietuvių ir vyksta į Norvegiją, užsikrečia jos kalba, kultūra, juk ten darbo atlyginimas yra, mano žiniomis, bent 10 kartų didesnis nei Lietuvoje. Norvegai nėra švaistūnai, veikiau minimalistai, jiems patiems daug nereikia, tai jiems įaugę į kraują, bet labai jau norisi pamatyti pačią gamtą, pasivaikščioti po kalvotas vietas. Etccc... noriu trumpam į Norvegiją!

Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. Labai jau daug teisybes siame rasiny apie Norvegija:) O alkoholis nepropaguojamas ir dar del to, kad jis parduodamas iki 20 val ir yra labai brangus kad ir paciu norvegu kisenems :)O siaip moterys ten daugiau geria nei vyrai. Norvegijos vyrai daugiau laisvo laiko praleidzia su vaikais nei lietuviai- kai tik veziojami vezimeliuose, vedami vaikai i lauka kiekviena miela diena ar vakara - sutiksi tik vyrus. Apskritai norvegai nuosirdus ir daug sypsosi, visad gali pagelbeti, jei reikia. Senyvo amziaus zmones labai santurus. Cia lietuviams patinka ne tik gamta, bet ir pinigu sumos uz darba ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Norvegija kad ir kokia graži, bet labai brangi net keliautojams :) Bet joje verta apsilankyti nors kartą gyvenime :) Ar net du :)

    AtsakytiPanaikinti