2020 m. vasario 19 d., trečiadienis

Filmas: "Šlovė" / "Glory" / "Slava"


Sveiki, kino gerbėjai,

Prieš kelerius metus Kino pavasaryje pristatyta bulgarų kino juosta „Šlovė“ (bulgr. Slava) (2016) sulaukė tarptautinio kino kritikų pripažinimo. Rytų Europos kino blokas iš tiesų moka kurti socialines dramas, kurios ypač paveikios savo moraliniais apsisprendimai neteisybės kamuojamame pasaulyje. Nieko nuostabaus, kai Vakarų Europos kinas nagrinėja labiau bohemišką laisvės pasirinkimo pasaulį ir prasmės bei beprasmybės santykį, o Rytų Europos kine vis dar grumiamasi su korupcija, žmogaus egoizmu, nestabilumu, sunkiomis gyvenimo sąlygomis, todėl neretai hiper realistinės juostos šokiruoja ir glumina, kalbant apie Bulgariją, Rumuniją ir tam tikras Balkanų šalis.

„Šlovė“ šiame filme turi netgi kelias reikšmes. Viena iš jų yra mikčiaus geležinkeliečio tėvo paliktas „Slava“ firmos pagamintas laikrodis sūnui. Kita prasmė – šlovės užkluptas geležinkelietis tampa pripažintu sąlyginai svarbiu didvyriu politikos ir žurnalistikos pasaulyje, kada vyrukas aptinka išmestus pinigus ant traukinio bėgių ir apie juos praneša policijai. Siekdamas nesavanaudiškų ketinimų ir atvirai elgdamasis pagal taisykles vyras tampa kitų biznierių moraliniu įkaitu. Absurdas prasideda nuo tada, kai žiniasklaidai reikia pristatyti didvyrį, dar labiau – kai vyrukas pakviečiamas į renginį, kuriame kalbą sako pats ministras... Tai kantraus pažeminto žmogaus kaina, kurio vaizdą vieną matome viešumoje, o už užkulisių matome tik nepagarbos ženklus. Kur tokia nužmoginta ir dirbtinos šlovės istorija gali nuvesti? Ogi į visišką susinaikinimą.

Filmas labai geras, jis pateiktas subtiliai aštriai, o finale dirbtinį apvaisinimą išgyvenančiai žiniasklaidos kuratorei tampa atpildo pamoka už jos egoizmą ir nepagarbą. Kitaip filmas ir negalėjo baigtis, kaip visišku humanizmo nuopuoliu. Viena vertus tai šlovės kaina materialumo ir pripažinimo ištroškusiame pasaulyje. Ši juosta žmogiškųjų santykių ir socialinės elgsenos, netikrų vertybių kritika, kuri perteikta itin taikliai, todėl tampa mūsų visų atšvaitu. Labai stipri ir įtaigi kino drama, kuri patvirtina, koks stiprus ir reikalingas balsas sklinda iš Europos Rytų bloko formuojamos kino kultūros, kuri turi ir meno, ir tautos sąžinės balso reikšmę.

Mano įvertinimas: 9.5/10
Kritikų vidurkis: 83/100
IMDb:7.6


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. Siela gal sukursite įraš su paiškinimais Z, Y karta ir t.t.? Seniai rašytas įrašas apie alkoholį buvo labai naudingas, gyvenimiškas bendram išprusimui.

    AtsakytiPanaikinti