2022 m. birželio 16 d., ketvirtadienis

„Women’s Prize for Fiction 2022" laimėjo rašytoja Ruth Ozeki už knygą "The book of form and emptiness"

 

Sveiki,

Nors nesu toks aistringas kasmetinės knygų premijos „Women’s Prize for Fiction“, tačiau kasmet pasidomiu trumpuoju sąrašu. Pastebiu, kad ši premija, kaip ir Booker, pastaruoju metu yra sekama labiau ir labiau aptarinėjama viešojoje erdvėje. Gal tai tik iliuzija, nes pats tiesiog seku ir dėl to kyla toks įspūdis.

Pernai šią premiją laimėjo Susanna Clarke „Piranesi“, kol kas negirdėjau, kad kas imtųsi šios knygos vertimo. Visgi, manau, anksčiau ar vėliau toji knyga pasirodys lietuviškai. Šiemet 2022 metais premiją pelnė Ruth Ozeki už knygą „Formos ir tuštumos knyga“ (angl. The book of form and emptiness). Ir geroji naujiena toji, kad iškart po šios puikios naujienos, lietuvių leidykla „Baltos lankos“ paskelbė, kad kitų metų pirmojoje pusėje knyga turėtų pasirodyti lietuviškai. Knyga nemaža, anglų kalba jos apimtis apie 550 puslapių, tad įtariu, kad lietuviškai bus kiek storesnė.

Ruth Ozeki žinoma ir pripažinta rašytoja. Turime vieną jos puikų romaną lietuviškai „Knyga laiko būčiai“, pastarąją taip pat išleido „Baltos lankos“ ir ši knyga neseniai sulaukė perleidimo, tad manęs nestebina greitas leidyklos reagavimas į šios knygos leidybą. „Knyga laiko būčiai“, patekusi į trumpąjį Booker sąrašą išties buvo kitokia ir viena geriausių mano skaitytų tų metų knygų.

Naujausiame romane autorė rašo apie keturiolikmetį Benį, kuris namuose po tėvo muzikanto mirties ima girdėti kalbančius daiktus, tačiau nesupranta jų kalbos. Galiausiai vaikinukas išsiaiškina, jog daiktai labiau skleidžia tam tikrą emocinį toną. Mamai Anabelei supykus, daiktai ima skleisti sunkią vibraciją. Galiausiai Benis ima girdėti balsus iš kiemo ir gatvės, kol vieną dieną jį atvilioja į miesto biblioteką, kur jis susikuria savitą pasaulį. Čia lankosi menininkė su savo augintiniu, jis ją įsimyli, tačiau kartu skaito knygą, kurioje girdi kitą istoriją... Knyga pasižymi Ruth Ozeki būdinga įtraukia atmosfera, magišku realizmu ir tas, kas skaitė „Knyga laiko būčiai“, manau, jau žino, ko daugiau ar mažiau reiktų tikėtis.


Rašytoja Ruth Ozeki laiko savo naująjį romaną rankose.

Jūsų Maištinga Siela


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą