2010 m. rugpjūčio 17 d., antradienis

Filmas: "Modilianis"

Sveiki,

Šiandien noriu pristatyti filmą „Modilianis“ (Modigliani) (2004 m.) Tai šokiruojantis pasakojimas apie italų kilmės dailininką Modilianį. Teko jau ne kartą matyti filmą apie tapytojus, jie remiasi biografijomis: „Frida“, „Mažosios dulkės“ apie Salvadorą Dali ir t.t. Šis filmas taip pat ne išimtis. Iš tikrųjų labai sunkiai žiūrėjau šį filmą, gavau jį ispanų kalba, įgarsinimas siaubingas, geriau jau būčiau žiūrėjęs originalia anglų kalba.

Kaip ir daugelis autobiografinių filmų turi savo spragų, ši taip pat turi. Tai faktai, nežinau kodėl režisierius taip sugalvojo, tačiau filme labai aštriai supriešinamas Pablas Pikaso ir Modiglianis. Abu savotiški genijai, tačiau abejoju, ar realiame gyvenime jie rungtyniavo taip aršiai kaip pavaizduota filme. Pasirinktas vykęs aktorius, kubietis Andy Garcia. Talentas suvaidinti aistringą italą! Filmas romantizuotas, poetiškas, jame esama ir arogantiško humoro, aistros ir 20 amžiaus pradžios dvasios, pastaroji veržiasi per kraštus.

Sakau, filmas tikrai patiks daugumai, tai stiprus filmas, kurio siužetinės vingrybės, o ypač finalas, kai iki laimės pritrūksta vieno grūdo ir sėkmės, viskas sugriūva suvirpina širdis. Negailestingas pasakojimas. Viena gražiausių scenų buvo šokis pritemusioje Paryžiaus gatvėje, ta romantika, dievaži, labai gražu... Galiausiai miela ir kažkodėl keistai artima pasižiūrėti į kostiumus, kabaretus, keistos meilės ir garbės pritvinkusius personažus, kada nei iš šio nei iš to gali paimti ginklą ir pradėti šaudyti ir už tai niekas neiškvies policijos. Aišku, kartu parodomas ir tapytojo skurdas, sunki tuberkuliozinė liga, dėl kurios anksčiau ar vėliau Modiglianis būtų miręs. Iki tol jis sukūrė nuostabių novatoriškų paveikslų, kuriais žavimasi iki šiol.

Filmas perteikia ir susipriešinusių tautų įspūdį, ypač pastarasis žydų engimas, kadangi Modigilianis buvo žydas. Aišku, reikia pamatyti filmą ir patiems viską išsiaiškinti iki galo. Rekomenduoju visiems, kurie domisi ryškiomis asmenybėmis, kurie nori patirti istorijos, gražaus pasakojimo, ašarų, juoko ir prasmingų valandų.

Įvertinimas: 8.5/10

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą