2015 m. spalio 27 d., antradienis

Knyga: "Pati svarbiausia knyga svarbiausiai vietai. 1000 neįtikėtinų faktų, kurie nešautų į galvą"




Faktų laboratorija „Pati svarbiausia knyga svarbiausiai vietai“. – Vilnius: Alma littera, 2013.

Sveiki, skaitytojai,

Tisą sakant, mano bibliotekoje atsidūrė išties netradicinė knyga. Skaitau ir perku knygas dažniausiai tik grožinės literatūros, bet kažkodėl negalėjau per išpardavimą neįsigyti už keletą eurų knygą nekukliu pavadinimu Pati svarbiausia knyga svarbiausiai vietai. 1000 neįtikėtinų faktų, kurie net nešautų į galvą, kurią paruošė iki šiol negirdėta Faktų laboratorija Vilniuje. Mėgstu interneto plotmėje graibstyti neįtikėtinus faktus, kurie verčia krūptelti ir neretai praverčia Protmūšyje ir šiaip pravartu šį bei tą žinoti apie pasaulį. Rusijoje ši knyga sulaukė neįtikėtino populiarumo, todėl, kaip suprantu, ji daugiau ar mažiau paruošta pagal rusišką variantą, kurios teisės priklauso Kremer Liubov.

Knyga išties įmantri, turiu galvoje, kad jos formatas gana netradicinis – perverta virvute, todėl knygą galite pasikabinti sau svarbioje vietoje, kurioje praleidžiate daug laiko t. y., kaip sufleruoja pavadinimas ir knygos viršelis, ten, kur ir karaliai pėsti vaikšto – tualete. Mano knyga neabejotinai bus tualete, kad ir kiti svečiai galėtų ją paskaityti, nes ši knyga tiesiog neįtikėtina!

Pritrenkiančių faktų gausa tiesiog stebina, kiek mažai paprasti žmonės žino apie pasaulį. Rijau šią knygą prieš miegą, per įvairias keliones, laukdamas autobuso stotelėje ir negalėjau atsidžiaugti, kad ją turiu su savimi. Ji taps nesenstančia klasika, kurią galima skaityti ir po 10 metų ir faktai vėl sugrįš kaip nauji. 

Žinoma, kai kurie dalykai knygoje jau buvo žinoma, pvz., kad pomidoras sukryžmintas su opijumi ir t. t. Būta daug ir nuostabių dalykų, apie kuriuos nė negalėjau pagalvoti, pvz.: Suomijoje nuo karinės tarnybos atleidžiami asmenys, kurie yra priklausomi nuo Interneto, didžiausia Žemėje ląstelė – stručio kiaušinis, Anglijoje buvo priimtas įstatymas, kuris už mėginimą nusižudyti asmenį baudžia mirties bausme arba išvis absurdiška – 2011 m. Egipte mergaitei suteiktas Facebook vardas. Daugybė iš kojų verčiančių faktų, kurie suteikė neapsakomą malonumą. 

Yra knygoje ir vienaip ar kitaip pasikartojančių faktų, kurių galbūt knygos sudarytojai nepastebėjo arba pastebėjo, bet vis tiek įdėjo, kaip vienaip ar kitaip praplečiančius faktus. Retkarčiais atrodydavo, kad faktais kartojasi, tik jų formuluotė kitokia, bet nepaisant šio deja vu reiškinio, knyga tikrai puiki ir rekomenduoju žingeidiems, mokslu, pasauliu ir šiaip viktorinas bei Protmūšį mėgstantiems žmonėms.

P. S. Nežinau, ar tai tiesa, bet knygos gale rašoma, kad ši knyga išleista 35 tūkstančiu tiražu. Net aiktelėjau prisiminęs grožinės literatūros vidutinį tiražą.

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą