2017 m. gegužės 21 d., sekmadienis

Populiariausi viduramžių kankinimų instrumentai ir įrankiai



Sveiki,

Kaip jūs į kankinimus? Žinoma, neigiamai, tačiau kalbant apie istorinius kankinimo priemones šiaušiasi nuo vaizduotės plaukai. Tiesa, nors ketvirtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje kankinimai uždrausti, tačiau akivaizdu, kad rytų pasaulyje ši prisipažinimo ar tiesiog pramoginė priemonė dar vis populiari – užklijuojamos išangės, prišeriami viduriavimo skatinantys preparatai, daužoma, talžoma, surišama, pjaustant galūnes, raunant dantis, nagus, kastruojant ir t. t., ir t. t. 

Visai neseniai skaičiau straipsnį apie iš Kolumbijos parduotą moterį sekso vergijon. Londono centre ji buvo prievartaujama pakabinta ant lynų, kai ji tuo pačiu metu gimdė... Net tuose pačiuose civilizuotuose Vakaruose kankinimai vis dar vyksta slapta, tačiau šiandien ne apie juos, o apie viduramžių kankinimų prietaisus, kurių nelabai rasite mokykliniuose vadovėliuose dėl humaniškumo sumetimų, tačiau realybė buvo ne vien šlovingos pergalės ir pamaldumas. Patys krikščionys eretikams sukūrė ištisą mechanizmą, kaip kuo skausmingiau ir įdomiau nukankinti nepaklusnųjį žmogų, kartais, kam čia slėpti, tiesiog vardan pramogos. 



Geležinė mergelė (angl. Iron Maiden Device) 

Gražiai skambantis prietaisas primena uždaroma sarkofagą su durklais. Viduje esančiam žmogui durklai perverdavo svarbius organus ir jis tiesiog nukraujuodavo. 



Kotrynos ratas (angl. Catherine Wheel)

Šiam instrumentui pavadinti buvo pasitelkta Šv. Kotrynos istorija, kuri buvo nukankinta ant šio rato, sukant stipinus ir kūju traiškant kojas ir rankas. Tai itin populiarus viduramžių kankinimo būdas. Likę gyvieji buvo paliekami ant baslio maitvanagiams, jie mirdavo nuo vandens stygiaus. 




Varinis jautis (angl. Iron Taurus)

Šiek tiek šis instrumentas primintų „Geležinę mergelę“, tačiau šis instrumentas daug senesnis, jis dar buvo naudojamas Romos laikais. Į jį uždaromas žmogus, po jaučio apačia sukuriamas laužas, viduje žmogus kaista, kol pradeda rėkti ne savu balsu ir iš jaučio šnervių iš pradžių ima rūkti dūmai su žmogaus kauksmu... Dabar galvoju, o kas tuos jaučius po to išvalydavo, kai viskas ten sudegdavo? Brr...



Kankinimų suolas (angl. Toture Bench)

Tikriausiai vienas populiariausių kankinimų būdų vaizduojamas kino filmuose – gultas-suolas, kada kankinys tiesiog tempiamas į dvi skirtingas puse ir jam pamažu narinami sąnariai.




Popiežiaus kriaušė (angl. Choke Pear)

Išties „subtilus“ kankinimo instrumentas, kada žmogui šis kriaušę primenantis prietaisas sukišamas į burną ar išangę ir sukamas raktelis, kada pamažu ertmė išdraskoma, o kaulai sutrupinami. Fe.



Eretiko šakės (angl. Heretics Forks)

Dar vienas būdas nubausti eretiką, kuris kalbėjo ir burnojo prieš šventuosius, yra panaudoti dviejų galų šakelę, kuri viena įsminga į smakrą, o kita į kaklą. Auka po jo praktiškai nebegalėdavo kalbėti.



Švino šlakstyklė (angl Lead Sprinkler)

Panašus į švęsto vandens laistytuvą, o iš tikrųjų ten kankintojai ir tardytojai pripildydavo skysto švino, verdančio vandens ar aliejaus ir ant nuogo aukos kūno „šventindavo“ bažnyčios ir Dievo vardu.

Laikui bėgant buvo atsisakoma viešų žiaurumų, pereita prie „humaniškesnių“ sąskaitos suvedinėjimų: elektros kėdės, viešas giljotinavimas ir t. t. Klausiate, kam reikėjo apskritai šio įrašo? Pagalvojau, kad gyvename daugelis iš mūsų taip gerai ir ramiai, kad dejuojame dėl būtų ir nebūtų dalykų, tiesiog kaip viskas pasikeistų, jeigu kas nors primygtinai „pasiūlytų“ nors vieną iš šių instrumentų išbandyti? Manau, daugelis nūdienos kasdienybę prisimintų kaip Rojų.

Trumpas anglų kalba dokumentinio braižo filmukas apie kankinimus:


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą