2020 m. liepos 23 d., ketvirtadienis

Albumo apžvalga: Lady Gaga "Chromatica" (2020)


Sveiki,

Tiesą sakant, nemaniau, kad padarysiu šį įrašą, tačiau sulaukiau net keletą raginimų peržiūrėti ir apžvelgti naujausią Lady Gagos muzikos albumą „Chromatica“. Tai užtrunka ir atima gražaus laiko, tačiau ryžausi ir... buvo, žinokite, įdomu. Ypač sužinoti apie bendrą albumo koncepciją, įvertinti, patirti ir suvokti tą muziką, kurią norėjo perteikti Lady Gaga.

„Chromatica“ turėjo pasirodyti 2020 metų balandžio pradžioje, tačiau dėl karantino jo leidyba buvo atidėta net 7 savaitėms. Daugelis klausia, kas tas žodis „Chromatica“? Atlikėja aiškina kelias sampratas. Viena iš jų – tai planeta, kur vyrauja pasveikimas, lygybė ir meilė, todėl ateivio spalvos, skambesys ir konceptas yra bendras ir harmoningas. Kitas aiškinimas yra priešingas – tai rėmai ir konceptai, iš kurių kiekvienas turi išsivaduoti, kad taptų laisvas ir sveikas.

Neaptarinėsiu viso albumo kūrimo užkulisių, manau, tą galite puikiai susirasti internete. Tik paminėsiu, kas man buvo įdomiausia; kad dainininkė šį albumą kūrė po itin didelės nesėkmės, kai po albumo 2016 metais „Joanne“ ji pradėjo įrašinėti albumą, skirtą savo tėvui ir savotiškam psichologiškam pasveikimui, ryšiui su tėvu palaikyti ir atgaminti, tačiau, kaip teigė atlikėja, visos dainos ir albumas subyrėjo ir albumas nepavyko.

Tada ji pasinėrė į „Taip gimsta žvaigždė“ filmavimus bei įrašinėjimus. Tuo metu Lady Gaga buvo šlovės viršūnėje, tačiau, kaip atlikėja teigia, susiskaldžiusi. „Chromaticą“ ji įrašinėjo sunkiai, sutelkė jėgas į savęs analizę ir tai tapo kūrybine terapija, todėl albumo tekstai persunkti prieštaringų tekstų apie meilę ir švelnumą, patirtą seksualinį smurtą, skyrybas, subyrėjusius santykius, psichologines traumas ir nuolat kamuojančius kūno skausmus (kas matė biografinį dokumentinį filmą apie Lady Gagą, tas žino, kokius chroniškus skausmus atlikėja kenčia). Didžiąją albumo dalį ji įrašė namuose, ant sofos, nes judėjo sunkiai ir skausmingai. Kaip pati atlikėja sakė, įrašinėdama ji labai daug rūkė, išgyveno ir buvo tokioje juodoje depresijoje, bet tai dalis, anot jos, gijimo proceso. Pabaigusi šį albumą ji nustojo rūkyti, galbūt išsisprendė ir kai kurios dvasinės kančios.

Šįkart apžvelgsiu visas albumo dainas, pateiksiu savo subjektyvius dainos vertinimus. Būtų įdomu sužinoti ir jūsų nuomonę (galite čia rašyti komentarus arba mano facebooko puslapyje po šio įrašo pasidalijimo komentarų skyriuje), taip pat galite siūlyti, kokį dar albumą norėtumėte, kad apžvelgčiau.

1. Chromatica I


Mano įvertinimas: 6/10

Muzikos takelis kviečia į paslaptingą Chromaticos planetą, šalį ir toli gražu, bent man, elektroninės muzikos albumo neprimena. Nežinau, kam išties reikia tų vadinamųjų intro, kurie primena „užbėgimus“. Jie lyg turėtų konceptualiai „suklijuoti“ visą albumo konceptą, bet juk galima ir be to apsieti. Esu tiek girdėjęs intro, kad paskutiniuoju metu man jie labai supanašėjo – instrumentinė muzika, kuri primena filmų garso takelius.

2. Alice


Mano įvertinimas: 7/10

Lady Gagos autobiografinė daina! Alice yra veikėja, kurią Lady Gaga suvaidino filme „Taip gimė žvaigždė“. Atlikėja tvirtino, kad ilgai negalėjo išeiti iš vaidmens ir toji Alice ją ilgai dar persekiojo. Būtent šis pirmasis kūrinys yra atlikėjos išgyventas. Skamba išties gerai, ritmingai, perpildyta elektroninės muzikos garsų, bet vietomis darosi monotoniška. Akivaizdu, kad dainos koncepcija labiau skirta šokio muzikai.

3. Stupid Love


Mano įvertinimas: 6/10

Man vaizdo klipas nepatiko ir nepatinka. Primena tuos aštunto dešimtmečio futuristinius filmus apie ateivius, tačiau vaizdo klipe visi atrodo kaip kompiuterinio žaidimo troliai ir tame kompiuterio grafike veikiau juda kaip pokemonai, nei įdomūs svetimos planetos gyventojai. Dainos turinys irgi man kelia tam tikrų neaiškumų. Elektroninės muzikos instrumentuote moderniai gręžiamasi į praeitį, „prasimuša“ dabar labai madingi septinto-devinto dešimtmečio pradžios motyvai. Tai, kas sena, renovuojama ir pateikiama kaip itin modernų, tačiau visumoje dainos koncepcija atrodo juokinga, nei pritrenkianti. Visgi sutinku su kolegomis, kad vokaliai ir konceptualiai daina primena senuosius Lady Gagos kūrinius. Labiau, sakyčiau ne „The Fame“, o „Born This Way“ laikus. Daina vis tiek, nepaisant visko, įskaitant ir mano skepsio, tapo populiari, nors dar prieš paruošiant ją viešai, kaip Lady Gagai dažnai būna su įrašais, buvo prieš mėnesį nelegaliai nutekinta į internetą.

4. Rain On Me (ft. Ariana Grande)


Mano įvertinimas: 8.5/10

Manau, viena stipresnių komercine prasme kūrinių. Ariana Grande vis dar tebėra viena geidžiamiausių atlikėjų, o turint galvoje, kokią praeities šlovę patyrė Lady Gaga, galima tarsi sieti dvi kartas, nors jos iš esmės to paties laikmečio atlikėjos. „Rain on Me“ ritmiškas ir nuotaikingas, skambus ir skamba kaip tikras hitas. Lady Gaga tęsia purpurinės, rožinės ateivės įvaizdį iš „Stupid Love“ vaizdo klipo, tik šįkart ji kur kas labiau atsiplaudavusi, ne tokia vaškinė ir nutolusi nuo žemiškųjų dažnių. Visgi nepasakyčiau, kad man šis kūrinys labai jau patinka, kad visur noriu šokti, bet sutinku, kad tai išties Lady Gagos grįžimas pagal senuosius „monstriškuosius“ konceptus. Bet ar šis dešimtmetis bus toks, koks anksčiau Lady Gagai?

5. Free Woman


Mano įvertinimas: 8.5/10

Dar viena diena, kuri savo stiliumi ir skambesiu atitinka visą albumo konceptą. Klubinė moderni muzika, truputį primenanti tuos „gabalus“, kuriuos didžėjai sumiksuoja vietoje. Manau, jaunesniajai kartai turėtų patikti, o ypač moterims, juk daina šiek tiek feministinė. Laisvė. Feminizmas. Linksmybės. Manau, Karbauskis, Širinskienė apmirtų, bet štai koks Skvernelis po dviejų alaus, gal ir patrepsėtų kur nors kampe.

6. Fun Tonight


Mano įvertinimas: 8.5/10

Skamba tikrai gerai! Skambesiu man primena senąsias Lady Gagos dainas, vietomis, pavyzdžiui, „You and I“. Harmoningas ritmas, dance, house muzikos elektroninis derinys, manau, vėlgi atspindi „Chromaticos“ bendrą energetiką ir stilių. Šįkart nemažai ką apie turinį pasako dainos žodžiai, kurie nuo sunkumų pereina prie to, kad dainininkė (ir visi klausytojai) tiesiog turėtų atsisveikinti su senomis sunkiomis savo gyvenimo istorijomis ir bent šiąnakt jaustis puikiai, nes tiesiog toks yra gyvenimas.

7. Chromatica II


Mano įvertinimas: 4/10

Dar vienas, vadinamasis intro, kuris smarkiai siejasi su pirmuoju. Visgi pasidomėjau, ką autorė norėjo tuo pasakyti. Lady Gaga jautė, kad albumo dainos išreiškia kelias skirtingas kryptis – meilę ir pyktį, smurtą ir švelnumą, todėl norėdama „sulipinti“ visas tas dalis pasitelkė intro jungtis. Visgi, manau, kad jos eklektiškos, pernelyg nutolusios nuo šiaip harmoningos albumo eigos.

8. 911


Mano įvertinimas: 7.5/10

Devyni vienuolika yra ne tik telefono numeris Amerikoje, bet jau ir tam tikras konspiracijos šalininkų pastebimas ženklas šioje realybės matricoje, pavyzdžiu, Rugsėjo vienuoliktosios įvykiai arba kai kurie kiti iliuminati ženklai jau seniai Lady Gagos, Madonnos ir kitų atlikėjų pasirodymuose ir dainose naudojami. Nesileisiu į detales, tačiau neįmanoma nepastebėti, kad Lady Gaga ištikima šiems ženklams, kaip kas pasakytų, šėtono garbinimo kultui... Visgi vertinant dainą, galiu pasakyti, kad kur kas tai „ateiviškiausia“ savo skambesiu daina, primena tam tikrus „ARTPOP“ albumo įvaizdžius, pavyzdžiui, dainos „Venus“. Kur kas įdomesnė šios dainos istorija. Lady Gaga vartojo vaistus, slopinančius psichinius sutrikimus. Be jų atlikėja sunkiai išsiverčia ir, kaip pati interviu teigė, ne visada gali suvaldyti tai, kas vyksta jos smegenyse. Įrašinėdama šią dainą, atlikėja pageidavo, kad studija būtų juoda, o pati užsidėjo peruką ir bandė jaustis visai kitu žmogumi, kad tai atsispindėtų dainoje.

9.Plastic Doll


Mano įvertinimas: 7/10

Dar viena daina, kuri tiktų #metoo judėjimui. Pati atlikėja yra patyrusi išprievartavimą, todėl dalis albume „prasimušančių“ dainos konceptų yra susijusių su moters saviverte, feminizmu ir seksualiniu priekabiavimui. Manau, ši daina pakankamai visumoje stipri, bet stipriausia – dainos žodžiuose.

10. Sour Candy (ft. BLACPINK)


Mano įvertinimas: 10/10

Taip! Mano mėgstamiausia daina savo skambesiu ir melodiškumu. Tai reklaminis singlas, skirtas reklamuoti „Chromatica“. Galimas daiktas, kad jis sulauks ir vaizdo klipą, nes tai viena klausomiausių internete „Chromatikos“ dainų. Visgi daina ir jos konceptas buvo skirtas labiau jaunimo ir vaikų rinkai, tad neturėjo įeiti į Lady Gagos albumą, tačiau atlikėja, bendradarbiaudama su Pietų Korėjos merginų grupe BLACKPINK, taip pakeitė dainą, kad ji tapo tarsi „Chromaticos“ dalimi.  

11. Enigma


Mano įvertinimas: 7.5/10

„Aš būsiu tavo enigma!“ Ilgą laiką Lady Gaga jau prieš „Chromatica“ vykdė „Enigma“ projektą, kada koncertuodavo gyvai Las Vegase pagal atskirą sukurtą šou. Vėlgi dalis gyvenimo „nuėjo“ į albumo kūrimo konceptą. Visgi tai pakankamai „ateiviška“ daina, kuri labai tinka „Chromatikai“ tiek skambesiu, tiek žodžiais. Visgi visumoje daina apie nepažįstamus du vienos nakties meilužius, kurie susitinka ir tas jų vienos nakties susijungimas tampa enigma, taigi paslaptimi. Ar tai daina iš dalies apie atsitiktinį sekso nuotykį? Nebūtinai.

12. Replay


Mano įvertinimas: 9/10

Aha... Labai įdomus priedainis! Sakyčiau, primena rusiškos čiastuškos leitmotyvus ir skamba toje modernioje elektroninės muzikos aranžuotėje labai įdomiai, netikėtai, šviežiai. Visgi paslaptis dainos tekste, kurioje Lady Gaga kalba apie psichologinę traumą. Jos galvoje gyvena monstrai ir randai. Tai istorija apie potencialų užpuoliką, prievartautoją su ginklu, kuris paliko skaudulį visam gyvenimui. Akivaizdu, kad atlikėjai tai svarbi autobiografinė daina.

13. Chromatica III


Mano įvertinimas: 5/10

Neturiu, ką pridurti. Tiesiog pasakos motyvo intro. Pelenė tęsia savo istoriją.

14. Sine From Above (ft. Elton John)


Mano įvertinimas: 5/10

Daina apie dvasinį sveikimą nuo patirtų kančių ir mums primestų iš aplinkos nuodėmių. Galima sakyti, kad gydoma gėda ir kaltės jausmas, patirtos traumos. Lady Gagai talkina jos ilgametis scenos draugas ir šiaip muzikos legenda Elton John, kurie abu ne kartą atliko scenoje gyvus pasirodymus. Klubinės muzikos ritmai ir daina, primenanti tarsi maldą, išpažintį, man asmeniškai kažkaip nesiklauso, ypač E. John balsas „pjauna“ ne dėl to, kad blogai dainuotų, tiesiog jaučiu, kad daina sukurta ir įtraukta į albumą veikiau iš bičiuliškų paskatų. Dainos pabaiga iš tikrųjų, mano ausimis, „nupjovė grybą“.

15. 1000 doves


Mano įvertinimas: 6/10

Lady Gagos galybė yra jos menkume. Šioje dainoje ji akivaizdžiai nevaizduoja jokios divos, o sako, kad yra palūžusi ir trokšta mūsų visų palaikymo. Manau, kad toji visa menkumo pripažinimas yra dalis chromatiškos atlikėjos gijimo proceso dalis ir ji randa tam patraukliai modernų skambesį, bet visumoje savo skambesiu tai toli gražu nėra toji daina, kurios klausyčiausi savo malonumui.

16. Babylon


Mano įvertinimas: 6/10

Daina, kuri, sakyčiau, savo žodžių turiniu nukreipta į atlikėjos santykį su viešąja ir geltonosios spaudos erdve. Nors iš dalies „Babilonas“ žymi ir senovės civilizaciją arba tolimą kosminę ateities planetą ir elgesio tam tikrus standartus, visgi konceptas yra būti su kitu žmogumi, stebint Babilonui, paneigti tam tikras paskalas ir apkalbas. Manau, šios dainos turinys susijęs su subyrėjusiais atlikėjos santykiais. Visgi tiek žodžiais, tiek skambesiu, tai nėra stipriausia daina albume. Ei, o kur lyrinės dainos? Šiame albume jos nėra nė vienos, matyt, užteko albume „Taip gimė žvaigždė“?

Taigi visas albumas nėra toks prastas, kokio galbūt tikėjausi. Maniausi, kad bus didelė monotonija, nes daugiau ar mažiau dainų tonai skamba vienodai, kas žymi albumo koncepcijos harmoniją, tačiau tekstai, prieštaringumas, atlikėjos išgyvenimai, kalbėjimas apie traumas, skausmą, susiskaldžiusį pasaulį ir žmones gerokai pakeitė pažiūrį į „Chromaticą“. Suskaičiavus balus ir vidurkį, „Chromatica“ pelnė iš manęs 6.96 (daug balų numušė „Chromaticos“ intro).

Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. Liuks! Gerai padirbėta, išsami apžvalga, kokių trūksta.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Intro gal reikejo nevertinti :D Puikiai tokios albumu apzvalgos. Mano manymu sis Gagos albumas tikrai geras, nuo saves skirciau stipru 8

    AtsakytiPanaikinti