2011 m. rugsėjo 29 d., ketvirtadienis

Filmas: "Iš kitos pusės" / "Auf der anderen seite"


Sveiki visi,
Kaip jau ir įprasta tapo šiame blog‘e, pristatau Jums dar vieną filmą. Šįkart iš „Kino pavasario“ repertuaro – tai vokiečių ir turkų bendras darbas „Iš kitos pusės“ (Auf der anderen seite) (2007 m.). Na, ne paslaptis, kad „Kino pavasario“ asortimento filmai visada palieka didesnį ar mažesnį įspūdį. Šis filmas – ne išimtis. Tai pasakojimas apie turkus ir vokiečius, jų keistą ir neįprastą kasdienybę. Taip, tai ypatingos istorijos pavyzdys, bet kartu kuriama tikroviška kasdienybė, kritikuojami Turkijos ir Vokietijos teisiniai įstatymai, kurie peržengia bet kokius žmogiškumo įstatymus.
Neskubu pilti visko apie siužetą, nes jis sunkiai nusakomas, nes pats pasakojimas trilypis, padalytas į tris atskiras dalis, bet visos jos susilieja į vieną, lydi mirtis ir netektis. Labai stebėtinai gera režisūra, veikėjų likimų prasilenkimo kelyje – tokius dalykus kurti, mano galva, yra gan sudėtinga. Gal ne tiek abejotinos, bet kiek keistai buvo pasirinkti žmonių mirties momentai – tokie kasdieniški, banalūs, bet kartu ir kažkuo labai patrauklūs ir įtikinami. Šis filmas yra kalbėjimas apie skirtingų kultūrų ir tautų paprastų žmonių gyvenimus, bet tas kalbėjimas nėra perdėtai suspaustas į skausmingą ir šokiruojančią istoriją. Taip papasakoti istoriją, kad ji liktų aukštumos lygyje ir nesubanalinti, tikriausiai, gali ne kiekvienas.
Labai tiko ir patiko aktorių vaidyba, išraiškingi turkų aktoriai sukūrė itin įtikinamus charakterius. Nebuvo ir netinkamos motyvacijos, kažkokio bereikšmio užtęsimo – žodžiu, tai buvo iš tikrųjų filmas vakarui ir pamąstymui, ir pasimėgavimui ir nesinorėjo, kad filmas taip greitai pasibaigtų. Pati istorija nieko per daug nemoralizuoja, nesmerkia ir esamo pasaulio, nes visada esančiai tvarkai galima pasipriešinti savo gailestingumu ir sąžiningumu, kaip ir padarė pagrindinė šio filmo veikėja. Šis filmas Kanų festivalyje yra gavęs apdovanojimą kaip geriausią scenarijų turintis filmas, manau, jog neveltui, todėl siūlau ir Jums pasižiūrėti šį filmą ir savaip patirti gero filmo galimybes ir malonumą.
Įvertinimas: 9/10
Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai: