2011 m. rugsėjo 22 d., ketvirtadienis

Filmas: "Atgal į gamtą"

Sveiki visi,

Noriu pristatyti filmą „Atgal į gamtą“ (Into the Wild) (2007 m.). Daug žadėtas filmas, nes jau ne vienas žmogus man rekomendavo ir kai kurie primygtinai reikalavo jį pažiūrėti. Iš tikro teko šiek tiek nusivilti, nes filmo tematika jau begalybė kartų nagrinėta – žmogaus asociolumas. Filmas paremtas tikrai įvykiais ir pasakoja apie nelaimingą vaikystę patyrusį vaikiną, kuris išsiruošia į gamtą ir joje bando išgyventi. Iš pradžių atrodo, kad jis bėga nuo civilizacijos, tačiau taip nėra. Filmo kūrėjai tai pateikė, kaip bėgimą nuo savęs paties ir savo tapatybės – civilizacijos ir vaikystės suluošintą žmogų. Užuot susitaikęs su savo tapatybe, jis renkasi bėgimo motyvą, bet ir šis bėgimas nėra vienkryptis. Ilgai nėra aiški herojaus pozicija, nes jis blaškosi tarp gamtos ir civilizacijos ir šis neapsisprendimas iš tikrųjų mane nervino, nes jam skirta per daug vietos.

Filmas būtų iš tikrųjų daug geresnis, jei būtų labiau kondensuotas, nes kone pusę filmo bereikalingas blaškymasis, begalybė ale nuostabių reikšmingų citatų, kurie ale padeda gyventi. Pats personažas man pasirodė iš esmės neužpildytas, kažkoks kvanktelėjęs vaikėzas, kuriam reikia gero diržo. Taip, tai žmogaus pasirinkta kova, bet ji labiau kyla iš kaprizų nei iš noro keršyti civilizacijai ir tėvams. Tikiu, kad galbūt norėta kai ką kitu pasakyti, tačiau vietomis atrodo labai nemotyvuotas, toks vaikėziškas žaidimas su savimi pačiu, o ne iš tvirtų įsitikinimų. Tiesa, esama labai gražių gamtos kadrų, daug tikroviškų ir įtikinamų veiksmų, tačiau jie neišgelbėja filmo nuo „šiuolaikinio Robinzono“ žlugimo. Aišku, filmo pabaigoje išaiškėja, kad herojus visgi pralaimėjo šią kovą, nes bėgo nuo žmonių santykių, nors pats turėjo didelį potencialą bendravime (prisimenant senuką, kuris buvo įkvėptas jo jaunatviškų kalbų) ir čia man nesusisieja jo asmenybės tipas ir jo poelgiai. Man asmeniškai „127 valandos“, kuris yra daug trumpesnis už šį filmą ir labiau kondensuotas buvo kone trigubai įdomesnis ir geresnis filmas, nei ši „išgyvenimo istorija“. Deja, šis filmas manęs neįtikino ir nepaėmė.

Įvertinimas: 7/10

Jūsų Maištinga Siela

6 komentarai:

  1. Aš taip pat jį žiūrėjau,todėl,kad buvo perdėtai išgirtas,bet visiškai sutinku su tavo nuomone apie filmą,manęs jis taip pat neįtikino :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Džiaugiuosi, kad kažkas ir man pritaria. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Filmux.net filmai internetu2014 m. sausio 24 d. 22:33

    Manau nesupratote filmo

    AtsakytiPanaikinti
  4. NUOSTABUS FILMAS. Net nezinau,kaip daugiau ji apibudinti. :) ziurejau kelis kartus

    AtsakytiPanaikinti
  5. Filmas tikrai gerokai pervertintas. Idėja graži, tačiau filmas gerokai pertemptas, tos citatos ir veikėjo blaškymasis... Kartais darėsi net nuobodoka. Pati esu gamtos vaikas, tad puikiai filmo mintį supratau, tačiau ji neperteikta taip, kad sukeltų gilesnius jausmus.
    Ir nereikia sakyti, kad kažkas nesuprato filmo, kiekvienas supranta savaip, pagal savo pasaulėžiūrą, asmenybę ir vertybes, todėl negalima teigti, kad kažkas suprato, o kažkas ne. Tai tas pats, kas sakyti, kad mano požiūris teisingas, o tavo ne (čia skirta filmux komentatoriui(-ei)).
    Peace :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Filmas paremtas realiais įvykiais, nereikia ieškoti scenarijaus spragų ar motyvų, aiškios veikėjo pozicijos. Toks buvo jo gyvenimas;)

    AtsakytiPanaikinti