2011 m. rugsėjo 26 d., pirmadienis

Filmas: "Sidro namų taisyklės"

Sveiki visi,

Šiandien noriu pristatyti kino filmą „Sidro namų taisyklės“ (The Cider house rules) (1999 m.). Tiesą sakant, seniai domėjausi J. Irvingo romanais. Teko kažkada skaityti „Pasaulis pagal Garpą“, tuo metu padarė nemenką įspūdį. „Sidro namų taisykles“ taip pat turime lietuvių kalba, na, o pats filmas sukurtas prieš gerą dešimtmetį mane atviliojo į šio rašytojo romano ekranizaciją.

Kalbant apie filmą, jis yra epinio pasakojimo pobūdžio. Labai daug per 9 dešimtmetį buvo sukurta tokių filmų, „Sidro namų taisyklės“ priklauso tokių filmų srautui. Neseniai teko žiūrėti „Rudens legendas“, tai kas ir priminė šį filmą. Pats pasakojimas labai lėtas, toks tikriausiai esti ir pačiame romane. Niekuo per daug ypatinga istorija, siužetas pusiau tiesmukas, pusiau poetizuotas – Sidro namų taisyklės t.y. metafora gyvenimo taisyklėms, kurios kuriamos tam, kad jas sulaužytume. Filme taip pat savaip pateikiama aborto darymo tradicija, uždraustos meilės istorija bei kraujomaišos atvejis ir visi dalykai yra nesmerktini, žvelgiant filmo naratoriaus akimis, nes kiekviena taisyklė galiausiai turi savo išimtis, o ypač gyvenimo taisyklės.

Žiūriu ir žiūriu tokius filmus ir jie man jau tampa „numuilinti“, nieko gero ir naujo juose nebeįžvelgiu. O gal pavargau? Iš šio filmo man norėjosi labiau kasdienybės nei paties epiškumo. Apskritai tai filmas, kuris ničnieko nepalieka pamąstymui, jokios užuominos diskusijoms ir t.t., nes viskas tiesiogiai išpilta kaip pamazgos ant žiūrovo. Mažai čia simbolikos, bet koks įvykis ar veiksmas nupasakojamas žodžiais ir moralas nukertamas iki paskutinio plaukelio, nieko asmeniško nebepaliekantis pačiam žiūrovui. Suprantu, jog tai filmas visgi atitinkamo laikotarpio ir visgi norėta perteikti patį Irvingą, tačiau man kažko lyg ir trūko, lyg ir kažko buvo per daug. Labai patiko aktoriai – žavūs, jauni, pasitikintys ir jau savo karjeroje šio to pasiekę.

Kam patiks šis filmas? Be abejo romantikams, svajotojams ir šiaip epinių dramų žiūrovams. Panašių filmų su panašiais garso takeliais ir „ypatingosios – vienintelės“ istorijos motyvais yra prikurta devynios galybės. Jeigu Jums tinka ir patinka tokio tipažo filmai, manau, šis patiks ir Jums!

Įvertinimas: 7.5/10

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą