2011 m. rugsėjo 25 d., sekmadienis

Filmas: "Dievo vaikai"

Sveiki visi,

Šiandien noriu labai trumpai pristatyti kino filmą „Dievo vaikai“ (Children of God) (2010 m.). tai Bahamos filmas, kuris buvo pristatytas per „Kitokio filmo“ festivalį Lietuvoje. Nusprendžiau, kad visai būtų neprošal pasižiūrėti kažką iš šio festivalio repertuaro, juolab, kad mane domina žmogaus socialiniai reiškiniai ir jo tapatybė. Šįkart pasakojimas mus nukelia į saulėtą Bahamos salą, kur aktyviai vykdoma antihomoseksualinė politika. Filme dvi susikertančios siužetinės linijos nagrinėja homofobijos visuomenei keliamą pavojų. Iš esmės tai apie moterį, kuri garsiai pasisako prieš homoseksualizmą ir jos vyrą, kuris yra užsislaptinęs gėjus, o kitas siužetas yra apie jauną baltaodį vaikiną, kuris išeina į visuomenę ir bando paneigti savo homoseksualią tapatybę, bet, deja, nesėkmingai. Filme akcentuojama, kad homoseksualumas yra pasirenkamas, tačiau filmo personažai tai paneigia – su prigimtimi nepakovosi.

Iš esmės parodomas neitin simpatingas Bahamos politikos ir visuomenės požiūris. Narstoma itin opi problema, tačiau ji man pasirodė ne visai tinkamai išrealizuota. Filmas manęs nesujaudino, nes kai kurie personažai buvo ne tik kad necharakteringi, bet ir apskritai abejotinos vaidybos aktoriai – ypač baltaodis vaikinukas, kuris savo dirbtina vaidyba tiesiog pritrenkė. Abejotini buvo kai kurie dialogai, nes priminė dirbtines klišes. Apskritai ką aš galiu pasakyti apie filmą? Tema neišgelbėjo paties filmo. Kelios itin estetinės vietos – šokis be muzikos, nardymas po koralų rifus ir t.t. buvo visai nieko. Apskritai man filmas pasirodė labai tipinis, būtent tokio stiliaus statymų apie homoseksualią tapatybę filmų yra priperėta tiek, kad nors vežimu vežk. Iš tiesų tikėjausi kažko daugiau arba kažko kitokio.

Viena geriausių minčių filme yra „tiesiog būti“, kurią pasako atsipalaidavęs juodaodis dainininkas savo meilužiui. Tiesiog būti. Nieko daugiau. Gaila, kad visuomenė ir žmonės nemoka tiesiog būti – čia galioja kitos tiesyklės. Ne tik Lietuvoje vyrauja itin didelis nepakantumas homoseksualams. Apskritai manau, kad niekindami kitus labiausiai ir pralošia patys niekintojai. Filmas tai kuo puikiausiai įrodo.

Įvertinimas: 7.1/10

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą