2011 m. gruodžio 6 d., antradienis

Mikrobinis keratitas - tai akių liga, kurią gali sukelti kontaktiniai lęšiai

Sveiki visi,

Tiesiog aš pats nešioju kontaktinius lęšius, tai nusprendžiau pasidalinti informacija:

Visi nešiojantieji kontaktinius lęšius nors kartą ar du pamiršdavo juos išsiimti prieš miegą. Yra ir tokių, kurie nusikalsta periodiškai. Galbūt Keti Ričardson istorija privers juos peržiūrėti savo įpročius: 24 metų britė kone apako dėl to, kad nesilaikė elementarių higienos taisyklių.

Mergina neišsiimdavo jų prieš miegą ir plovė vandeniu.

Bėda atėjo netikėtai: vieną gražų rytą Keti atsibudo su nepakeliamu skausmu kairėje akyje.

„Pamaniau, kad tai konjunktyvitas ir nusipirkau lašų. Tačiau skausmas tik stiprėjo, - prisiminė ji. - Mano akys paraudo ir nuolat ašarojo. Greit nebegalėjau žiūrėti į šviesą. Man teko sėdėti tamsiame kambaryje, o apie televizorių ar skaitymą ir kalbos negalėjo būti“.

Kitą dieną skausmas dar labiau sustiprėjo, ir Keti buvo priversta kreiptis į gydytoją. Iki tol akies uždegimas pasistūmėjo tiek, kad Keti jau nebegalėjo atsimerkti. Medikai greit nustatė diagnozę - tai mikrobinis keratitas, sukeltas grybelinės infekcijos.

Mūsų akys pasižymi natūralia apsauga nuo svetimkūnių: tai plonytis skysčio sluoksnis su apsauginiais fermentais. Kartais mikrobai prasiskverbia pro apsauginį sluoksnį ir patenka ant ragenos. Keratitą dažniausiai sukelia bakterijos Pseudomonas, o pavojingiausios yra Acanthamoeba, vienaląsčiai organizmai, kurių yra vandentiekio vandenyje

.

Grybelinės infekcijos taip pat dažnai puola žmones, pakeliavusius šiltuosiuose kraštuose – dėl ne per švariausio vandens ten infekcijos plinta gąsdinamai greitai. Britanijoje kasmet bent 50 žmonių nukenčia nuo Acanthamoeba sukeltų infekcijų – tai daug, turint omenyje tai, kad dar prieš kelerius metus apie šias bakterijas išvis nieko nebuvo girdėti.

Ekspertai pažymi, kad britai labiau pažeidžiami nei kontinentinės Europos gyventojai, kadangi Jungtinėje Karalystėje vanduo paprastai laikomas rezervuaruose, kur bakterijos dauginasi lengviau nei tekančiame vandenyje.

Gydytojas Saimonas Livingtonas, Lesterio universiteto mikrobiologas, sako, kad Pseudomonas ir Acanthamoeba sutinkamos praktiškai visur, tačiau labiausiai šios bakterijos mėgsta vonios kambarius.

„Talpos su vandeniu, kurios įrengiamos palėpėse, knibžda mikrobų. Vandenį iš šių talpų naudoja tualetui, o kartais leidžia į čiaupą. Laikant lęšius tokiame vandenyje, galima susilaukti nemalonumų. Vonia – ne geriausia vieta kontaktiniams lęšiams laikyti. O jiems valyti reikia anudoti tik specialias priemones“, - teigė S. Livingtonas.

Lęšių nešiojimas ilgiau numatyto termino taip pat pavojingas, perspėja Livingtonas: mažyčiai įtrūkimai ant lęšių yra ideali terpė mikrobams.

Dar 1999 metais olandų mokslininkai nustatė, kad minkštųjų lęšių savininkams mikrobinio keratito rizika tris kartus didesnė nei tiems, kurie nešioja kietus lęšius. Neišsiimant lęšių nakčiai, rizika išauga 20 kartų.

Parvizas Hosseinas, Sauthemptono universiteto oftalmologijos katedros vyresnysis lektorius, pastebi, kad daugumos ligos atvejų būtų galima išvengti, jei lęšių savininkai netingėtų juos valyti ir tai darytų teisingai: „Dažniausia klaida yra netinkama rankų higiena – reikia kruopščiai jas plauti prieš dedantis ir išsiimant lęšius. Tuomet – netinkamas laikymas, per ilgas nešiojimas ir pakartotinis vienkartinių lęšių naudojimas.“

Mikrobinis keratitas vystosi greit, ir žmogus ne visada gali suvokti, kad jis pasigavo infekciją. Skausmas pasireiškia, kai infekcija jau paplitusi, ypač po to, kai žmogus išsiima lęšius, suteikdavusius šiokią tokią apsaugą. Nešiojant lęšius vieną-dvi paras ir neišsiimant, gali atsirasti aštrūs skausmai. Pabaiga gali būti liūdna: skausmas, laikinas regos netekimas, padidėjęs jautrumas šviesai ir ilgas gydymas, kuris neretai baigiasi operacija. Savigyda retai kada gerai baigiasi. Galima pasveikti tik laiku pradėjus vartoti gydytojų paskirtus antibiotikus.

Jūsų Maištinga Siela

3 komentarai:

  1. Nemaniau, kad lęšiai gali sukelti tokias rimtas akių ligas. Daugiau niekada nemiegosiu neišsiėmusi lęšių.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oho, na bet jei lesiai kokybiski ir tinkamai naudojami netenka su tokiomis problemomis susidurti. Internetu labai kokybiskus lesius galima uzsisakyti lensor.lt

    AtsakytiPanaikinti