2013 m. vasario 10 d., sekmadienis

Filmas: "Išėjimas per suvenyrų krautuvę" / "Exit Through the Gift Shop"



Sveiki visi,

Pasižiūrėjęs filmą „Išėjimas per suvenyrų krautuvę“ (Exit Through the Gift Shop) (2010 m.), vėl užsimaniau grįžti prie drobės ir ką nors nutapyti, kūlversčiais važiuoti kur nors į tapybos reikmenų parduotuvėlę, rinktis aliejinius dažus ir kuo geresnę drobę! Gal šiemet ir nutapysiu kokį paveikslą, jei bus vėl lemta tai daryti... O šiaip, grįžtu prie maištingo, ambicingo filmo su skambiu ir daug žadančiu pavadinimu. Šį filmą galėjote išvysti Tarptautiniame Kauno kino festivalyje arba nuo šiol ir šiaip kur nors internete. Tai dokumentinis filmas apie gatvės menininkus, kurie balansuodami ant pavojingos briaunos (gatvės menas yra nelegalus) bando išreikšti ne tik save, bet kartu papuošti miestą ir ką nors papasakoti pasauliui. Tai pasakojimas iš vieno vyruko, kuris nepaleidžia kameros iš rankų ir filmuoja viską, kas dedasi aplinkui, kol galiausiai susižavi gatvės menu, ypatingai grafiti meistrais. 

Kai ką galbūt erzina grafiti menas netgi pas mus didmiesčiuose, mane erzina įvairios nesuprantamos makliavonės, įžūlūs keiksmažodžiai ir šiaip tikrąjį gražųjį grafiti meną teršiančios teplionės. Tai, ką pamatysite šiame filme, toli gražu nėra filmas apie piktus protestuotojus, veikiau tai filmas apie šiek tiek pakvaišusius menininkus, kurie gyvena kasnakt išeidami į gatvę ir tapydami, klijuodami plakatus. Kai kam tai gali būti sunku suvokti, bet tas, kas turi laisvės ir šiaip šiek tiek maištingos prigimties, supras, kad gatvės menas yra kažkas įdomaus ir pavojingo, o pavojus yra lyg būtinas viso šio „ekstremalaus meno“ prieskonis. Nenorėčiau, kad visos miesto sienos skanduotų kažkokiomis prasmėmis, tačiau vienas kitas grafiti, tinkamoje vietoje gali nustebinti žmones ir pagyvinti miesto spalvas. Filme labiausiai intriguoja ta būsena ir spėlionės, jog filmas yra kaip koks įkalčių ir įrodymų labirintas, kurių taip reikėtų policijai, kad susektų miesto „teršėjus“, neapleidžia ir nuojauta, kad filmo kūrėjai labai rizikuoja atviraudami šitokiu būdu. Filme pasirodo ir tikri meno meistrai, pripažinti moderniojo meno gerbėjų ir pasakoja neįtikėtiną išpopuliarėjimo istoriją apie svetimšalį, kuris Amerikoje užstatė namą, kad tik galėtų surengti parodą... Ar jam pasisekė, sužinosite pažiūrėję šią dokumentinę juostą.

Man patiko, seniai nemačiau jokios dokumentikos, nors retkarčiais pasirodė pernelyg „falšyviškas“ filmas, bet realumo, tikrumo, nesuvaidinto ir nesurežisuotų kadrų, scenų buvo kur kas daugiau. Šiaip tai filmas apie labai nuo mūsų lietuvių nutolusį gatvės menininkų gyvenimus, tačiau visada įdomu žvilgtelėti, kaip jie gyvena ir su kokiais sunkumais bei laimėjimais susiduria.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 85/100
IMDb: 8.0


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą