2014 m. kovo 5 d., trečiadienis

Filmas: "Dalaso klubas" / "Dallas Buyers Club"




Sveiki, kino gerbėjai,

Šiandien noriu pristatyti ir pakomentuoti kino juostą „Dalaso klubas“ (angl. Dallas Buyers Club) (2013), kuris pagarsėjo kaip puikiai įvertintas kino kritikų ir žiūrovų, pastarieji ypač negailėjo liaupsių antro plano aktoriui Jared Leto ir pirmo plano vaidmens kūrėjui Matthew McConaughey – abu šie vyrukai, atlikę itin spalvingus vaidmenis šiemet pelnė daugybę prestižinių variantų, tarp jų ir „Oskaro“ statulėlę.


Net įsižiojau, kai pamačiau, jog šį filmą režisavo Jean-Marc Vallee – neprognozuojamas režisierius, kuriam pagaliau pavyko nusigauti iki „Oskaro“. Mačiau jo visus nuostabiausius filmus, kuriuos pamėgo „Kino pavasario“ festivalio repertuaras: „Jaunoji Viktorija“, „C.R.A.Z.Y“ ir man labiausiai patikęs, sakyčiau, šedevras – „Cafe de Flore“.
 

Matthew McConaughey yra išties puikus aktorius, tą įsitikinau iš paskutiniųjų dviejų metų, kada vis pasitaikydavo vienas kitas filmas su juo – „Laiškanešys“, „Mudas“ ir kt. Tai vienas iš tų aktorių, kurie nėra vaikščiojantys modeliai, spinduliuojantys seksualumą, tačiau turintys nepaprastai platų ir įdomų aktorinį amplua diapozoną. Jis šįkart suvaidino AIDS sergantį kaubojų, kuris į Ameriką nelegaliai atvežė ir ėmė platinti vaistus nuo šios baisios ligos.

Liga suartina jo personažą su homoseksualų kultūros atstovais ir prasideda nauja kova už būvį. Visą filmą suintensyvina dar ir tai, jog tai biografinė drama ir daugiau ar mažiau visi įvykiai yra realaus gyvenimo. Aišku, stebina laikotarpis, LGBT drąsa rodytis viešosiose erdvėse, įdomi devinto dešimtmečio atkurta atmosfera, grimas, kostiumai ir atradimas – Jared Leto, kuris suvaidino AIDS sergantį transeksualą, ypatingai baugino abiejų aktorių fiziniai duomenys – liesi ir išdžiūvę, šiam vaidmeniui netekę labai daug svorio, o tai leido dar labiau patikėti jų personažais.

Šiaip filmo medžiaga daugiau ar mažiau įdomi kaip istorinis klodas ir kaip asmenybės kulto įprasminimas kine, o tokių mes turime ne vieną ir ne tris. Apskritai LGBT (t. y. Gėjų, Lesbiečių ir t. t.) tematika sukurti filmai ne pirmą kartą patenka po didinamuoju stiklu – „Milkas“ (2008), kurio niekaip anuomet negalėjau pažiūrėti, nes pasirodė mirtinai nuobodus, „Kuprotas kalnas“ (2005) taip pat buvo nuskandavęs plačiai per pasaulį, „Transamerika“ ir kt. Aišku tokie filmai daugiau kuriami nepriklausomo kino užkambariuose, tačiau tarp jų atsiranda ne ką prastesnių juostų už „Dalaso klubą“. 

Nepasakyčiau, kad šis filmas šedevras, tačiau tikrai vienas geresnių „Oskarų“ terpėje, įdomesnis nei prieš tai matytas W. Allen‘o „Džesmina“. Tas, kas nemėgsta gėjų, transeksualų ir t. t., patarčiau, priešingai nei kiti, kaip tik pažiūrėti. Netuščias filmas su puikiu siužetu ir aktoriais.

P. S. Nors filmas nepasieks populiariųjų kino ekranų, bet jį galėsite išvysti šiemet, visai greit startuosiančiame „Kino festivalyje“. Apie filmą pastarųjų puslapyje ČIA.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 84/100
IMDb: 8.0


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą