2014 m. kovo 13 d., ketvirtadienis

Filmas: "Grįžtančioji banga" / "Contracorriente"




Sveiki, kino maniakai,

Šiandien noriu pakomentuoti kino juostą „Grįžtančioji banga“ (ispn. Contracorriente) (2009), kurią iš ispanų kalbos išvertė ir pristatė kinas be po(pco)rno. Tai Peru pastatyta mistinė drama apie du vyrus meilužius, kurie planavo pabėgimą iš izoliuoto miestelio, tačiau vienas iš vyrukų turėjo besilaukiančią žmoną ir, dėl savaime suprantamų priežasčių, negalėjo jos palikti. Tačiau ne apie palikimą kalba filmas, bet veikiau bando manipuliuoti ir visaip intriguoti žiūrovo fantaziją, iliustruodamas žmogaus sąžinės balsą per vaiduokliškus prisiminimus, keistas vizijas, nuojautas.

Būtent sąžinės prisiminimai ir neleidžia nuspėti, kas iš tikrųjų vyksta – ar tai tikras vaiduoklis, ar tai kažkoks sutrikęs žmogaus mąstymas ir pan., tik vėliau filmas konceptualiai apjungia visą istoriją į vientisą pasakojimą, kurioje veriasi patys įvairiausi seksualiai ir dvasiniai santykiai tarp vyro ir moters, tarp vyro ir vyro. Miestelėnų smerkimas, Lotynų Amerikos kultūrinis grūdas, mentalitetas šiame filme turi tam tikras šaknis. Jeigu ne keista pasakojimo fabula, sakyčiau, kad filmas būtų totaliai bevertis, nes priminė skystoką dramą, nufilmuotą gražioje vietoje – prie jūros, kur nederlinga žemė, kur liejasi tekila ir alus, kur žmonės tiek pat pamaldūs, kiek kerštingi ir smerkiantys.

Aišku, filmas šiek tiek provokuoja ir polemizuoja su žiūrovu homoseksualumo tematika, tačiau drastiškų išvadų visgi nepateikia – žmogus išlieka įvairialypis, įdomus, spalvingas su pačia įvairiausia seksualine saviraiška. „Grįžtančioji banga“ patiko savo spalvomis, jūra, smėliu, aktoriais, tačiau, tenka pripažinti, kad tikėjausi kur kas geresnio filmo. Buvo truputį nuspėjamas, mistiniai niuansai neintrigavo, drama nors ir pakankamai kebli, tačiau vietomis pasirodė „pritempta“ iki muilo operos lygio... Bet kokiu atveju, panašia tematika filmų yra pasaulyje kur kas geresnių, tačiau „iš bėdos“ galima žiūrėti.

Mano įvertinimas: 5/10
Kritikų vidurkis: 76/100
IMDb: 7.8

)

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą