2014 m. gegužės 27 d., antradienis

Filmas: "Miškais ateina ruduo"




Sveiki,

Retkarčiais grįžtu į lietuvišką kiną ir vis dar jame šį bei tą randu įdomaus. Lygiai tą patį galiu pasakyti apie Raimondo Vabalo režisuotą filmą „Miškais ateina ruduo“ (1990). Deja, tai paskutinis R. Vabalo režisuotas kino filmas pagal išeivio Mario Katiliškio garsiausią to paties pavadinimo romaną.

Nežinau, kaip tuo metu šį filmą vertino kino kritikai ir spauda, bet jis mane visų pirma, kaip ir daugelį, nustebino savo erotika. Mes linkę manyti, kad mūsų kinas Sovietų Sąjungoje buvo labai puritoniškas, cenzūruotas, jokio sekso ir jokių nuogybių. Žinoma, vulgarumų šiame filme ir nerasite, visa erotika ir aistra yra estetiška, apjungta su gamta – Nijolė Narmontaitė nuoga gesinanti aistras šaltoje upėje, Ingrida Mikelionytė – Sabonienė ant šieno kaugės. 


Tilis ir Agnė.


Tilis ir Monika.


Agnės mama (aktr. Regina Arbačiauskaitė)


Šiaip filmas gražus, suręstas pagal lietuviško senojo kino tradicijas, kuris mėgo vaizduoti senąjį Lietuvos kaimą ir gamtą. Dėka Katiliškio romano, mes turime šią erotizuotą kino juostą, tačiau erotine jos vadinti negalima – aišku, erotizmą aš pernelyg sureikšminu. Čia tikriausiai svarbiausi yra personažų charakteriai – Tilio, Agnės ir Monikos bei Doveikos meilės trikampiai, pražūtinga ir slėpininga žmogaus prigimtis. Filme švysteli ir daugiau puikių senosios kartos kino ir teatro aktorių – gera juos prisiminti jaunus ir talentingus. Istorija gana smagi, bent jau pirmoji filmo valanda tikrai neprailgo, bet persiritus į antrąją valandą jau norėjosi staigesnių įvykių, nes pasijuto, bent jau mano akims, šioks toks užtęsimas, trūko judesio, toks jausmas, kad Tilis labiau pasirinko Moniką, o Agnė pasitraukė į antrą planą.

Aistringa mūsų ta juosta „Miškais ateina ruduo“ – turime kuo pasididžiuoti. Nepasakyčiau, kad filmas sužavėjo, bet prastu taip pat jo nepavadinsi. Patiko prisiminti kaimiškąjį, agrarinį mūsų pradą, tokie filmai ateityje pamažu taps tikra dokumentika, nes praktiškai dabar gyvena ES picomis ir vokiečių alumi – aišku, juokauju, bet tiesos tame taip pat yra.

Mano įvertinimas: 7/10
IMDb: 6.3 


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą