2014 m. gegužės 21 d., trečiadienis

Filmas: "Langas į kiemą" / "Rear Window"




Sveiki, kinomaniakai,

Šiandien noriu trumpai pakomentuoti amerikiečių legendinio režisieriaus Alfred Hitchcock‘o filmą „Langas į kiemą“ (angl. Rear Window) (1954). Vėl grįžtu prie šio kino genijaus. Prieš porą metų matytas jo filmas „Psichopatas“ padarė labai gerą įspūdį, tad nusprendžiau pažiūrėti ir daugiau šio režisieriaus darbų. 

„Langas į kiemą“ – tai visiškai kitoks filmas. Deja, iškart prisipažinsiu, kad jis man nepadarė tokio stipraus ir galingo įspūdžio, kokį buvo padaręs „Psichopatas“, tačiau filmas pasirodė labai mielas ir gana įtraukiantis. Klasikinis režisieriaus pasirinktas kino žanras – kriminalinis trileris su detektyviniais elementais. „Langas į kiemą“ iškart patraukia savo šešto dešimtmečio dvasia – neįtikėtino grožio aktorė Grace Kelly, apie kurią šiuo metu jau sukurtas filmas „Monako princesė“ su Nicole Kidman. Čia ji tiesiog tviskėte tviska elegancija ir moteriškumu – dievaži tos senojo Holivudo moterys buvo tokios gražios. Taigi filmas iškart dvelkia šeštu dešimtmečiu ir karkasiniu, teatro dekoraciniu pastatymu. Įspūdis toks, kad filmas filmuojamas tarp kartoninių dėžių, bet tuo kartu ta trapi dirbtina realybė tampa žavi ir įtikinama, o personažai savo languose netgi prijaukinti.

Scenarijus labiau panašus į pjesę, nei į scenarijų filmui. Veiksmas vyksta izoliuotose patalpose, praktiškai niekur neišeinama iš kiemo ribų, todėl kamerai patogu slankioti nuo vieno lango prie kito. Filmo kriminalinė mįslė taip pat įdomi – iki pat pabaigos, jeigu nežinote šio filmo siužeto, neaišku, ar personažai stebintis kaimynus per langus klysta kaltindami kaimyną žmonos nužudymu, ar iš tikrųjų yra teisūs... Tai ir yra didžioji šio filmo sėkmė – siužetinė intriga, nors finalas šiek tiek ir skurdokas, žvelgiant iš šių dienų perspektyvos. Šiaip filmas stilingas, įdomus – mėgstu šio dešimtmečio kiną, tačiau taip pat negaliu pasakyti, kad „Langas į kiemą“ mane itin sužavėjo. Geras filmas geram vakarui, bet nedaugiau, tačiau net neabejoju, o ir IMDb reitingai rodo, kad tai vienas geriausių šio režisieriaus darbų, įvertintų žiūrovų.

Kadrai iš filmo "Langas į kiemą":





Mano įvertinimas: 8/10
IMDb: 8.5




Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą