2020 m. gegužės 14 d., ketvirtadienis

Filmas: "Fantastiški grybai" / "Fantastic Fungi"


Sveiki, skaitytojai,

Šiame chaotiškame laike, kai pradedama abejoti medicina ir moksliniais atradimais, sunku adekvačiai žiūrėti bet kokias dokumentines laidas ir filmus, kuriuos paremia didžiosios kino kompanijos. Tai tikriausiai ir kritinis mąstymas, ir konspiracinių teorijų teiginiai, įrodymai bus man sumakalavę galvą, kad tam tikrus faktus esu linkęs vertinti ypač kritiškai. Bet sakau, pažiūrėsiu dokumentinį filmą, kuris nėra „propaganda“, ar bent  jau stengiasi tokiu nebūti ir nepriklauso nepriklausomam kinui, nukreiptam prieš Holivudą, valdžią ir kitus visuotinius darinius. Filmas „Fantastiški grybai“ (angl. Fantastic Fungi) (2020) pasakoja apie grybų poveikį Žemės planetai ir žmonijai, tad tam tikrais teiginiais suabejoti tikrai neverta, nes didžioji filmo dalis – puiki.

Filmas pasakoja apie vieno seniausio pasaulyje organizmo – grybo pergalę ir reikšmę Žemėje. Pasirodo, netgi oru, kuriuo dabar kvėpuojate, yra grybų sporų, jis jūsų švariai išplautose ausyse, panagėse, jis žemėje ir ant stalo. Jis visur. Kaip kokia oro molekulė. Grybo ir grybienos sandara filme palyginama su žmogaus smegenimis, tik ji kur kas unikalesnė, didesnė. Neseniai perskaičiau amerikiečių romanisto Richard Powers „Medžių istorija“, kurioje viena aistringa mokslininkė atseka, kad medžiai bendrauja šaknimis kaip nervų šaknelėmis vieni su kitais ir yra linkę aukotis, perduoti maisto medžiagas. Šis Powers tyrimas panaudotas romane glaudžiai siejasi su grybienos svarba miškuose, nes būtent grybai atlieka tų neuronų, informacijos perdavimo jungtis. Tai neįtikėtina, kad vaikštot po mišką, ir jūsų žingsnius „apkalba“ visa, kas gyva, jums nė neįtariant...

Filme aprėpiamas iš grybų naudojimo žmonėms istorinis laikotarpis. Dokumentiniais kadrais parodoma meksikietė Sabina Marija, kuri aname amžiuje buvo žymi grybais gyduolė. Šamanizmas ir grybų kultūra turi gana senus papročius, deja, mūsų dabarties kultūroje beveik nežinomus arba vertinamus labai negatyviai.

Kitas šio filmo svarbus aspektas yra medicininis grybų panaudojimas, kurio taip bijojo 7 dešimtmetyje amerikiečių valdžia, kad uždraudė juos kaip psichodelinius narkotikus. Niekas nenorės kariauti Vietname, jeigu bus apsvaigę iš meilės, todėl viskas buvo draudžiama ir baudžiama. Filme pateikiami žmonės, kurie gydosi nuo vėžio, nuo mikčiojimo ir kitų ligų. Kiek tai realu dokumentais patikrinti – aš nežinau, tačiau valdžios kišimasis į gydymą grybais yra akivaizdus, nes tada farmacijos kampanijos žlugtų.

Tai akivaizdi patento ir valdžios kišimosi paperkant mokslininkus ir „specialistus“ politika valdžios ir ekonominės rinkos naudai ir visų likusiųjų kančiai. Nepatiko, kad pagrindinis veikėjas filme simpatizuoja buvusiam Džordžui Bušui, kuris finansavo ir leido tam tikrus dalykus su grybais, bet iš esmės tai blogas prezidentas, kuris pradėjo Irake karą ir galimai yra susitepęs rugsėjo 11-osios konspiracijoje. Bet kokiu atveju, šiame filme įžvelgiu kur kas daugiau pozityvumo ir sąmoningumo, nei tikėjausi iš pradžių. Įkvepianti ir graži psichodelinė gydomoji pasakotojo istorija. Beje, labai vizualiai perteikti grybo pasaulio elementai: spalvos, augimas, formos. Nežinau, kiek kadrų iš jų „gyvi“, kiek „priauginti“ kompiuterine grafika, bet kai kurie vaizdai kelia meditacinį pasigėrėjimą. Visumoje filmas man labai patiko.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 70/100
IMDb:7.7


Jūsų Maištinga Siela

3 komentarai:

  1. Aš sugebėjau su savo vyru pasitelkti rašybos gydytoją dr. Ajayi, kai sužinojau, kad jį žavi kita moteris, aš buvau labai laiminga, kad susisiekiau su rašybos atstovu, nes jis yra priežastis, dėl kurios aš sugebėjau laimėti savo vyrą. ir dabar gyvename ramybėje. Kreipkitės į dr. Ajayi dėl visų jūsų rašybos darbų, kurie padėjo man susigrąžinti savo vyrą. Manau, kad jis padės jums tai, kas jus vargina. El. Paštas drajayi1990@gmail.com „Viber“ arba „whatsapp“: +2347084887094.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rašytojo paskambinęs dr. Ajayi padėjo man susigrąžinti savo vyrą po dvejų metų išsiskyrimo dėl nesusipratimo ir aš kelis kartus paprašiau jo sugrįžti namo, kad būtų su manimi ir trimis mūsų vaikais, bet atsisakau likti pas kitą moterį, kuriai aš tikiu. manipuliuoja juo. Aš mačiau liudijimą apie rašytoją dr. Ajayi, kai internete ieškojau pagalbos, kuris paaiškino, kaip jis padėjo jai išvežti brolį iš kalėjimo atlikus jai malonės burtą. Aš labai noriu, kad mano vyras grįžtų namo, todėl aš rašau „WhatsApp“ rašybos rašytojas: +2347084887094 ir papasakojo, ką reikėjo padaryti, k laikėsi visų nurodymų, o šiandien aš taip pat turiu pasidalyti savo liudijimu, nes mano vyras grįžo namo po trijų dienų po to, kai daktaras Ajayi padarė rašybą, kad jis norėtų grįžti namo, dabar gyvename laimingai. Aš abejojau, bet dabar nebeturiu abejonių, nes viskas, kas pasakyta rašybos ratu, man nutiko taip, kaip jis man paaiškino, taigi, jei jums reikia rašybos raštvedžio pagalbos iškilus bet kokioms gyvenimo problemoms, susisiekite su Dr. Ajayi el. : drajayi1990@gmail.com arba „WhatsApp“: +2347084887094.

    AtsakytiPanaikinti

  3. Kaip jūs jaučiatės, kai tas, kurį planavote praleisti likusį gyvenimą, staiga pareikšdamas, kad nebeįdomi santuoka iš niekur, tokia situacija, kokia buvau, kai susidūriau su burtų taksistu, vadinamu dr. Ajayi, buvau aš suirzusi širdis maldavo mano vyrą keliems mėnesiams grįžti namo, visi mano pagrindai nebuvo atkartojami tol, kol nepamačiau vienos ponios liudijimo, kuris papasakojo, kaip burtų žinovė dr. Ajayi padėjo jai gerai apmokamą darbą ir sakė, kad jis yra pajėgus kitam. burtų rūšis, ji praranda savo „Viber“ numerį: +2347084887094 Aš paėmiau numerį ir prašau pranešti rašytojui. Rašytojas Ajajas išaiškino mano situaciją ir tai, kaip mano vyras netikėtai paliko namus, jis papasakojo, kodėl mano vyras paliko namus atlikęs burtą, jis paėmė jį tik septynis dienų grąžinti mano gyvenimui laimę, nes aš laimingai gyvenu su savo vyru ir laukiamės savo antrojo vaiko. Jei jums reikia rašybos rašytojo pagalbos iškilus bet kokiai gyvenimo problemai, apie kurią galite galvoti, susisiekite su rašybos ratuku jo „Viber“ ar „WhatsApp“ numeriu: +2347084887094 arba el. Paštu: drajayi1990@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti