2019 m. birželio 7 d., penktadienis

Filmas: "Klasė" / "Klass"


Sveiki,

Estų režisierius Ilmar Raag sukūrė filmą, kuris, mano supratimu, turėtų vadintis kultiniu ir būtinai įtrauktas į mokyklinę programą. Tikriausiai daugelis iš jūsų ir matė šį filmą pavadinimu „Klasė“ (est. Klass) (2007), kuris pasakoja apie žiaurumo, arogancijos ir prievartos apimtą klasę, kurių pyktis nukreiptas prieš mažakalbį Džozefą.

Daugelis gal ir nesutiks, sakydami, kad filmas paaugliams ir jaunimui iš esmės yra per žiaurus, tačiau filmas labai puikiai, mano galva, sudeda visus taškus ant i, kai tiesiog per gražią žiniasklaidos atstovų beletristiką ir terminų srautą pražiūrime esminius dalykus. Juk paaugliai ne iš gero gyvenimo žudosi ir... žudo vieni kitus, apie ką ir yra filmas „Klasė“.

Filmas susideda iš aukos ir skriaudėjų pulko, iš esmės akcentuoja patyčių, persekiojimo ir psichologinio bei fizinio smurto. Galima, žinoma, diskutuoti apie kai kuriuos šio filmo neįtikėtinus niuansus, pavyzdžiui, kaip tylenis Džozefas (absoliučiai intravertas) ima drąsiai ir nusikerpa prekinį ženklą nuo marškinėlių. Tam tikrų loginių ar bent jau abejotinų spragų yra, bet visumoje filmas palieka neišdildomą niūrų, tamsų ir chaotiškai šokiruojantį poveikį. Koks laukia aukos ir sadistų vaikų galas, kai viskas taip nevaldoma? Filmas iššaukiantis begalės diskusijų: kur buvo suaugusieji, tėvai ir globėjai, kur buvo socialiniai darbuotojai, kodėl Kasparas ir Džozefas niekur nesikreipė, ar teisingai pasielgė aukos, ar teisingas šios istorijos finalas... Apie tai apskritai, kokią žymę žiūrovui palieka šis filmas. Kiek teko matyti panašaus žanro filmų, o tokių panašių tikrai rasite, manau, šis filmas paliko iš tokių pasakojimų didžiausią įspūdį.

Šaunuoliai estai, jų kinas išties geriausias Pabaltyje ir tai nėra vien tik šis filmas. Kai prieš daugiau nei 10 metų pamačiau šį filmą, likau šokiruotas, šiandien žiūrėdamas taip pat patyriau esminius pokyčius, aišku, jau nebe tokius aštrius kaip anuomet, bet, manau, tai pavyzdinis filmas, kurį vertą pamatyti, nes jis truputį ir apie mus visus.

P. S. Pagal šį serialą sukurtas estų mini serialas.

Mano įvertinimas: 10/10
IMDb:8.0


Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. Vienas stipriausių mano kada matytų filmų. Žiūrėjau maždaug prieš 10 metų, kai dar pats mokiausi mokykloje ir visas filmas buvo pateiktas taip tikroviškai, būtent taip - kaip tuo metu atrodė gyvenimas mokyklose. Vieni buvo kietuoliai, kiti - pašaipų objektai. Šitą filmą turėtų privalomai rodyti mokyklose.
    Beje, serialas apie taip, kaip viskas vyko po to, irgi vertas dėmesio :)

    AtsakytiPanaikinti