2013 m. rugpjūčio 15 d., ketvirtadienis

Filmas: "Gabrielė" / "Gabrielle"




Sveiki, kino maniakai,

Vėl keliauju į prancūzų kiną ir noriu trumpai pakomentuoti intymiojo režisieriaus Patrice Chereau filmą „Gabrielė“ (Gabrielle) (2005), kurį kadaise galėjote išvysti „Snobo kino“ rubrikoje. „Gabrielė“ nėra ilgas filmas, nesiekia net pusantros valandos, todėl jis labai greit prasideda ir greit pasibaigia.

Jei trumpai, tai pasakojimas apie 10 metų vedusią pasiturinčią XX amžiaus pradžios prancūzų porą, kuri prabyla apie tai, jog 10 metų buvo paženklinti nemeilės, nepagarbos ir tuštumos. Kenčiantis namų šeimininkas ir ponia įsipina į ilgus dialogus, pasvarstymus ir galimus tiek praeities, tiek ateities variantus, apsupti būrio viską girdinčių tarnaičių. Filmas susideda iš kelių ilgų scenų, kurios turi įžangą, kulminaciją ir atomazgą.

Šaunūs kostiumai, minimalios masinės scenos, todėl filmas atrodo glaustas intymus ir kartu savotiškai įdomus. Neįprasta filmo pateiktis ir kompozicija leidžia pasinerti į sudėtingą XX amžiaus pradžios šeimynines situacijas – moters beteisiškumas, vyro ir namų garbė ir tai, kas iki šiol vis mažiau ir mažiau turi reikšmės – „ką žmonės pasakys“. Jaudinantys ir skoningi dialogai atskleidžia ne tik sankcijuotus kilmingų gyvenimo užkulisius, bet ir tikruosius žmogaus jausmus, brandžių žmonių jausmus. Iš esmės aktorinius meistriškumus demonstruoja personažų pora prancūzų aktoriai – Isabelle Huppert ir Pascal Greggory, kurie pademonstruoja subtilią ir brandžią vaidybą, kitaip sakant, „iš dūšios“. Žiūrint filmą, taip pat neapleidžia jausmas, jog scenos pagrindas yra teatrinis, kiekviena scena – tai mini spektaklis, kuris ypatingai tiktų teatrui.

Filmas ganėtinai vykęs, nepasakyčiau, kad mane sužavėjo ir pakerėjo, be puikių dialogų ir nuostabios vaidybos, filmas man labiau panešėjo kaip dokumentinė-didaktinė medžiaga, kurią drąsiai gali rodyti sutuoktiniams, kurie ateina pas psichologus gelbėti savo santuokos. Deja, filmo herojams santuokos išgelbėti yra praktiškai neįmanoma. Dar Oskaras Vailas yra pasakęs: „jei nebėra meilės, nebėra gyvenimo“. Puošnus ir kartu taupus filmas, intymus paverkšlenimais, manau, patiks nevienam, tiesiog filmas nepasirodė iš tų, kurie mane jaudintų.

Mano įvertinimas: 6.5/10
Kritikų vidurkis: 79/100
IMDb: 6.3

Rytis Zemkauskas pristato „Gabrielę“:


Anonsas:


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą