2013 m. rugpjūčio 30 d., penktadienis

Filmas: "Princesė Mononokė" / "Princess Mononoke"




Sveiki, 

Japonų animacinių filmų genijus Hayao Miyazaki tikriausiai nėra sukūręs nė vieno filmo, kuris būtų abejotinas ar iš serijos „pro šalį“. Vat, neseniai teko pamatyti jo šedevru laikomą animacinį filmą „Princesė Mononokė“ (Princess Mononoke) (1997), kurį daugelis mėgsta ir Lietuvoje. 

Jei trumpai – tai pasakysiu, kad praleidau dvi geras valandas su pozityvių, šviesiu filmu, pasakojančiu apie žmogaus ir gamtos ryšį. Filmas pasižymi aiškiomis, bet nebanaliomis idėjomis, jis yra gražus, turintis ir šviesiąją, ir liūdnąją pasakojimo patosą. Tokie filmai džiugina savo turiningumu ir turtingumu. Gal kam gali nepatikti senesnė „japoniška“ animacinė grafika ir todėl labiau patrauklesni gali atrodyti amerikietiški filmai, bet, tiesą sakant, manęs tai nė kiek neatgrasė nuo žiūrėjimo.

Puikūs personažai leidžia šiek tiek atviriau praverti ne tik tai, kas pasakojame filme, bet ir labiau susipažinti su japonų pasaulėjauta, pažvelgti į jų mitinę erdvę, prisimenant, kad Japonija gan izoliuota kultūrinė šalis. Žiūrėdamas prisiminiau Dž. Kamerono „Įsikūnijimą“ – naujos egzo planetos sudarkymas, civilizacijos naikinimas vardan savosios. Abu filmai kalba apie bendradarbiavimą ir harmoniją, pamirštant savo egoizmą. Prasmingas visomis prasmėmis filmas „Princesė Mononokė“ labiau man priminė ne tiek filmą visai šeimai, kiek suaugusiems žmonėms. Brandus darbas.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 76/100
IMDb: 8.4


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą