2013 m. rugpjūčio 7 d., trečiadienis

Filmas: "Morisas" / "Maurice"


Sveiki, kinomanai,

Filmas „Morisas“ (Maurice) (1987), kurį režisavo amerikiečių režisierius James Ivory, kuris žinomas labiau kaip XX amžiaus pradžios kostiuminių dramų kūrėjas. Filmas „Morisas“ yra vienas iš pirmųjų didžiuosius ir populiariuosius kino ekranus pasiekęs kino filmas, kuris prabyla apie homoseksualizmą, iki tol filmai būdavo nekomerciniai ir dažniausiai rodomi uždaruose kino klubuose. Vaidybinis filmas buvo sutiktas ypač palankiai tiek žiūrovų, tiek pačių kino kritikų, o tarptautinėje Venecijos kino festivalyje aktorius Hugh Grant kartu su kolega James Willby pelnė geriausio aktoriaus prizą, režisierius gavo prizą už režisūrą, o pats filmas buvo nominuotas „Oskarui“ už geriausius kostiumus. Šis filmas H. Grantui tapo lemtingas, nes tai buvo pirmasis jo rimtai pripažintas vaidmuo, kuris nulems jo tolesnę ilgą ir skandalais pažymėtą karjerą. 

Filmas pastatytas pagal autobiografinį romaną ir pasakoja XX amžiaus pradžios atsiminimus, kurie pilni britiško šarmo. Anglija neseniai palaidojusi Viktorijos epochos laikus, bet vis dar tebesivaduojanti iš dorovės ir moralės įtakos, sunkiai skinasi kelią į laisvę, galima sakyti, per kraują ir kančias. Tokioje epochoje susitinka du jauni universiteto studentai, kurie pamilsta vienas kitą, tačiau aplinkybės, skirtingas požiūris į seksualumą ir meilę bei laikmečio baimės išskiria jaunuolius. Ypatingai šiame filme puikiai pasirodo pirmojo plano aktoriai, kurie įtikinamai ir drąsiai suvaidina įsimylėjėlius ir draugus, puikiai atkuriama laikmečių ir epochų sandūra, pokyčiai, kurie nulems ne tik Anglijos, bet ir viso pasaulio raidą. 

Filmas man pasirodė itin sultingas, sodrus, pilnas begalės spalvų, britiškos atmosferos ir dvasios. Dievinu filmus, kurie pasakoja XIX ir XX amžiaus pradžios istorijas, kur pilna perdėto mandagumo, etiketo, gražių kostiumų, valgio ir arbatos ceremonijų. Šis filmas turi visus laikmečiui būdingus prieskonius, o istorija pernelyg nenusaldinta, nors ir turi romantinių bruožų, tačiau ji tvirtai ir skoningai laikosi ant dramos pamatų. Iš esmės mėgavausi kiekviena detale, kiekvienu anglišku pastatu, koridoriais, aktoriais, dialogais, jausmais. Šiek tiek priminė prieš keletą mėnesių matytą filmą „Sugrįžimas į Braidshedą“ (2008), šie filmai, manau, labai susikalba, nes panašios temos, laikmetis ir jausenos. Manau, filmai lygiaverčiai, todėl vertinsiu juos tokiais pat balais. Tikrai, „Morisas“ yra vienas iš tų patogesnių filmų, kurie kalba apie homoseksualizmo savivokos raidą istorijos bėgyje, tausojant erotikos, bet neatsižadant romantikos. Visomis prasmėmis vykęs filmas, kurį įvertins kostiuminių dramų mėgėjai ir šiaip gero ir vertingo kino gerbėjai.

P.S. Filmą anglų kalba per Torrentų programą atsisiųsite iš ČIA.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 74/100
IMDb: 7.8



Jūsų Maištinga Siela
 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą