2013 m. rugpjūčio 21 d., trečiadienis

Filmas: "Salemo raganos" / "The Crucible"




Sveiki, kino mylėtojai,

Filmas „Salemo raganos“ (The Crucible) (1996) tikriausiai turėtų verstis kaip „Tiglis“ (tai toks specialus katilas), bet tikriausiai gal ir gerai, jog verčiamas „Salemo raganos“, nes šis filmas pastatytas būtent pagal tokio pavadinimo pjesę. Mane nuolat domina tokio tipažo kinas, kur bandoma atskleisti paslaptis, susijusias su raganyste, persekiojimais. Salemo raganų legenda išties dažnas reiškinys kino filmuose, prisiminus kad ir tą patį filmą „Fokus Pokus“. 

Na, „Salemo raganos“ yra vykęs kino pavyzdys, tik gaila, kad taip didesnio paties žiūrovo dėmesio nesulaukęs filmas, kuris pasakoja apie Salemo miestelio raganas. Tai kiek kitoks žvilgsnis į šį mistinį reiškinį ir fanatišką persekiojimą. Filmas rodo, kaip lengva manipuliuoti dievobaimingais aspektais, prisidengiant Biblija, apsimesti Šėtono regėtojais ir pasmerkti kitų likimus. Įtaigus siužetas, ypatingai teismo salėje vykusios scenos, kurios gal ir teatrališkos, tačiau labai stipriai motyvuotos psichologiškai. Čia susigrumia gudrumas ir silpnumas, manipuliacijos galia ir patiklumas, gerumas ir veidmainystė, visais atžvilgiais šiame filme, kaip ir buvo galima numanyti, laimi tie, kurie perpranta dievobaimingumo galią ir sugeba iš to išpešti naudos. Spekuliavimo galia tais laikais gebėjo valdyti patikliuosius, neapsišvietusius žmonės, kurie bijodami šėtono drąsiai leidosi būti fanatikais.

Tamsūs laikai, tamsūs kostiumai ir senos tradicijos leidžia mėgautis savita atmosfera. Filme pasirodo puikusis Daniel Day-Lewis, kuris įtikinamai ir užtikrintai suvaidina mirtininką. Šalia jo puikuojasi klastingo personažo atlikėja Winona Ryder – viena talentingiausių ir labiausiai pripažintų XX amžiaus paskutinio dešimtmečio aktorių, kurią, dievaži, esu įsimylėjęs! Puikus ir įdomus siužetas, puiki vaidyba, nervus tampantys dialogai šį filmą paverčia ne vien meilės ir pasiaukojimo filmu, bet ir matomai kantrybės šou bei teisingumo testu. Žmonių kvailumas yra beribis ir jis yra žiaurus, peršasi tokia mintis po šio filmo, tačiau būti protingų ir apsimesti kvailiu vardan to, kad išgyventum yra viena, bet nepripažinti kvailio kaukės ir mirti iš idėjos yra kita. Kurį kelią Jūs pasirinktumėte? Melą ir išgyvenimą, ar sąžiningumą ir mirtį? Dailus kostiumuotas filmas apie pasirinkimą ir baimę valdančią mases. Dar vienas filmas apie religijos naudojimą valdymams, kitaip sakant, žemiškiems reikalams tvarkyti.


Mano įvertinimas: 8/10
IMDb: 6.8


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą