2013 m. rugpjūčio 17 d., šeštadienis

Filmas: "Komandoras: Tamsioji pasaulio pusė" / "Master and Commander: The Far Side of the World"




Sveiki, 

Australų režisierius Peter Weir yra visada sėkmingas savo didingais ir prabangiais kino užmojais, nenukarpant ar neiškarpant gilesnių kino „žinučių“ žiūrovui. „Kelias atgal“ (2010), „Trumeno Šou“ (1998) režisierius 2003 metais pristato nuotykių dramą „Komandoras: tamsioji pasaulio pusė“ (Master and Commander: The Far Side of the World), kuri taip pat sulaukė tiek palankių kino kritikų, tiek žiūrovų atsiliepimų. Na, nuotykiniai pasakojimai, o ypatingai apie senovinius laivus ir įgulas yra tikra klasika. Šis pasakojimas apie 1805 metus, kur Pasaulio pakraštyje konkuruoja ir grumiasi anglų ir Napoleono Bonaparto prancūzų laivai.

Sodrus, prabangus ir matomai gerai suręstas ir ištransliuotas siužetas leidžia mėgautis interpretuotais istoriniais mūšiais, žavėtis ilgomis, po metus ir daugiau kažkada trukusiomis kelionėmis, tokie žygiai neretai baigdavosi mirtimi. Taip, šis filmas yra būtent vienas iš tų vyriško prado, jame nedominuoja moterys, tačiau net ir čia netrūksta pačių įvairiausių sentimentalių jausmų – draugų draugystė, tėviško užstojimo, pagalba nuskriaustiems, vyro ir vaiko santykiai. Filme didelė paletė skirtingų charakterių, kuriuos įtakoja laive susiklostę santykiai pagal įgulos narių laipsnį ir draugystę. Išties tai epinio pasakojimo filmas, kada nuo pat pirmos filmo minutės įsėdi į anglų laivą ir keliauji į Braziliją, Argentinos pietus, o galiausiai į Galapagus, susiduriant su priešais, neišvengiamai prarandant draugus ir atrandant naujus.

Pagrindinį vaidmenį kapitoną Komandorą sukuria australų aktorius Russell‘as Crowe, kuriam būdingi filmai su didžiuliu komerciniu potencialu ir gerai išdirbtu scenarijumi. Manau, kad jam labai tinka vaidinti šiurkščius, brutalius ir valdingus vyrus, kadangi pats aktorius taip pat filmavimo aikštelėse nebūna ėriukas ir nebijo pasiųsti režisierių ant trijų raidžių, taip ir Komandoras jaučiasi sodrus, tvirtas, ryžtingas, bet kartu abejojantis teisingumu ir santykiais su aplinkiniais. Tai neabejotinai geras šio aktoriaus vaidmuo, bet parodykit man nors vieną prastą Russell‘o Crowe pasirodymą? Taip nebūna. Kitokių šiame filme mega ryškių aktorių kaip ir nepastebėjau.

Visgi tai maskaradinis filmas, skatinantis fantazuoti ir žavėtis istoriniu laikotarpiu, pajusti teisingumą ir eiti ten, kur veda širdis, banaliau ir nepridursi. Mano galva, tai vienas geresnių ir prabangesnių nuotykinių filmų, kuris patiks ir paprastiems žiūrovams, ir kinomanams.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 81/100
IMDb: 7.4


 
Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą