2013 m. rugpjūčio 5 d., pirmadienis

Filmas: "Kaimo mokytojas" / "Venkovský ucitel" / "The Country Teacher"



Sveiki, kino mėgėjai,

Kažkada čekų kinas buvo itin garsus, bet ir šiomis dienomis jų kinas dar nemiręs, tą įrodo į LGBT „Kitoks kinas“ festivalį atplaukęs jų filmas „Kaimo mokytojas“ (The Country Teacher) (2008), kuris „Skalvijoje“ susirinkusius žiūrovus nustebino savo kaimiška atmosfera, kurioje aistros verda ne mažiau nei kokioje nors „Santa Barbaroje“.

„Kaimo mokytojas“ – tai pasakojimas apie nuolat nuo savo tapatybės bėgantį mokytoją, kuris visada meta įpusėtus darbus ir bėga ne tiek nuo darboviečių, kiek pats nuo savęs, kol galiausiai atkeliauja į atokų kaimą ir ima mokytojauti vietinėje mokyklėlėje, bet netrukus čia jis susiduria su moterimi, kuri jį įsimyli, o jis įsimyli jos mokyklinio amžiaus sūnų, kuriam padeda mokytis... Situacija tampa kurioziška, tačiau ganėtinai sudėtinga. Užgniaužti jausmai, slepiama tapatybė mokytojui tampa nepakeliama ir jis neatlaikęs spaudimo galiausiai palūžta ir padaro lemtingą klaidą, kuri jam kainuoja didžiulį sąžinės graužatį. Kaip išpirkti kaltę, kai šaukštai jau po pietų?

Nors filmas turi dramą, tačiau jį žiūrėti labai lengva, kadangi jame netrūksta lengvos kaimiškos, paprastai ūkiškos pasaulėjautos, komiškų situacijų. Daugelis aikčiojo, kai tiesiogiai buvo demonstruojama, kaip karvė atvesdina veršiuką, bet nėra ko baimintis, tokių vaizdų kine nedaug, o gyvybės stebuklas ir gyvenimo vertinimas eina išvien su naujos gyvybės atsiradimu, - o kaip ta gyvybė turės gyventi tokiame pasaulyje? Sudėtingų ir retkarčiais komiškų situacijų raizgalynė ir europietiško kino pamatas neleis nuobodžiauti, nors filmas beveik dviejų valandų, tačiau neprailgo nė viena scena. Subtilus humoras ir sudėtingos situacijos suderintos, parinkti nenutašyti aktoriai t.y. ne kokie gražuoliai, o būtent natūralios aplinkos žmonės, kurie su pasaulio įvairove susiduria sunkiai, tačiau tas susidūrimas neišvengiamas...

Mano įvertinimas: 8/10
IMDb: 7.0



Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą