2011 m. kovo 27 d., sekmadienis

Filmas: "Aš taip pat"

Sveiki visi,

Pernai „Kino pavasaryje“ nuvilnijo vienas ispanų kino filmas „Aš taip pat“ (Yo tambien) (2009 m.). Na, šis filmas, kaip pats supratau, Ispanijoje buvo įvykis, kadangi abu pagrindiniai aktoriai Lola Duenas ir Pablo Pineda gavo Gojos (Ispaniškojo „Oskaro“) apdovanojimus. Kai kas komentavo, jog pagrindinė aktorė labai nežavi, nesimpatinga ir filmas praėjo neįdomiai, tačiau noriu paprieštarauti, jog Lola suvaidino Lauros vaidmenį tikrai profesionaliai ir gerai. Pats filmas yra nekomerciškas ir nekasdieniškas, kadangi pagrindinio vaidmens atlikėjas iš tikrųjų serga Dauno sindromu. Apskritai tai pirmasis meninis filmas, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Dauno sindromu segantis žmogus. Pats aktorius yra pirmasis Europoje su Dauno sindromu įgijęs aukštąjį išsilavinimą ir už Danielio „Aš taip pat“ filme gavęs prestižiškiausius apdovanojimus.

Taigi filme pasakojama įdomi meilės istorija, kada maištingoji Laura įsimyli Dauno sindromu sergantį Danielių, tačiau viduje nepuoselėja didelių vilčių, kadangi su tokiu žmogumi perspektyvos gyvenime mažos. Danielis taip pat įsimyli Laura, nes ji kitokia, jai nerūpi, kad jis sergantis, tačiau suvokia savo problemą ir dėl to labai kremtasi. Iš tikrųjų tai labai gyvas, tikroviškas filmas. Čia niekas neromantizuota, veikėjai kasdieniški su savo darbais, problemomis, skausmu ir atsipalaidavimo būdais. Laurai nieko nereiškia prisigerti ir pasidulkinti su nepažįstamu vyru, nes toks yra vienišos moters gyvenimas – darbas ir laisvalaikis su alkoholiu. Tokį gyvenimą gyvena daugiau nei pusę ispanų, todėl labai gerai, jog filmas nebuvo dirbtinai susintetintas, kai visi apsikabina, myli ir šypsosi, nors gyvenime taip nebūna. Atsikratęs muilo operos ir indų filmų saldumo, „Aš taip pat“ filmas apnuogina skaudžią nepagražintą kartais monotonišką kasdienybę.

Labai įdomu, kaip vyko kūrybinis darbas, nes filmas tikrai neblogas, stiprus, aktoriai padarė didžiulį darbą. Dauno sergantys žmonės nori, kad į juos būtų žiūrima kaip į paprastus žmones, kad juos taip pat įleistų į klubus ir t.t. Filme nuskamba kitokios gaidos, kai imama ir sulaužomi standartai ir moteris su 46 chromosomom gali pamilti Dauno sindromu sergantį vyrą, o šis vyriškis turi lygias teises kaip ir visi kiti vyrai mylėti. Tai filmas, kurį verta pamatyti visiems be jokio išskirtinumo.

Įvertinimas: 8.8/10

Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. ispaniškas filmas!!! Privalau jį pamatyti :O a torrentuose yra jis?

    AtsakytiPanaikinti
  2. noriu pamatyti, kur gauti? :)))))

    AtsakytiPanaikinti