2011 m. kovo 23 d., trečiadienis

Filmas: "Kvėpavimas"

Sveiki visi,

Kol kad šis „Kono pavasaris“ vis dar sėkimingai tęsiasi, ta proga, noriu Jums pristatyti filmą iš šio festivalio asortimento. Šįkart tai yra bene paties garsiausio Pietų Korėjos režisieriaus Ki – duk Kim darbas „Kvėpavimas“ (Breath/Soom) (2007 m.). Tai trečias filmas, kūrį tenka matyti iš šio režisieriaus repertuaro. Šįkart „Kino pavasaris“ yra ypač dosnus ir pristato specialią šio režisieriaus kino filmų retrospektyvą, tad galite pamatyti ir senesnius jo darbus. Man asmeniškai, jo filmas „Pavasaris, vasara, ruduo, žiema... ir vėl pavasaris“ yra laikytinas kino šedevru, todėl vertinimo ir atskaitos taškas yra būtent ši viršūnė.

„Kvėpavimas“ – tai pasakojimas apie jauną šeimą, apie tylią ir gilią jos dramą. Moteris po vyro neištikimybės ima lankyti vieną kalinį, kuris vis bando nusižudyti, nors ir taip yra teisėtas mirtininkas. Moteris atranda laikiną, nematomą ir labai fatališką ryšį su kaliniu, tačiau sutuoktinis nori, kad ji grįžtų į šeimą ir viskas būtų taip kaip seniau. Man asmeniškai filmas patiko, neprilygo geriausiam Ki – duk Kim darbui, tačiau turi nepaprasto gilumo savo tylėjime, skausme, netgi tam tikroje beprotybėje. Filmas – minimalistinis, pagrindiniai veiksmai vyksta uždarose patalpose, o režisierius orientuojasi ne į patį siužetą, bet į gilų veikėjų dvasinį išgyvenimą. Daug nuostabių meninių detalių – moters skulptūros, plaukas burnoje, sienos tepetuotos gamtos vaizdais ir t.t. Šios detalės yra butaforinės, veikėjų dvasinių potyrių išnaros, todėl dažnai su daiktu nesiskaitoma, jis tėra tik priemonė skausmui, nevilčiai išreikšti. Šiame filme taip pat rasime subtilių humoristinių dvelksmų, tačiau jis paskęsta vidinėje veikėjų dramoje.

Taigi šį filmą rekomenduočiau europietiško filmo mėgėjams, stiprių minimalistinių filmų gurmanams, taip pat Ki – duk Kim gerbėjams ir apskritais gero ir įtaigaus kino mėgėjams. Galbūt jaunam žiūrovui trūks to asmeninio ryšio ir kontakto su pačia drama ir istorija, tačiau patirsite kameros ir neprastos vaidybos malonumą. Taigi rekomenduoju!

Įvertinimas: 9/10

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą