2011 m. gegužės 8 d., sekmadienis

Jūs galite pagelbėti norvegų lietuviams

Sveiki visi,

Visai neseniai gavau iš vieno žmogaus pagalbos prašymą, kuris galbūt bus aktualus Jums ir galėsite kaip nors bent minimaliai pagelbėti mūsų išeiviams imigrantams. Tiesiog pridedu laišką:

Laba diena,

Jau 1,5 metų gyvenu Norvegijoje, kurortiniame Hemsedalio miestelyje.Tai labai populiarus žiemos slidinėjimo kurortas, o vasarą daugiausiai atvyksta kalnų romantikos ištroškę europiečiai.

Miestelyje ir jo aplylinkėse gyvena maždaug 40-60 lietuvių (tai nėra mažai kaip vos 2000 gyventojų turinčiai bendruomenei), o žiemą jų dar padaugėja, nes atvyksta daug sezoninių darbuotojų.

Miestelyje veikia labai gera biblioteka. Joje daugiausiai knygų, žinoma, norvegų kalba, tačiau yra nemažai ir lenkų, arabų bei rusų kalbomis. Keista, tačiau knygų lietuvių kalba visai nėra, nors čia lietuvių bendruomenė savo skaičiumi prilygsta lenkų ir arabų bendruomenėms, o gal net ir lenkia. Knygos bendruomenėms nėra perkamos Norvegijos valstybės lėšomis, nes miestelis yra per mažas, o pvz. knygas lenkų kalba bibliotekai padovanojo lenkų verslininkai.

Miestelyje ir apylinkėse yra daug lietuvių šeimų, kuriose auga maži vaikai. Kol suaugę moksi norvegų kalbos, dauguma vaikų jau kalba laisvai norvegiškai ir praktiškai neturi jokių kontaktų su lietuviška spauda. Tai yra tikrai baisu matyti, o ir patys tėvai panikoj, kai tenka su atžalomis bendrauti ne lietuviškai, o norvegiškai.

Esu Lietuvos patriotas, myliu lietuvių kultūrą, lietuvių kalbą. Kreipiuosi į visus rašytojus, kultūros veikėjus, verslininkus, mecenatus ir visus neabejingus žmones: pagelbėkite puosėlėti lietuvių kalbą Norvegijoje, atsiųskite į Hemsedalio biblioteką knygų lietuvių kalba.

Pats materialiai prisidėti negaliu, tačiau žinau, kad nusiųsti vieną knygą į Norvegiją kainuoja 7,5 Lt. Tad pašto išlaidos nėra didelės.

Tiks bet kokios knygos: senos, gali būti kiek apiplyšusios, vaikams, suaugusiems. Net žurnalai būtų gerai.

Tikrai norėtųsi sukurti lietuviškų knygų kampelį ir taip saugoti mūsų gražią kalbą.

Hemsedalio bibliotekos internetinio tinklapio adresas: http://hemsedalbibliotek.no/

Pašto adresas: Hemsedal Folkebibliotek, 3560 Hemsedal, Norge - Norvegija.

Pagarbiai,

Tomas Plečkaitis


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą