2011 m. gegužės 15 d., sekmadienis

Kaip Lietuva susirado draugą "Eurovizijoje"?

Sveiki visi,

Be drebėjimų per Europą praslinko ir kiti „stebuklai“. Šįkart „Eurovizija“ ir toliau kaitino aršių lietuvių kraują, kai tuo tarpu didžiosios šalys – Ispanija, Italija, Didžioji Britanija, pusė gyventojų tikriausiai nieko nė žinot nežino apie šį konkursą arba žiūri į tai kaip į juokingą žaidimą. Aišku, mums, mažos valstybės atstovams, tai yra kaip Olimpinės žaidynės, kurioms mirtinai svarbios, nes visada, kaip ir pats Užkuraitis sako, svarbu, kad mus PASTEBĖTU.

Aš visgi galvoju, kad „Eurovizija“ yra iš esmės dainų konkursas, atmetus visas politines draugystes ir baisų kičą su blizgučiais ir falsifikuotas šypsenas, suvaidintas emocijas. Daugelis iš mūsų nusiminė, kad Lietuva išrinko, jog Evelina Sašenko turi važiuoti į „Euroviziją“. Keiksmai nerimsta iki šiol, tai rodo internetiniai komentarai, kurie dažniausiai atlieka „skundų knygos“ funkciją ir tik vienas kitas komentaras šmėžuoja gerais palinkėjimais. Man asmeniškai labai tiko ir patiko Lietuvos sprendimas siųsti Eveliną į šį konkursą, nes dar prisimenant Lietuvoje buvusį atrankos finalą, tai nebuvo praktiškai iš ko rinktis, nes Rūta Ščiogolovaitė šįkart krito į standartus ir visai niekuo nebežavėjo, Linas Adomaitis būtų nesuprastas ir Evelina kaip „Dainų dainelės“ atstovė su fantastišku balsu turėjo važiuoti į šį konkursą. Aišku, daug kas putojosi, tačiau rinktis ir nebuvo iš ko. Išrinko geriausią, ką tąkart turėjome. Tiesa, ir nors vienais metais išrinko tai, ko aš pats iš tikrųjų norėjau.

Kitas klausimas yra pačios Europos pozicija, kokios dainos patenka į finalą ir už kurias balsuojama. Ar laimi tikrai tas, kas turi laimėti? Daug lemia kaimyninių šalių santykiai – Balkanai už Balkanus, posovietinės šalys už saviškius. Aišku, Evelina gavo iš Lenkijos 12 taškų, na, ir gerai, ko čia dabar daryti tragediją? Juk ji pati lenkė, pelnytai gavo, nors Lenkija niekada ir nebalsuoja už Lietuvą, kaip ir Lietuva už Lenkiją. Iš tikro prieš penkerius metus ar ketverius Lietuva susirado draugę – Gruzija, dabar vis iki šiol svaidosi aukštais balais viena kitai. Gruzija pelnytai tapo Lietuvos sąjungininke. Ką jau ką, o draugams gruzinams Lietuva negaili balų, kaip ir patys gruzinai. Latvija visada mums duoda neblogus balus, o savo ruoštu mes tą patį. Jau nešneku apie UK ir Airija, kai jau penketas ir daugiau metų situacija „Eurovizijoje“ praktiškai nesiskiria. Na, ir šaunuoliai, na ir gerai, kam dabar viską sureikšminti?

Noriu pasakyti, kad kas daugiau, jei ne mes, lietuviai, turime atsisakyti kičo, turime kelti „Eurovizijos“ konkurso lygį. Ką šiemet padarė Prancūzija? Ji nusiuntė talentą, ką padarė praktiškai ir Lietuva, ir ačiū Dievui, nes neįdomu žiūrėti tą baisų kičą, tą pasikraipymą. Suprantu, jei talentas yra suderintas su šou, tada viskas puiku, bet tik balsuoti už plaukų spalvą, už rūbą ar apnuogintas lanksčias kojas, man tai atrodo labai juokinga. Taigi, reikia patiems kelti „Eurovizijos“ lygį, boikotuoti tą siaubingą kičą, kas kad niekas nebalsuos, bet visada profesionalai, geros muzikos mėgėjai žinos ir atpažins iš „brūdo“ auksinius išmuštus dantis. O šiuometinėje „Eurovizijoje“ mes pasirodėme nuostabiai, aišku, daug diskusijų kėlė Evelinos suknelė, man tai juokinga, juk ne nuoga dainavo, apie dainą, žmonės, gal padiskutuokit, o ne apie suknelių ar kojinių spalvą ir dydį. Matot, „Eurovizija“ jau įsikirto lietuviams į galvą, kad tai spalvingas šou, reikia išsiskirti ir bla bla. Patys kuriate savo suvokimą ir mentalitetą. Kas lapei pakels uodega, jei ne ji pati? Dar kartą džiaugiuosi, jog Evelina pakėlė „Eurovizijos“ lygį.

O čia mano favoritai, kurių dainų norėtųsi paklausyti ir laisvalaikiu.

1. Puiki graikų daina, bet etniniam, dvasingam išskleidimui, mano galva, repas buvo per banalus. Bet puiki daina.

2. Patiko Azerbaidžano daina. Tokia švelni, lyrinė, labai vakarietiška. Tai tas atvejis, kai kičas dera su daina.

3. Pagaliau Suomija atsisakė savo roko įvaizdžio. Ir gerai padarė. Daina su mintimi ir užmojais, ta, kuri nori ir turi ką pasakyti. Ko daugiau reikia “Eurovizijai”?

4. Prancūzija. Ar bereikia komentaro?

5. Danija. Daina, kuri visiems kažką priminė. Sakot, plagiatas? Bet vis tiek gražu.

Austrija. Tiesiog gražu.

Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. Prancūzas per finalą taip nusidainavo,kad baisu klausyt.O graikai jėga!

    AtsakytiPanaikinti